SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

5. Prof. Dr. Türkan Saylan Onur Ödülleri Sahiplerini Buldu!

Yayınlanma:
ABONE OL

Maltepe Belediyesi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Prof. Dr. Türkan Saylan Onur Ödülleri sahiplerini buldu. Ödül töreninde konuşmaların odak noktası, korku imparatorluğuna karşı verilen mücadele oldu.

 

Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen ödül töreni, Atatürk ve silah arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşunun ardından, tenor Aykut Yılmaz ve orkestrası eşliğinde okunan İstiklal Marşı ile başladı.

 

Program yapımcısı ve sunucusu Prof. Dr. Sedat Küçükay ve tiyatrocu Alev Aykent’in sunumuyla gerçekleşen ödül töreninde Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatından kesitlerin yer aldığı kısa belgeselin ardından 2009’dan bugüne ödül alanların hatırlandığı sinevizyon gösterisi konuklara duygusal anlar yaşattı.

 

 

 

t.saylan2

 

Aykut yılmaz konseriyle devam eden gecede açılış konuşmasını programın ev sahibi ve jüri başkanı olan Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin yaptı.

 

“Yalnız değiliz ve her geçen gün çoğalıyoruz”

 

Günümüzde yaşanan tüm olumsuzluklara ve haksızlıklara karşı herkesi duyarlı olmaya davet eden Başkan Zengin, “Bazı hayatlar vardır ki anlatılması çok zordur ama hafızası üç gün olan toplumlarda bu insanlar mutlaka anlatılmalı, yazılmalı ve evlerinin köşesinde her ihtiyaç duyulduğunda hala vazgeçmemek ve hala savaşmak gerektiğini anlamak için bulundurulmalıdır.

İşte Prof. Dr. Türkan Saylan’ın hayatı da bu kategoride incelenmesi ve anlatılması gereken hayatlardan biridir. Ama Prof. Dr. Türkan Saylan’ın sadece hayatı değil, savaşı yeni nesillere ve geleceğini yaratmak için çalışmayı düşünenlere daha fazla örnek olabilecek bir hikayedir.

Ülkesinin tam bağımsızlığına gönül vermiş, ülkesine ve halkına hizmet eden ve yüreğini halkı için paralayan aydınlar, karanlık güçler tarafından türlü bahanelerle cezaevine sokulmuşken; dışarıda kalanlara da gözdağı verilip, yani korku imparatorluğu yaratılırken, bizim gençlere bir borcumuz var. Onlara meşalelerimizi yakıp bu karanlıkta korkmadan yürümemiz gerektiğini göstermeliyiz ve anlatmalıyız.

 

Ben inanıyorum ki; yalnız değiliz ve her geçen gün çoğalıyoruz. Prof. Dr. Türkan Saylan’ın binlerce kardeleniyle yolumuzu aydınlatan ışığı bizlere sonuna dek rehber olacaktır. Bu ışıklı yolda karanlığa doğru bizleri sürüklemeye çalışanlara karşı duruşumuz devam edecektir. Bu savaş ve aydınlık yürüyüşümüzde bizimle birlikte olmak isteyen her bireyi sorumlu olmaya, irdelemeye ve ışığıyla herkesi aydınlatmaya çağırıyoruz. Saygı ve sevgilerimle” diye konuştu.

Onur ödülleri beş dalda verildi

 

Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin, YÖK Eski Başkan Yardımcısı Prof. Dr. İsa Eşme, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Yılmazcan, Gazeteci Can Ataklı, Sanatçı Mehmet Aksoy ve Sanatçı Özdemir Erdoğan’dan oluşan seçici kurulun belirlediği ödüller hukuk, tiyatro, eğitim, müzik ve gazetecilik alanlarında verildi.

 

“Karanlığın aydınlığı boğduğu görülmemiştir”

 

Hukuk dalında ödül alan İstanbul Barosu Başkanı Doç. Dr. Ümit Kocasakal, ödülü hak etmediğini düşündüğünü belirterek, “Zaten yapmamız gerekeni yaptığımız için ödül almayı hak etmediğimi düşünüyorum. Ancak aynı zamanda bu ödülü Prof. Dr. Türkan Saylan adına ve çok sevdiğim, değerli Başkanımız Prof. Dr. Mustafa Zengin tarafından aldığım için onur duyuyorum. Bu ödülü, yapması gerekeni yapan, yılmadan direnen tüm hukukçular adına alıyorum. En ufak bir karamsarlık içinde değilim. Tarih göstermiştir ki, karanlığın aydınlığı boğduğu görülmemiştir.” dedi. Kocasakal konuşmasını, Hasan Hüseyin’in “Ekilir ekin geliriz /Ezilir un geliriz/Bir gider bin geliriz/Beni vurmak kurtuluş mu/Kör olansın demiyorum/Kör olma da gör beni” dizeleriyle tamamladı.

 

“Medeniyetlerin çökmeye yüz tuttuğu yerlerde önce büyük değerler yıkılmaya çalışılır”

 

Basın dalında onur ödülünü gazeteci Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu paylaştı. Prof. Dr. Türkan Saylan’ın bursuyla eğitimini tamamladığını belirten Barış Pehlivan, Saylan’ın öğrencisi olmanın terör örgütüyle ilişkilendirildiğine dikkat çekti. Basın özgürlüğüne yapılan saldırılar sonucu bedel ödediklerini ifade eden Barış Terkoğlu, aldıkları ödülün altında ezildiklerini belirterek, “Evliliğe zorlanmış bir kadının başının ne kadar yükselebileceğini gösteren, Cumhuriyet’in aydın sonucudur Prof. Dr. Türkan Saylan. Medeniyetlerin çökmeye yüz tuttuğu yerlerde önce büyük değerler yıkılmaya çalışılır.” diye konuştu.

 

“Maltepe Belediyesi’nde çağdaşlaşmaya dair birikimler var”

 

Eğitim dalında ödül alan Köy Enstitüleri’nin yetiştirdiği eğitimci ve yazar Pakize Türkoğlu, konuşmasında Prof. Dr. Türkan Saylan’ın Cumhuriyet’in büyük bir değeri ve bilim kadını olduğunu vurguladı. Türkoğlu, Saylan’ın bıraktığı birikimler gibi, Maltepe Belediyesi’nin etkinliklerinin de her birinde çağdaşlaşmaya dair birikimler olduğunu söyledi.

 

Müzik dalında onur ödülüne Fazıl Say layık görüldü. Yoğun konser programı sebebiyle törene katılamayan Say, hazırladığı bir videoyla Prof. Dr. Türkan Saylan adına aldığı ödül için Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin’e özellikle teşekkür ettiğini belirterek, her zaman çağdaş bir yaşam için birlikte çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Fazıl Say, konuklara da bir jest yaparak yayınladığı videoda kısa bir dinleti sundu.

 

Tiyatro dalında ödüle layık görülen usta oyuncu Ferhan Şensoy, oyunu olduğu için törene katılamadı. Şensoy’un ödülünü alan kızı Derya Baykal, babasının teşekkür mesajını okudu.

Ödül sahiplerine Maltepe’nin simgesi olan Bakireler Anıtı plaketi takdim edildi.

 

Ödül törenine Maltepe Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Zengin ve eşi Dr. Tülin Zengin’in yanı sıra, İstanbul milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt ve Celal Dinçer, Adalar Belediye Başkanı Dr. Mustafa Farsakoğlu, Maltepe Belediyesi başkan yardımcıları, müdürleri, personeli, mahalle muhtarları, siyasi parti mensupları, sivil toplum kuruluşları ve Maltepeli vatandaşlar katıldı.

İlgili Haberler

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
16 Nisan 2024
Suyun içine birkaç damla aseton damlatın! Öyle bir işe yarıyor ki

Yer silme suyuna birkaç damla aseton eklenince, parkeler gıcır gıcır oluyor. Ev temizliğine devrim yaratacak o yöntem bulundu. Ev temizliğinde yeni bir yöntem keşfedildi! Aseton, genellikle tırnaklardaki ojeyi çıkarmak için kullanılan bir madde olarak bilinse de, parkeleri temizlemede de etkili olabiliyor. İşte bu kullanımın detayları… Aseton, asidik yapısı ile bilinen bir kimyasal madde. Tırnaklardan oje […]