Özgündüz Uyuşturucu Tedavisinde Karşılaşılan Sorunları Gündeme Taşıdı!

Yayın: 12:04 - 27.05.2013
Güncelleme: 12:04 - 27.05.2013

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz: hazırladığı Meclis Araştırma Önergesini meclise sundu;

‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına

Uyuşturucu başta olmak üzere diğer maddelerin bağımlılığı konusunda çok sayıda çalışma yapılmıştır. Özellikle uyuşturucu maddelerin ticareti, zararları, nasıl engelleneceği bu çalışmaların ana konusu olmuştur.

TBMM bünyesinde 23. Yasama Döneminde “Uyuşturucu Başta Olmak Üzere Madde Bağımlılığı ve Kaçakçılığı Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırma Komisyonu” kurulmuş, önemli bulgulara imza atmıştır. Yalnız, yapılan çalışmalarda genellikle göz ardı edilen ya da yüzeysel kalan konu uyuşturucu veya madde bağımlısı yurttaşların tedavi aşamasında yaşadıkları sorunlardır.

Ülkemizde çocukluk çağına inen uyuşturucu bağımlılığının önlemesi amaçlı yapılan çalışmaların yetersizliğinin yanı sıra bağımlılık aşamasına gelen yurttaşlar, tedavisi sırasında da çok sayıda sorun yaşamaktadır. Her şeyden önce ülkemizde madde bağımlısı sayısı ve ayrıntısına dair kapsamlı veri kayıt sistemimiz bulunmamaktadır. Tedavilerin gerçekleştiği AMATEM’lerin sayısı ve bölgesel dağılımı yetersizdir. Bakanlıkların ve bağlı ve/veya ilgili kuruluşlarının bu konudaki çalışmaları kapsamlı ve etkili değildir. Yurttaşların nasıl tedavi olacağına dair ayrıntılı bilgiler, tanıtıcı ve öğretici yayınlar yetersizdir. Madde bağımlılığı konusunda çalışan sivil toplum örgütlerine destekler yeterli değildir. Bu nedenle kişiler nasıl tedavi olacağını, özel hayatının gizliliğinin sağlanıp sağlanmayacağını bilememektedir. Bu yetersizlikler nedeniyle tedavi konusunda yardım yapabilmek amacıyla belediyelere yapılan başvurular artmakta, belediyelerin bu konudaki yükü de ağırlaşmaktadır. Tedavilerde rehabilitasyona dönük yöntemlerin azlığı da ayrı bir sorundur. Üstelik tüm bu eksikliklerin içinde, yüksek rakamları bulan tedaviler süreci iyice zorlaştırmaktadır. Sokakta yaşayan çocukların, tutuklu ve mahkumların tedavide yaşadığı zorluklar başka bir sorun noktasını oluşturmaktadır.

Madde bağımlılığı konusunda bilim alanının dışında; yasama ve yürütmeye özel bir görev düşmektedir. Adalet sistemi içinde yaşanan aksaklıklar ve kolluk güçlerinin çalışmalarının kapsamlarının genişletilmesi konusunda özel çalışmalar yapılmalıdır.

 

 

Uyuşturucu ve madde bağımlılarının özellikle tedavisi aşamasında yaşadıkları sorunların, Meclis çatısı altında ele alınması, konunun uzmanları ve gönüllülerinin katılımıyla bir çalışma yapılması; sağlıklı bir gelecek nesil için zaruri görünmektedir.

Bu bağlamda; ülkemizde uyuşturucu ve madde bağımlılığının tedavisi aşamasında yaşanan sorunlar, mevcut aksaklıklar ve yetersizliklerin araştırılarak, bu sorunlara konunun uzmanlarıyla çözüm bulunabilmesi amacıyla Anayasa’nın 98. ve TBMM İçtüzüğü’nün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz.’

Exit mobile version