SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Gençlerimiz trafik sorununa ürettikleri çözümleri Fransa’da dünyayla paylaştı

Yayınlanma:
ABONE OL

Yol güvenliği ve sürdürülebilir ulaşım için; “hayal gücü işbaşında”

Gençlerimiz trafik sorununa ürettikleri çözümleri Fransa’da dünyayla paylaştı

Renault’nun Birleşmiş Milletler Yol Güvenliği İçin Küresel Eylem 10 Yılı kapsamında düzenlediği Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasının uluslararası ödül töreni Fransa’nın başkenti Paris’te yapıldı. Türkiye’nin de içinde olduğu altı ülkeden gençler, trafikte yaşadıkları sorunları çözmek için hayata geçirdikleri birbirinden ilginç ve önemli girişimleri birbirleriyle ve uzmanlarla paylaştı.

Gençlerin çevrelerinde yaşadıkları trafik sorunlarını saptayıp, hayal güçlerini zorlayarak, bu sorunlara çözüm üretmelerini ve çözümlerini uygulamalarını da amaçlayan Sizin Fikriniz Sizin Projeniz adlı uluslararası yarışmanın ödül töreni Fransa’nın başkenti Paris’te Renault’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Türkiye ayağını, Renault Mais, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Trafik Kazalarını Önleme Derneği ve Total Oil Türkiye’nin birlikte düzenlediği yarışma; tüm dünyada ve Türkiye’de liselileri yakın çevrelerindeki ulaşım ve yol güvenliği sorunlarının çözümü  için harekete geçirdi. Birbirinden ilginç projeler arasından

‘Servisçini Denetle Trafik Emniyette’ adlı projesiyle Türkiye Birincisi olan Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri, Fransa’da yapılan uluslararası buluşmaya katılıp, güvenlik ve çevre yararına olan projelerini tanıtarak, Türkiye’yi temsil etti.

2000 yılında Fransa Renault tarafından hayata geçirilen Herkes İçin Güvenlik programından, bu güne kadar 35 ülkeden 13 milyondan fazla öğrenci yararlandı. Bu programın bir diğer ayağı olan Sizin Fikriniz Sizin Projeniz yarışmasına katılan öğrencilerin bir araya geldiği ve yol güvenliği konusundaki vizyonlarının da paylaşıldığı uluslararası buluşmada, Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Bulgaristan, Estonya, Polonya ve Slovenya yer aldı.

Türkiye birincisi proje İstanbul’daki okullarda uygulanacak

Okullarını Türkiye ve Fransa’da temsil eden Ömer Berkay Fındık, Salih Ceyhun Yılmaz ve Hasan Özcan proje ve yarışma izlenimlerini şu sözlerle anlattı:

“Okul servislerinin karıştıkları trafik kazaları İstanbul basınının haber sayfalarında dikkat çekiyordu. Bunun üzerine Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencileri olarak harekete geçmeye karar verdik ve elimize kalem kağıt alarak iki ay boyunca servis şoförlerinin dikkatsiz davranışlarını ve trafik ihlallerini not ettik. Daha sonra onlara bu notların birer “kopyasını” verdik. Bunun ardından sürücülerin tavrının baştan aşağı değiştiğini gördük. Öyle ki İstanbul Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Muammer Yıldız bu girişimi kentteki tüm okullara yaymaya karar verdi.”

“Gençler kendi sorunlarına sahip çıkıyor”

Projeyi Türkiye’de gerçekleştiren Renault Mais’in Genel Müdürü İbrahim Aybar da yarışmaya ilişkin şunları dile getirdi:

“Renault Türkiye olarak 2002-2003 Eğitim Öğretim Yılı’nda başlattığımız ve 11 yıldır sürdürdüğümüz Sokakta İlk Adımlar Yol Güvenliği Eğitim Projesiyle, Türkiye’de 8 yaşındaki 1 milyon 200 bin çocuğumuza trafikte kendilerini korumayı öğrettik. Renault Global olarak ise Herkes için Güvenlik ve Ulaşım programı kapsamında tüm dünyada 13 milyonun üzerindeki öğrenciyi yol ve trafik güvenliği konusunda eğittik. Ortağı olduğumuz Birleşmiş Milletler programı çerçevesinde Türkiye’de ehliyet ve sorumluluk alma yaşına yaklaşan liselilere yöneldik. Bu defa amacımız liselilere yol güvenliği eğitimi vermekten çok, onları yol güvenliği, sürdürülebilir ulaşım ve çevre sorunlarına sahip çıkmaları ve yakın çevrelerinde bu konuda bir fark yaratmaları konusunda teşvik etmek.  Bu bir anlamda demokratik vatandaşlık ve katılımcılık eğitimidir. Gençlerin kendilerine gerçek ve tam bir inisiyatif verildiği zaman, son derece yaratıcı olabileceğini ve aynı zamanda sorumluk üstlenebileceğini bu yarışma bize çok net bir şekilde gösterdi.”

Gençler Hangi Projeleri Geliştirdi?

Uluslararası Proje Özetleri

Türkiye: Amaç, öğrencilerin servis sürücülerini denetleyerek, daha bilinçli ve aktif yolcu konumuna gelmeleriydi. Füsun Yönder Anadolu Lisesi öğrencilerinin saptadığı sorunlar servis sürücüleriyle de paylaşıldı ve bu sürücülerde davranış değişikliği gerçekleşmesi sağlandı. Bir yandan da gençlerin trafik kurallarını aktif biçimde öğrenmeleri sağlandı ve bu konuda duyarlılıkları artırıldı. Gençlerin projesi İstanbul’da başka okullarda da yaygınlaştırılacak.

Bulgaristan: Sofya’daki Petar Beron Okulu’nun öğrencileri, çevre konusuyla ilgili bir dizi afiş oluşturdu. Mesajı görüntüler halinde vermek için renkleri ve doğayı bir araya getirdiler. Ayrıca oyunlar üreterek ve sahada ziyaretler gerçekleştirerek, güvenlik konusuna odaklandılar.

Estonya: “Kask takın, güvenlik yeleği giyin. Bu sizin için en iyisidir”: Sagadi Okulu öğrencileri yol güvenliği ile ilgili projelerini şarkılarla ve floresan renkli ceketleriyle özetlediler. Projelerinin hareket noktasını “bisikletli çocukları trafikte tüm olanaklarla görünür kılmak” cümlesiyle özetlediler. Kampanyaları yerel basında geniş yer buldu ve bugün Sagadi’de bisikletler artık göze çarpmadan geçmiyor.

Fransa: Yonne bölgesindeki Saint-Julien du Sault Okulunun hazırlık sınıfı iki farklı yol imgesiyle okul yolundaki trafik güvenliğini resmetmişti: Bu yollardan birincisi sınıfa, ikincisi ise doğrudan hastaneye gidiyordu. Her iki yolun etrafı “Bizim Hayatlarımız” sloganıyla birlikte çepeçevre kalplerle sarılmıştı. Bugün, öğrenciler panolarını ezbere biliyorlar ve hatta Charles (6 yaşında) ‘Sarıda halen durmak gerektiğini’ anne-babasına bile öğretmiş.

Polonya: Miklusy Okuluna güvenli gitmek için bir üst geçit, kaldırımlar ve otobüs durakları eksikti ve şehrin sinyalizasyon panoları eskimişti. Bu ihtiyaçları tespit eden öğrenciler bir iletişim kampanyası tasarladı. Ve bir üst geçit yapıldı, panolar yenilendi ve inşa edilecek yeni kaldırımlarda iki yeni otobüs durağı yer alacak.

Slovenya: Novo Mesto Okulunun öğrencileri, okul çevresinde üç güvenlik sorunu tespit etti ve bunları giderme olanaklarını araştırdı: Bu bağlamda otobüs durağının güvenlikli hale getirilmesi için yerel yönetimler nezdinde yapılan girişimler sonucunda otobüs durağının yeri değiştirildi. Okul önündeki trafiğin azaltılması için otomobil paylaşımı ve okul servisleri için kampanya başlatıldı. Tehlikeli bir kavşağın düzenlenmesi için girişimler ise devam ediyor. Isa ve Ada adlı öğrenciler bu konuyu sonuçlandırmakta kararlılar.

İlgili Haberler

Discussion of B2B Markets and Globy Presentation

B2B markets differ from classic stores in that they are not created for individuals but for legal entities. In order to place an item in the catalog, you should have your own organization or be an individual entrepreneur. This is how B2B markets differ from B2C stores, although they are very similar. As an example, […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]