SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Atık Pil Toplama Kampanyası Büyük İlgi Gördü

Yayınlanma:
ABONE OL

   Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için çevre ve geri dönüşüme yönelik faaliyetlerini sürdürüyor. Kartal Belediyesi, ilçe sınırları içinde ambalaj atıklarının yanısıra pil, atık yağ ve elektronik atıkları da toplamaya devam ediyor.

Eğitimler Devam Ediyor

Kartal Belediyesi, çevre bilincini geliştirmeye yönelik eğitimlerini sürdürüyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Dr. Dilek Mete, Kartal Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim alan kursiyerlere yönelik Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde, çevreye ve dünyaya zarar veren atıklar ile ilgili seminer verdi. Seminerde atıkların zararlarını sunum eşliğinde anlatan Mete, “Kartal Belediyesi, bitkisel atık yağların kontrollü olarak toplanması ve geri kazanımı ile ekonomiye katkı sağlıyor. 5 litre bitkisel atık yağ biriktirenlere 1 litre ayçiçek yağı hediye ediyoruz. Atık yağların lavabolara dökülmesi, telafisi olamayan sonuçlar doğuruyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 “Atık Piller Dünyaya Zarar Veriyor”

Atık pillerin de çevreye zarar verip toprağın yapısını bozduğuna dikkat çeken Mete, “Kartal Belediyesi olarak okullar, kamu kurum ve kuruluşlardan atık pilleri topluyoruz. Kullanım ömrünü tamamlamış veya uğramış olduğu fiziksel hasar sonucu kullanılmayacak duruma gelmiş pillere atık pil denilmektedir. Atık hale gelmiş pillerin kimyasal, fiziksel veya başka türlü işlemlerle onarılarak tekrar kullanımı mümkün değildir. Piller, türlerine, şarjlı veya şarjlı olup olmadıklarına göre bünyelerinde demir, çinko, mangan, nikel, kadmiyum, lityum, kobalt vb. metalleri, bu metallerin birleşiklerini veya diğer kimyasal bileşikleri ve plastik, karton ve kağıt esaslı maddeleri içerebilmektedirler. Piller çöplere, ateşe, su kaynaklarına, kanalizasyona ve sokaklara rastgele atılmamalı, toprağa gömülmemeli ve basınç altında ezilmemelidir. Bu gibi durumlarda genelde metal olan pilin dış kabı zamanla delinerek, bünyelerindeki metaller ve kimyasal maddeler toprağa sızmakta ve yer altı sularına, su kanallarına, ekinlere, sebzelere, tahıllara ve hatta balıkların bünyesine karışabilmektedir” dedi.

Solucanlar Ekonomiye Katkı Sağlıyor

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün öncülüğünde Fen Bilimleri Okulları işbirliğiyle ‘Solucan Gübresi Üretim Projesi’ni başlattıklarını vurgulayan Mete, “Anavatanı Avusturya olan bu solucanlar, bugün evlerde ve pazarlarda atılan sebze ve meyve kabuklarını yiyerek gübre üretiyor. ‘Kırmızı California Solucanı’ adlı bu tür, günde 1 gram gübre üretiyor. Bu solucanlar evlerimizde de beslenebilir. Evlerimizde saksılara koyduğunuz takdirde sebze veya  meyve atıklarını yiyerek gübre üretiyorlar. Böylece ekonomiye katkı sağlamış oluyoruz” dedi.

 “E-Atıklar Toplanıyor”

 Kartal Belediyesi olarak yapılan çalışmalar kapsamında elektronik atıkların da toplandığını sözlerine ekleyen Mete, “Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında elektrikli ve elektronik atıkları da kaynağından alıyoruz. Vatandaşlar, ellerinde bulunan ömrünü tamamlamış, kullanılmayacak halde olan elektrikli ve elektronik atıkların cinsi ve miktarını, Alo Çevre Hattı’nı (0216 586 87 87) arayarak bildirebilirler. Yerel yönetim olarak çevreci politikalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz. 2009 yılından bugüne dek ambalaj, yağ, pil atıklarını ilçe genelinde bir dizi kampanya öncülüğünde etkin kıldık. 8 milyon 640 bin 862 kg ambalaj atığı, 290 bin 321 litre yağ, 1 milyon 116 bin 823 kg lastik ve 10 bin 241 kg pil atığı topladık. Çok sayıda çevre bilgilendirme semineri düzenleyerek çevre bilincini yükselten, duyarlılığı ve farkındalığı geliştiren çalışmalara imza attık” diye konuştu.

 Atık Pil Toplama Yarışması Bu Yıl da Devam Edecek

Kartal Belediyesi, Kartal’da okullardan toplanan 6 aylık veri kapsamında 2105 kilo atık pil topladı. Geçen sene de benzer bir yarışma yapılmış ve o dönemde de Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü, Kartal’da bulunan okullardan 1518 kilo atık pil toplamıştı. Özellikle okul çağındaki çocukların büyük ilgisini çeken yarışma, 2013-2014 eğitim ve öğretim yılında da devam edecek. 1 Ekim 2013 tarihinde başlayacak yarışma, 15 Nisan 2014 tarihinde sona erecek. Yarışmada dereceye girenlere ise Kartal Belediyesi tarafından çeşitli hediyeler verilecek.

İlgili Haberler

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]