“Edebi Hayatıma Babam ve Öğretmenim Necatigil Şekil Verdi”
Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi ile NeoCorteX Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği ‘Edebiyat Hatıraları’ söyleşisinin konuğu Şair-Yazar Hilmi Yavuz’du. Öğrenciler ve akademisyenlerin yoğun ilgi gösterdiği Yavuz, çok küçük yaşta babasıyla birlikte başlayan edebiyat yolculuğundan önemli kesitler anlattı.
Yavuz, “Edebi hayatıma şekil veren iki insan vardır. Biri babam diğeri de lisede edebiyat öğretmenim olan Behçet Necatigil’dir.”dedi.
Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen söyleşiye Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Sarı, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alim Gür, Tıp Fakültesi Başhekimi Doç. Dr. Yaşar Şen, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“7-8 YAŞLARINDAYKEN EDEBİYATIN TADINA VARDIM”
Çok erken yaşlarda babasının da desteğiyle edebiyata ilgi duymaya başladığını belirten Şair-Yazar Hilmi Yavuz, “Henüz 7-8 yaşlarında arkadaşlarım sokakta oyun oynarken babam bana ‘Otur evlat sana mektepte öğretilmeyen şeyleri öğreteceğim’ diye oturtur ve edebiyatın lezzetine varmam için divan şairlerinin şiirlerini okurdu. Bu bilgiler ışığında geçen çocukluğumun ardından 13-15 yaşlarındayken öğretmenlerimiz divan şairlerinin beyitlerini açıklar, ben de söze katılır onlarla birlikte açıklardım.” dedi.
“NECATİGİL SAYESİNDE HAYATIMIN KARARINI VERDİM”
Belli bir yaşa gelince hatıraları anlatmanın daha bir önemli hale geldiğini söyleyen Yavuz, “Edebi hayatıma şekil veren iki insan vardır. Biri babam diğeri de lisede edebiyat öğretmenim olan Behçet Necatigil’dir. Bu iki insan olmasaydı ben bugün Selçuk Üniversitesi öğrencilerinin karşısına çıkıp edebiyat hatıralarını anlatan bir sanatçı olamazdım. Necatigil, benim edebiyat anlamında bugünlere gelmemi sağlayan önemli bir isimdir. Onun yol göstericiliğinde hayatımın kararını verdim ve edebiyatçı oldum. Tabi bunda önemli bir faktör de bendeki yeteneği onun görmesiydi. Hayatımın sonuna kadar ona olan borcumu ödedim diyemem.” dedi.
Behçet Necatigil’in Türk edebiyatçılarını tanımasına da vesile olduğunun altını çizen Yavuz, “Lisedeki edebiyat derslerimizde Behçet Necatigil aramızdan seçim yaparak bizi o zamanlarda İstanbul’da düzenlenen Edebiyat Matineleri’ne götürürdü. Onun sayesinde edebiyatımızın önemli isimleriyle tanışma fırsatı bulurduk.” dedi.
Söyleşinin sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Şair-Yazar Hilmi Yavuz’a teşekkür ederek Selçuk Üniversitesi’nin köstekli saatini ve Mevlana Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan ‘Gönle Yolculuk’ kitabını hediye etti.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’ın Gelecek Vizyonunu Çiziyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Ahmet Şimşek Eğitim kurumları kaderine terk edildi
CHP, hep aynı!
Hazreti Mevlana 571. Vuslat Yıldönümünde Anıldı
Uçan Türk Fatih Arda İpçioğlu Türkiye Kayakla Atlama tarihinin en iyi derecesini yaptı