SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Ekim Sızıntı’sı “Dua” ile başlıyor

Yayınlanma:
ABONE OL

 

Aylık ilim ve kültür dergisi Sızıntı, Ekim sayısına, ‘başyazı’da yer alan ‘Dua’ konulu bir yazıyla giriş yapıyor. “Ey, her zaman güzellikler izhar edip çirkinlikleri örten ve en çirkin görünen şeyleri dahi izafi güzelliklerle bezeyen Güzeller Güzeli! Gönüllerimizi güzellik duygularıyla mamur kıl ve bize her zaman güzel kalmanın yollarını göster!”

 

Yayıncılık dünyasında 35 yılı geride bırakan Sızıntı Dergisi, Ekim sayısında da okuyuculara birbirinden değerli bilgiler sunan dosyalar hazırladı. Dergi, ‘Dua’ ile başlıyor ve duanın da bereketiyle okuyucuyu akıcı bir içerikle baş başa bırakıyor. Sızıntı Ekim sayısının içeriğindeki bazı konular ve değindiği hususlar ise şöyle:

 

Dua: ‘Kudret Eli’ne açılan eller!

‘O, hem bizim için hem her şey için, hem bugünümüzü hem de uzak yakın yarınlarımızı iç içe görüp gözeterek, bizim daralttığımız hususları açar, genişletir; dünya-ukba vüs’atine ulaştırarak, merhamet ve hikmetinin derinliğine göre çok buudlu cevaplarda bulunur… evet O, halihazırdaki durumumuzu aydınlatırken yarınlarımızı karartmaz..bugünün ışıklarını yarınların zulmeti haline getirmez ve bize iltifatlarda, teveccühlerde bulunurken başkalarına kat’iyen mahrumiyet yaşatmaz…’

Rabbimiz, neden bizden dua etmemizi istiyor?, Dua’da sözden daha önemli olan şey nedir?, Dua ederken şahsi arzularımızı öne çıkarmak doğru mudur?, Dua’nın edep ölçülerine dikkat etmek niçin önemlidir?

 

Milli mücadelede birlik ruhu: Anadolu’nun bağımsızlık formülü!

Bundan yaklaşık bir asır önce Anadolu bir varoluş savaşına sahne oldu. Her karışı ve her ferdiyle tek yürek olmuş bir millet, ortaya koyduğu müdafaa ile destanlaştı. Sarıklı âlimlerin, kalemli mücahidlerin, fedâkar kadınların ve isimsiz kahramanların sergilediği insanlık haykırışı dünün karanlıkta kalan noktalarına ışık tutarken, bugüne ve geleceğe önemli ipuçları sunuyor.

İşgale karşı ilk kurşun nerede atılmıştı? Milli müdafaa hareketine önderlik eden âlimler kimlerdi? Kürt aşiretlerin ve milis alaylarının doğu cephesindeki mücadelesi Batı Cephesi’ne nasıl yansımıştı?

 

Demir nanoparçacıkları ve Kur’ân-ı Kerim: Kanserli hücrelere demir perde!

Demir dünyada en fazla kullanılan metaldir. Dünya üzerinde üretilen metallerin ağırlık olarak %95’i demirdir. Günümüzde nanoteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında da kullanılması demirin insan hayatındaki artan önemini bir kez daha ortaya koyuyor.

Demir oksit nano parçacıklarının kanser tedavisi üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanları şimdiye kadar ne tür bulgular elde etti? MR görüntülemenin canlı organizmalara herhangi bir zararı var mı? Kur’ân-ı Kerim’in Hadid yani Demir Sûresi’nin 25. ayetinde geçen demirle ilgili ilahî beyan, ilmî araştırmalara nasıl ışık tutuyor?

 

İttihatçı oligarşi ve Bediüzzaman: Hürriyet tuzağına karşı koyan hür adam!

İttihatçılar türlü hile, yalan ve suikastlarla yönetimi ele geçirmiş, dış güçlerin desteği ve yönlendirmesiyle Osmanlı’yı felakete sürükleyen faaliyetlerine başlamıştı. Hürriyet ve meşrutiyetle kitleleri altadan İttihatçılar’ın gizli niyetlerini fark edenlerden biri de Bediüzzaman Hazretleri idi. Dönemin olaylarını yakından takip eden Bediüzzaman Said Nursi, hürriyet ve meşrutiyeti din adına alkışladığını, İttihatçıların söylemlerini ise samimi bulmadığını belirterek onlara karşı cephe almıştı.

Bediüzzaman Hazretleri, İttihatçılar’ın oyunlarına nasıl karşılık vermiş, neler söylemişti? 1915 Ermeni Tehciri’ne karar veren İttihatçı posta memuru kimdi? Müsamahakâr bir yönetim sergileyen Abdülhamit Han, birdenbire nasıl istibdatçı ilan edilmişti? Arap dünyasının Türklerle ilişkilerine İngiliz Casusu Lawrence’tan daha fazla zarar veren Türk subayı kimdi?

 

Ön beyin (prefrontal korteks): Ruhun beyindeki köprüsü!

İnsan beyni, ruhî fonksiyonların beden üzerindeki tesirlerini düzenleyici ve kontrol edici bir göreve sahiptir. Bugün insan beyninde, hafıza, zekâ, inanç, nefret ve sevgi ile bağlantılı belirli bölgelerin varlığına dair birçok araştırma yapılıyor. Elde edilen bulgulara göre insanın yüksek zihnî veya entelektüel faaliyetleri ön beyinde oluşuyor.

Ön beyin kabuğunda oluşan bozukluklar insan davranışlarına nasıl tesir ediyor? Ön beyin, kendisine ulaşan bilgi parçacıklarını değerlendirip nasıl yorumlamaktadır? Materyalist ve pozitivist bakış açısının beynin fonksiyonlarını maddeyle izah etmeye çalışması ne tür yanlışlara yol açıyor? Ön beyin, insanın ruhu ile bedeni arasında bir köprü vazifesi mi görüyor?

 

Nebevî bir uygulama: Hacamat!

Kâinatın Rehberi Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem kalp ve gönül tabipliğinin yanında, hekimlik için de ufuk açıcı bir önderdir. Bugün hikmetleri yeni yeni anlaşılmaya başlanan Tıbb-ı Nebevi ismiyle bilinen birçok tedavi usulünün öncüsüdür. Hacamat da bu tedavi metodlarından biridir. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in sıkça uyguladığı hacamat, Miraç’ta Cebrail aleyhisselam tarafından hem kendisine, hem de ümmetine tavsiye edilen bir şifa vesilesidir. Tüm bunlara rağmen ne yazık ki günümüzde hacamatın hikmetleri üzerine yapılan araştırmalar yetersiz düzeydedir.

Hacamat insan sağlığı açısından neden önemlidir? Nasıl ve ne zaman yapılır? Hacamat hangi hastalıkların tedavisinde faydalıdır, hastalık olmasa da hacamat yaptırılması gerekli midir? Hacamat bir tedavi metodu mu yoksa korunma süreci midir?

 

 

Helâl gıda sertifikasyonu: Standardını bulamayan hassasiyet!

Az maliyetle çok para kazanma hırsı Türkiye ve dünyada gıda üretimi konusunda ciddi endişeleri ortaya çıkartıyor. Kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesim usullerini, gıda ve katkı maddelerinin üretimini düzenleyici ve denetleyici genel kabul görmüş bir helâl üretim ve sertifikasyon sistemine henüz sahip değiliz.

Ürünlerin üzerinde görülen Helal gıda damgası ne kadar yeterli? Jelatinli ürünler ne tür riskler taşıyor? Osmanlı döneminde gıdaların üzerinde helal ibaresi var mıydı? Musevilerin Kosher (Koşer) Standartları ve Sertifikasyonundaki hassasiyet Müslümanların Helal Gıda standartlarında neden yok?

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]