Aylık ilim ve kültür dergisi Sızıntı, Ekim sayısına, ‘başyazı’da yer alan ‘Dua’ konulu bir yazıyla giriş yapıyor. “Ey, her zaman güzellikler izhar edip çirkinlikleri örten ve en çirkin görünen şeyleri dahi izafi güzelliklerle bezeyen Güzeller Güzeli! Gönüllerimizi güzellik duygularıyla mamur kıl ve bize her zaman güzel kalmanın yollarını göster!”
Yayıncılık dünyasında 35 yılı geride bırakan Sızıntı Dergisi, Ekim sayısında da okuyuculara birbirinden değerli bilgiler sunan dosyalar hazırladı. Dergi, ‘Dua’ ile başlıyor ve duanın da bereketiyle okuyucuyu akıcı bir içerikle baş başa bırakıyor. Sızıntı Ekim sayısının içeriğindeki bazı konular ve değindiği hususlar ise şöyle:
Dua: ‘Kudret Eli’ne açılan eller!
‘O, hem bizim için hem her şey için, hem bugünümüzü hem de uzak yakın yarınlarımızı iç içe görüp gözeterek, bizim daralttığımız hususları açar, genişletir; dünya-ukba vüs’atine ulaştırarak, merhamet ve hikmetinin derinliğine göre çok buudlu cevaplarda bulunur… evet O, halihazırdaki durumumuzu aydınlatırken yarınlarımızı karartmaz..bugünün ışıklarını yarınların zulmeti haline getirmez ve bize iltifatlarda, teveccühlerde bulunurken başkalarına kat’iyen mahrumiyet yaşatmaz…’
Rabbimiz, neden bizden dua etmemizi istiyor?, Dua’da sözden daha önemli olan şey nedir?, Dua ederken şahsi arzularımızı öne çıkarmak doğru mudur?, Dua’nın edep ölçülerine dikkat etmek niçin önemlidir?
Milli mücadelede birlik ruhu: Anadolu’nun bağımsızlık formülü!
Bundan yaklaşık bir asır önce Anadolu bir varoluş savaşına sahne oldu. Her karışı ve her ferdiyle tek yürek olmuş bir millet, ortaya koyduğu müdafaa ile destanlaştı. Sarıklı âlimlerin, kalemli mücahidlerin, fedâkar kadınların ve isimsiz kahramanların sergilediği insanlık haykırışı dünün karanlıkta kalan noktalarına ışık tutarken, bugüne ve geleceğe önemli ipuçları sunuyor.
İşgale karşı ilk kurşun nerede atılmıştı? Milli müdafaa hareketine önderlik eden âlimler kimlerdi? Kürt aşiretlerin ve milis alaylarının doğu cephesindeki mücadelesi Batı Cephesi’ne nasıl yansımıştı?
Demir nanoparçacıkları ve Kur’ân-ı Kerim: Kanserli hücrelere demir perde!
Demir dünyada en fazla kullanılan metaldir. Dünya üzerinde üretilen metallerin ağırlık olarak %95’i demirdir. Günümüzde nanoteknoloji ve biyoteknoloji alanlarında da kullanılması demirin insan hayatındaki artan önemini bir kez daha ortaya koyuyor.
Demir oksit nano parçacıklarının kanser tedavisi üzerindeki etkilerini araştıran bilim insanları şimdiye kadar ne tür bulgular elde etti? MR görüntülemenin canlı organizmalara herhangi bir zararı var mı? Kur’ân-ı Kerim’in Hadid yani Demir Sûresi’nin 25. ayetinde geçen demirle ilgili ilahî beyan, ilmî araştırmalara nasıl ışık tutuyor?
İttihatçı oligarşi ve Bediüzzaman: Hürriyet tuzağına karşı koyan hür adam!
İttihatçılar türlü hile, yalan ve suikastlarla yönetimi ele geçirmiş, dış güçlerin desteği ve yönlendirmesiyle Osmanlı’yı felakete sürükleyen faaliyetlerine başlamıştı. Hürriyet ve meşrutiyetle kitleleri altadan İttihatçılar’ın gizli niyetlerini fark edenlerden biri de Bediüzzaman Hazretleri idi. Dönemin olaylarını yakından takip eden Bediüzzaman Said Nursi, hürriyet ve meşrutiyeti din adına alkışladığını, İttihatçıların söylemlerini ise samimi bulmadığını belirterek onlara karşı cephe almıştı.
Bediüzzaman Hazretleri, İttihatçılar’ın oyunlarına nasıl karşılık vermiş, neler söylemişti? 1915 Ermeni Tehciri’ne karar veren İttihatçı posta memuru kimdi? Müsamahakâr bir yönetim sergileyen Abdülhamit Han, birdenbire nasıl istibdatçı ilan edilmişti? Arap dünyasının Türklerle ilişkilerine İngiliz Casusu Lawrence’tan daha fazla zarar veren Türk subayı kimdi?
Ön beyin (prefrontal korteks): Ruhun beyindeki köprüsü!
İnsan beyni, ruhî fonksiyonların beden üzerindeki tesirlerini düzenleyici ve kontrol edici bir göreve sahiptir. Bugün insan beyninde, hafıza, zekâ, inanç, nefret ve sevgi ile bağlantılı belirli bölgelerin varlığına dair birçok araştırma yapılıyor. Elde edilen bulgulara göre insanın yüksek zihnî veya entelektüel faaliyetleri ön beyinde oluşuyor.
Ön beyin kabuğunda oluşan bozukluklar insan davranışlarına nasıl tesir ediyor? Ön beyin, kendisine ulaşan bilgi parçacıklarını değerlendirip nasıl yorumlamaktadır? Materyalist ve pozitivist bakış açısının beynin fonksiyonlarını maddeyle izah etmeye çalışması ne tür yanlışlara yol açıyor? Ön beyin, insanın ruhu ile bedeni arasında bir köprü vazifesi mi görüyor?
Nebevî bir uygulama: Hacamat!
Kâinatın Rehberi Hz. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem kalp ve gönül tabipliğinin yanında, hekimlik için de ufuk açıcı bir önderdir. Bugün hikmetleri yeni yeni anlaşılmaya başlanan Tıbb-ı Nebevi ismiyle bilinen birçok tedavi usulünün öncüsüdür. Hacamat da bu tedavi metodlarından biridir. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’in sıkça uyguladığı hacamat, Miraç’ta Cebrail aleyhisselam tarafından hem kendisine, hem de ümmetine tavsiye edilen bir şifa vesilesidir. Tüm bunlara rağmen ne yazık ki günümüzde hacamatın hikmetleri üzerine yapılan araştırmalar yetersiz düzeydedir.
Hacamat insan sağlığı açısından neden önemlidir? Nasıl ve ne zaman yapılır? Hacamat hangi hastalıkların tedavisinde faydalıdır, hastalık olmasa da hacamat yaptırılması gerekli midir? Hacamat bir tedavi metodu mu yoksa korunma süreci midir?
Helâl gıda sertifikasyonu: Standardını bulamayan hassasiyet!
Az maliyetle çok para kazanma hırsı Türkiye ve dünyada gıda üretimi konusunda ciddi endişeleri ortaya çıkartıyor. Kanatlı, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kesim usullerini, gıda ve katkı maddelerinin üretimini düzenleyici ve denetleyici genel kabul görmüş bir helâl üretim ve sertifikasyon sistemine henüz sahip değiliz.
Ürünlerin üzerinde görülen Helal gıda damgası ne kadar yeterli? Jelatinli ürünler ne tür riskler taşıyor? Osmanlı döneminde gıdaların üzerinde helal ibaresi var mıydı? Musevilerin Kosher (Koşer) Standartları ve Sertifikasyonundaki hassasiyet Müslümanların Helal Gıda standartlarında neden yok?
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’ın Gelecek Vizyonunu Çiziyoruz
Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Her Zaman Vatandaşın Yanında
Ahmet Şimşek Eğitim kurumları kaderine terk edildi
CHP, hep aynı!
Hazreti Mevlana 571. Vuslat Yıldönümünde Anıldı
Uçan Türk Fatih Arda İpçioğlu Türkiye Kayakla Atlama tarihinin en iyi derecesini yaptı