Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Bankaları Korudu

Yayın: 09:49 - 13.11.2013
Güncelleme: 09:49 - 13.11.2013

 

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 07.11.2013 tarihinde TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Kanunun ismi tüketicinin korunması olmasına karşın Bankaları ve Kredi veren kuruluşları koruyan hükümler konularak kanunun amacına ve ruhuna aykırı hareket edilmiştir.

TC. Anayasasının 10. Maddesinde “Kanun önünde eşit olunduğundan “ bahisle “ hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz “ denilerek ayrımcılığın önüne geçilmiş olmasına karşın kanunda Bankalara ve kredi veren kuruluşlara imtiyaz tanınmıştır.

Kanunun 4/3. Maddesinde banka ve kredi veren kuruluşların masraf, komisyon vb. isimler altında tüketici kredileri ve işlemlerinden aldıkları bedellerin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından tespit edileceği hükme bağlandı. Böylece yıllardır bankaların tüketicilerden haksız olarak aldıkları bu bedellere karşı şikâyet ve dava haklarını kullanarak bu ücretleri geri alabilen tüketicilerin yasal yolları da kapatılmış oldu.

Kredi kartı aidatları için de benzer bir düzenleme yapılarak bankaların hiçbir hizmet içermeyen basit bir kart basmaları ve bundan yıllık aidat almamaları kabul edilirken, hizmet içeren kartlardan yıllık aidat almaları kabul edildi. Böylece gerek mahkemelerin, gerekse Yargıtay’ın kredi kartı yıllık aidatının yasal olmadığı ve alınamayacağına ilişkin tüm kararları çöpe atılmış oldu.

Derneğimizin ve diğer tüketici örgütlerinin bugüne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na, Meclis alt ve üst komisyonlarına bildirdiği öneriler nazara alınmamış, Tüketici şikâyetlerinin % 70-80 ‘lik kısmının Bankalar hakkında olmasına rağmen AKP iktidarı “ paranın patronlarıyla “ karşı karşıya gelmemiş, onların aleyhine düzenleme yapmamıştır.

Yasanın bu şekliyle kabul edilmesinden Başbakanın son konuşmalarında “ faiz lobisinden “ bahsederek vatandaşımızı bu lobilere ezdirmeyeceğiz şeklindeki açıklamalarının tüketiciler için hiçbir anlam ifade etmediği ortaya çıkmıştır. Bundan böyle bankalar tüketicilerden diledikleri şekilde para kazanacaklar ve BDDK sadece düzenleyici olarak görev yapacaktır.

Değerli tüketiciler kanun Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmak üzere gönderilmiştir. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’ndan kanunu veto etmesini bekliyoruz. Bunun için sizlerin de desteğiyle bir kamuoyu oluşturmamız çok önem arz etmektedir. Her biriniz mail, faks ya da mektupla Cumhurbaşkanlığına ulaşarak kanunun veto edilmesini istemelisiniz. Değilse kanun bu haliyle yasalaştığında tüketiciler açısından büyük zararlar ve yükler getireceği şimdiden bellidir.

Bildiğiniz üzere mücadele etmeden hak elde edilemez. Bunun için de sizleri yakından ilgilendiren Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un gerçekten tüketicileri koruyacak hale getirilmesi için verdiğimiz mücadelede bizlerin yanında olmanızı bekliyoruz.

Hep birlikte sesimizi yükseltelim ve örgütlenerek birlikte mücadele edelim diyor, hepinizi derneğimize üye olmaya ve bizleri desteklemeye çağırıyoruz.

 

Yaşasın Tüketici Mücadelesi

Yaşasın TÜKODER

 

Tükoder ( Tüketiciyi Koruma Derneği ) Genel Merkez Yönetim Kurulu

Exit mobile version