Yeryüzü Doktorları, ‘Nijer’de tıbbi yardım alamadan doğum yaparak ‘Obstetrik Fistül’ hastalığından mağdur olan annelere elini uzattı. 4 kişilik fistül cerrahi ekibi, Niamey’de 18 ameliyat gerçekleştirdi.
Yeryüzü Doktorları Gönüllü Sağlık Ekibi, ‘Umut Menekşeleri’ projesi kapsamında Nijer’de çocuk yaşta ve tıbbi yardım almadan ya da yanlış yöntemlerle doğum yaparak ‘Obstetrik Fistül’ hastalığından mağdur olan annelere elini uzattı.
Hastalıkları sebebiyle sürekli idrar kaçırdıkları ve kötü koktukları için sosyal hayattan soyutlanan ve toplum dışına itilen kadınlar, gönüllü doktorlarca ameliyat edildi. TİKA desteğiyle yürütülen projede görev alan Konya Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Doğum Kliniğinden Doç. Dr. Mustafa Başaran, Uzm. Dr. Naim Ünsal, Asist. Dr. M. Okay Demirtaş ve Üsküdar Devlet Hastanesi’nden Ürolog Dr. Serhat Onur, Niamey Fistül Merkezinde 18 ameliyat gerçekleştirdi.
Fistül vakalarını önlemeye yönelik gerçekleştirilen saha çalışması verimli geçti
Yeryüzü Doktorları fistül vakalarının tedavisi için yürütülen çalışmaların yanı sıra fistül oluşumunu önlemeye yönelik projeler de planlıyor. Gebe izlemlerinin ve doğumların tıbbi yardımla gerçekleşmesini; zor doğumlarda gereken tıbbi müdahale imkânlarının oluşturulmasını kapsayan proje için Nijer’in Maradi ve Zinder Bölgelerinin kırsalında ihtiyaç analizi yapıldı. Saha çalışmasında Yeryüzü Doktorları II. Başkanı Dr. Havva Sula, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Osman Hayran, Coralie Nicolao ve Nijer Fistula Network Asistan Koordinatörü Salif Arzika yer aldı. Türkiye Nijer Büyükelçiliği, Nijer Sağlık Bakanlığı ve TİKA’nın desteğiyle yürütülen çalışmada birçok sağlık birimi ziyaret edildi, tıbbi şartlar gözlemlendi, yerel ve ulusal aktörlerle görüşmeler yapıldı. Nijer Yeni Sağlık Bakanı Mano Aghali da ziyaret edilerek Türkiye’nin Nijer’de fistül hastalığı ile ilgili yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Türkiye’de bilinmiyor
Dünyanın en fakir ikinci ülkesi olan Nijer’de doğum esnasında annelerin %90’ı herhangi bir sağlık hizmeti alamıyor. Bu nedenle oluşan obstetrik fistül, Türkiye’de çok bilinmeyen ve sıkça karşılaşılmayan bir hastalık. Bu tıbbi ve sosyal yaranın sarılabilmesi için Yeryüzü Doktorları, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürütüyor. TİKA, Niamey’de tam donanımlı bir fistül hastanesi ve eğitim merkezi için çalışmalar yaparken, Yeryüzü Doktorları da gönderdiği gönüllü sağlık ekipleriyle hastaların cerrahi tedavilerini gerçekleştiriyor.
İlgili Haberler
Başkan Yüksel, Kartal’da o bölgeyi akıllı bir kent yapmayı planlıyoruz
Kartal Belediyesi kreşlerinde “Yes To Science” bilimsel eğitim projesi uygulanıyor
AYGAD Basının Problemlerini Gündeme Getirdi
Kayıt Dışı Korsan Çalışan Elektrikçilere Dikkat Edin
Kripto para Bitcoin haftaya yeni rekorlarla başladı
Koruncuk Vakfı “Eğitime Erişim: Sivil Toplum Kuruluşlarının Etkisi” Konferansı gerçekleşti