SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Dünya Liderleri Diyabetin Artan Yükünü Tartışmak Üzere Bugün İstanbul’da Bir Araya Geliyor

Yayınlanma:
ABONE OL

T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul’da gerçekleşen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapıyor.  Dünya liderleri, günümüzde 382 milyon kişinin mücadele ettiği diyabeti ele almak üzere bu Zirve’de bir araya geliyor.  Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre diyabet, 2035 yılında 592 milyondan fazla insanın sağlığını tehdit edecek. Zirve’de diyabet tehdidinin yarattığı zorluklar ve gelecekteki çözümleri tartışılacak ve Zirve, Başkan Bill Clinton ve Kofi Annan’ın konuşmalarına ev sahipliği yapacak.

 

 

 

T.C. Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, T.C.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi bugün başlıyor.  Zirve, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın resmi ortaklığında, Uluslararası Sosyal Güvenlik Teşkilatı (ISSA), Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF), Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diabet Cemiyeti ile Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği’nin desteği ve Novo Nordisk’in organizasyon desteği ile gerçekleşiyor.

 

İstanbul Swissôtel The Bosphorus’ta düzenlenen Zirve’nin açılışına T.C. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, SGK Başkanı Yadigar Gökalp İlhan ve IDF Başkanı Micheal Hirst katılırken, Zirve’yi takip etmek üzere Türkiye’den ve dünyadan yetkili kişilerden ve uzmanlardan oluşan 350 isim katılıyor.

 

 

 

 

 

Diyabet Türkiye’de hızla artıyor

 

SGK’nın verilerine göre 2008-2012 yılları arasında diyabetli hasta sayısının bir önceki yıla göre her yıl ortalama %17 artarak 2.5 milyon kişiden 5.2 milyon kişiye ulaştı.  Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı 2008’de %3.5 iken 2012 yılında %6.9’a yükseldi.  Artan diyabetli hasta sayısı ve diyabetin geç teşhisi nedeniyle oluşan komplikasyonların sağlık sisteminin yanı sıra ekonomiyi de ciddi oranda etkilediği belirtilirken 2012 yılında diyabet ve komplikasyonlarının oluşturduğu sağlık harcamalarının SGK’ya yaklaşık maliyeti 10 milyar TL oldu.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik, Türkiye’de diyabet teşhisi konulan kişilerin yarısından fazlasının 40-59 yaşları arasında bulunduğunu ve işe devamsızlık, çalışırken verimlilikte düşüş, engellilik nedeniyle çalışamama veya erken ölüm nedeniyle verim kaybının diyabetle ilişkili dolaylı maliyetleri oluşturduğunu belirtmektedir. Diyabet sadece bireylerin sağlığını tehdit etmekle kalmayıp ailelerinin ve devletin ekonomik refahını da olumsuz etkilemektedir.

 

Bakan Çelik, bu tablonun değişmesi için atılacak adımlar konusunda Türkiye’nin Uluslararası Diyabet Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yapmasının son derece önemli olduğunu belirtmekte ve bu küresel sorun karşısında farklı coğrafi bölgelerden liderlerin deneyimlerini aktarmalarının ve geleceğe yönelik çözümler üretmelerinin önemini vurgulamaktadır.

 

 

Diyabette daha fazla farkındalığa ihtiyaç var

 

Diyabetten korunmanın ve diyabet tedavisinde farkındalık yaratmanın çok önemli olduğunu vurgulayan SGK Başkanı Sayın Yadigar Gökalp İlhan,

kurum olarak diyabeti önleme, tanı ve tedavisi ve diyabete bağlı gelişen komplikasyonların tedavisi konularında sorumluluklarının bilincinde olduklarını ve devletin tek sağlık finansmanı olarak diyabetin tanı ve tedavisi için gerekli olan her tür parametrenin geri ödemede karşılığı bulunduğunu belirtmektedir.

 

Zirve’ye Başkan Bill Clinton ve Kofi Annan destek veriyor

 

Clinton Vakfı’nın kurucusu ve Amerika Birleşik Devletlerinin 42’nci Başkanı Bill Clinton uydu bağlantısı ile günümüz epidemisi hakkında görüşlerini paylaşacağı bir konuşma yaparak Zirve’ye destek veriyor.  Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri Kofi Annan da Zirve’ye katılarak dünyadaki diyabet yükünün beraberinde getireceği sorunlar üzerine bir konuşma gerçekleştiriyor.

 

 

 

 

Diyabet dünyada milyonlarca insanı etkiliyor; bu soruna verilecek yanıt global düzeyde olmalı.

 

IDF Başkanı Michael Hirst, IDF tarafından henüz yayınlanan 2013 Diyabet Atlası’ndaki diyabet verilerini aktarmak üzere Zirve’ye katılıyor. Yayınlanan rapora göre dünyada 2013 yılında 382 milyon olduğu belirtilen diyabet hasta sayısının 2035 yılında 592 milyon olacağı tahmin edilmektedir.  Buna bağlı olarak da sağlık harcamalarının 2035 yılında 548.5 milyar Amerikan Doları’ndan 627.3 milyar dolara ulaşacağı ön görülmektedir.  Son veriler şu anda yetişkin dünya nüfusunun %8.4’ünde diyabetin görüldüğünü ve mevcut hastaların %45’inin diyabet hastası olduğunu bilmeden yaşadığını göstermektedir. Türkiye açısından değerlendirildiğinde, 2013 Diyabet Atlası verilerine göre Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı 2013 yılında %14.5’e ulaşmıştır. Michael Hirst, diyabeti önlemek için yaşam şekli düzenlemeleri ve erken teşhis konularının liderler tarafından ele alınması gereken başlıca iki konu olduğunu belirtmektedir.

 

 

Uluslarası Diyabet Liderler Zirvesi yarın sona erecek.

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Öğrenci Ecem bir günlüğüne Kartal İlçe Milli Eğitim Müdürü oldu

İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ, müdürlük makam koltuğunu “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” sebebiyle Kartal Eğe Sanayi İlkokulu öğrencisi Ecem VURAL’a devretti. Ecem VURAL, müdürlük makamına oturması ardından okullarda hayata geçirmek istediği projeleri anlattı. Okul öğrenci meclisi ile gerçekleştirmek istediği projeleri anlatan Ecem VURAL’ı dinleyen İlçe Millî Eğitim Müdürü Mustafa KIRAÇ: paylaştığı […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi
Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]