SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın İlk Oturumları Gerçekleştirildi

Yayınlanma:
ABONE OL

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, 4 Eylül 2013 tarihinde duyurduğu yeni modele göre hazırlanan Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın ilk oturumları ülke genelindeki tüm 8. sınıf öğrencilerine 28 Kasım itibariyle uygulandı. Saat 09.00’da başlayan ilk oturumlar aralıklarla devam ederek 12.00’ye kadar sürdü. Bugün gerçekleştirilen ilk oturumlarda öğrencilere Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden 20’şer soru soruldu ve her sınav için öğrencilere 40 dakika süre verildi. Sınavlar arası dinlenme ve hazırlık süresi, öğrencilerin üzerinde oluşabilecek sınav kaygısını, stresini engellemek amacıyla 30 dakikaya indirildi. Bugün yapılan sınavlara geçerli bir mazeret sebebiyle katılamayan öğrenciler, mazeretlerini belirten resmi belge veya velisinin izni ile belirlenen tarihlerde mazeret sınavına girebilecek. Yarın gerçekleştirilecek olan II. oturumlarda ise öğrenciler Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil derslerinden sınava girecek.
Okuma, yazma ve dil bilgisi öğrenme alanlarına ait Kasım sonuna kadar işlenen kazanımların taranmaya çalışıldığını belirten Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Türkçe Bölüm Başkanı Feridun Çakı, “OKS döneminden beri Türkçe sorularında genel kural haline gelen yüzde 80 ‘okuma’ ve yüzde 20 ‘yazma ve dil bilgisi’ dağılımı söz konusu. I.Dönem Merkezi Sistem Ortak Sınavı’nda yaklaşık olarak yüzde 65’e, yüzde 35 olarak karşımıza çıktı. Bu dağılım Türkçe sınav sorularının yorum gücünü ölçmesi ve öğrenciyi buna göre ayırmasından dolayı çok doğru bir dağılım. Senaryolaştırma, grafik ve resim gibi unsurlar, yapılandırmacı eğitimin bir parçası olan sorulara yer verilmemiş. Aynı ortak metne sorulara yer verilmemiş. Ayırt edici, zor diye nitelenebilecek bir soru olmadığından dolayı soruların tamamını doğru yapan öğrenci sayısı çok fazla olacağını tahmin ediyoruz. Bu bakımdan sınav, Robert Koleji, Galatasaray Lisesi gibi liseler için yarışan öğrenciler için ayırt edici olmayacak. Üst grup öğrencilerin liselere yerleştirilmesinde yığılmaya neden olabilir” ifadelerine yer verdi.
Matematik testinin genel olarak kolay sorulardan oluştuğunu ifade eden Uğur Dershaneleri Liselere Hazırlık Matematik Bölüm Başkanı Ali Serdar Şeker, “Matematik testi MEB’in 13 Eylül 2013 tarihli yayın ve 3 Ekim 2013 tarihli güncellemesinde belirttiği konu kapsamlarına uygun olarak hazırlanmıştır. Fraktallar, Öteleme-Yansıma-Dönme, Üslü Sayılar ve Kareköklü Sayılar konularından sorular yöneltilmiş ancak sınav kapsamında bulunan Histogram konusundan soru yöneltilmemiştir. Bunun nedeninin Talim Terbiye Kurulu’nca 19 Temmuz 2013 tarihinde konu ile ilgili yayınlanan güncellemenin bütün öğretmenlere ulaştırılamaması olduğunu düşünüyoruz. Ders kitaplarında farklı, yayınlanan güncellemede farklı bilgilerin olması ve son güncellemenin tabana ulaştırılamamış olmasından kaynaklanabilecek olası tartışmaları önlemek için bu konudan soru sorulmamış olabilir. Seviye Belirleme Sınavları’nın aksine Merkezi Ortak Sınavlar’da temel bilgiyi ölçen sorular sıklıkla yer almaktadır. Yapılandırmacı yaklaşım çerçevesinde sorular çok az sayıdadır. Üslü ve kareköklü sayılar konularından yoğun olarak soru yöneltilmiş. Ancak fraktallar konusundan yöneltilen soru oldukça tartışmalı. Bu soruya başarılı öğrenciler bile farklı farklı yanıtlar vermiş. MEB soruları kamuoyu ile paylaştığında bu soruya itirazların olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
Sınavda, belirtilen konular ile ilgili bütün kazanımlardan soru yöneltildiğini söyleyen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını değerlendiren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni S. Öztürk, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testi, 3 Ekim tarihli güncellemesine büyük ölçüde uygun olarak hazırlanmıştır. Seviye Belirleme Sınavlarında da kullanılan yapılandırıcı yaklaşıma uygun olarak hazırlanmıştır. Ayrıca okuduğunu yorumlama ve bilgiyi sorgulamaya dayanan sorular da vardır. Sorular genel olarak kolay düzeydedir. Hac ve Umre İbadeti ile ilgili olan 8. soru ayırt edici olarak değerlendirilebilir” şeklinde konuştu.
Merkezi Sistem Ortak Sınavları’nın ilk oturumları hem öğrenciler hem veliler için heyecanlı geçtiğini belirten Rehberlik Koordinatörü Nazik Kösegil ise, “Sınav uygulamasındaki değişikliğin sebeplerinden biri de öğrencinin sınav kaygısının sürece yayılarak ortadan kalkması idi. Gerek sınav sorularının kolay olması gerekse puanı oluşturacak sınavların sürece yayılması öğrencilerin üzerindeki baskıyı ortadan kaldıramasa bile geçmiş yıllara göre azalttı. Öğrencilere önerim bugün girdikleri sınavların olumlu ya da olumsuz muhakemesini bırakarak yarın yapılacak sınav oturumlarına kendilerini hazırlamaları. Velilere önerim ise, öğrenciye bugün girdiği sınavlarla ilgili olumsuz yorum yapmamaları olacaktır. Bugün yaptıkları her olumsuz değerlendirme Cuma oturumlarına yani yarına da olumsuz etki edecektir” dedi.
Merkezi Sistem Ortak Sınavları ilk oturumlarına giren 8. sınıf öğrencisi Alkın Kaz, “Sorular, müfredata uygun ve hazırlandığım tarzdaydı. Ama Matematik sınavındaki fraktal konusunu içeren sorular ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersindeki birkaç soru haricinde beklediğim ve hazırlandığım biçimde sorularla karşılaştığım bir sınav olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL (İHA)

İlgili Haberler

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]