Kartal Belediyesi’nin Fen Bilimleri Okulları ile işbirliği halinde yürüttüğü Solucan Gübresi Üretimi (Vermikompost) projesi, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlediği panelde Kartallılara anlatıldı. Ekosol Tarım ve Hayvancılık Kurucu Genel Müdürü Burçin Karababa’nın konuşmacı olarak yer aldığı panelde Solucan Gübresi Üretimini sağlayan Kırmızı Kaliforniya Solucanlarının faydaları, ne kadar yaşadığı, solucan gübresinin nasıl üretildiği gibi konular hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Burçin Karababa konuşmasında, gittiği 7 ülkede 14 Solucan Gübresi Üretim Tesisi gördükten sonra ‘Bunu Türkiye’de de yapabiliriz’ fikriyle yola çıktığını ve solucan gübresi üretim işine bu şekilde başladığını anlattı. Solucan gübresinin sayısız yararları olduğunu belirten Karababa, “Türkiye’de 1 günde 70 bin ton çöp atılmakta. İstanbul’da bu rakam 17 bin ton. Bu atıkların % 20’si pet şişe, karton, teneke, cam v.s. gibi ambalaj atıkları, %80’i ise evsel organik atık. Bu atıkların çöp istasyonlarına götürülmesi için İstanbul’da çöp kamyonları 3500 sefer yapmakta. Oysa bu sevimli ve sigortasız işçiler (solucanlar), onlara verdiğimiz evsel organik atıkları yiyerek %100 organik, su tutma kapasitesi yüksek ve içeriği zengin gübre üretiyor” dedi. Karababa, solucan gübresi üretiminin evde nasıl yapılacağı hakkında bilgiler vererek katılımcılara tavsiyelerde bulundu. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e Kartal’da Solucan Gübresi Üretim projesini hayata geçirerek yeni bir bilinç oluşturduğu için teşekkür eden Karababa, paneli dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak noktaladı.
Kartal Belediyesi, Kimyasal Gübreye Alternatif Olarak Solucan Gübresi Üretmeye Devam Ediyor
Kartal Belediyesi, semt pazarlarında biriken sebze atıklarını toplayıp kırmızı California solucanlarının yemesini sağlayarak gübre üretiyor ve böylece ekonomiye katkı sağlıyor. Belediye ekipleri tarafından pazarlardan toplanan sebze ve meyve atıkları, solucanların gübre üretebilmeleri için kullanılıyor. Özel olarak yetiştirilen solucanlar, yedikleri kadar gübre üretiyor. Üretilen solucan gübrelerinin bahçelerde ve saksılarda kullanılması ile hem katkılı gübre kullanımının önüne geçilmiş oluyor, hem de okullardan, evlerden ve pazarlardan açığa çıkan organik atıkların miktarı azalarak maliyetlerde tasarruf ediliyor.
Organik artıkları tüketen solucanların ürettiği solucan gübresinin hiçbir kimyasal madde içermemesi, bu gübreyi cazip hale getiriyor. Toprakta kimyasal kirliliği ortadan kaldıran, verimi ortalama yüzde 30 arttıran, toprağı yenileyen, rehabilite eden ve su tutma kapasitesini arttıran solucan gübresini, her insan üretebileceği gibi her bahçe ya da balkon, bir gübre fabrikasına dönüşebiliyor.
Evinde solucan gübresi üretmek isteyen vatandaşlar, kırmızı California solucanlarını, Kartal Belediyesi Çevre Müdürlüğü’nden ücretsiz olarak temin edebilirler.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası