Kartal Atıkları Ekonomiye Kazandırıyor

Yayın: 09:49 - 27.10.2009
Güncelleme: 09:49 - 27.10.2009

Kartal Belediyesi, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı ÇEVKO işbirliğiyle Kartal’da ambalaj atıklarını geri kazanım projesi başlattı.

Kartal Belediyesi’nin, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı ÇEVKO işbirliğiyle planladığı Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi’nin uygulamasına 2009 yılı başında onay verildi. Uygulama planı onaylanan Ambalaj Atıkları Geri Kazanım Projesi, Eylül ayı itibariyle başladı. Öncesinde kamu kurumlarını kapsayan proje için bu yıl 4 pilot konut bölgesi seçildi. Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün de seçim projeleri arasında öncelik verdiği geri dönüşüm projesinde ilk etapta Uğur Mumcu, Esentepe, Orhantepe ve Kordonboyu mahallelerindeki konutlar yer alıyor. Projeye her yıl 4 yeni bölgenin eklenmesi ile tüm Kartal kısa sürede sisteme entegre olacak.

Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü pilot bölgelerdeki tüm konutları tek tek gezerek projeyi vatandaşlara anlattı. Atıkların ilk kaynağında, evlerde ayrı kategorilerde toplanması hakkında bilinçlendirme yapan yetkililer, plastik, metal ve kâğıt/karton atıkların biriktirildiği mavi toplama poşetlerini konutlara dağıttı. Semtlerdeki uygun noktalara geri kazanım kumbaraları yerleştirdi. Ambalaj atıklarını evlerinde ayrı torbalarda biriktiren vatandaşlar, atıklarını bildirilen gün ve saatlerde belediye yetkililerine teslim ediyorlar ya da kendilerine en yakın noktalardaki mavi ve yeşil-beyaz kumbaralarda biriktiriyorlar.

2009 Eylül ayında uygulamaya geçirilen proje kapsamında bugüne dek 168.260 ton geri dönüştürülebilir atık toplandı. Bu atıkların 167.480 tonu kâğıt/karton atıklardan, 780 kg.’ı ise poli etilen atıklardan oluşuyor.

Gündelik hayatta kullanılan cam, plastik, metal, kâğıt/karton ve kompozit ambalaj atıkları geri dönüştürüldüğü takdirde enerji ve doğal kaynakların tasarrufu başta olmak üzere çevrenin korunması, katı atık depolama alanlarının daha sağlıklı, verimli ve uzun süreli kullanılması, ülke ekonomisine katkı yaratılması ve küresel ısınmanın yavaşlatılması gibi pek çok fayda sağlamakta.

Projeye katılmak isteyen Kartallı yurttaşlar Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden ya da Alo Çevre Hattı’ndan detaylı bilgi edinebilir.

Exit mobile version