SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Şile Işık Üniversitesi 5. Geleneksel Doğa Yürüyüşünde

Yayınlanma:
ABONE OL

 

 

Işık Üniversitesi öğrencileri ve öğretim üyeleri, Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren rehberliğinde Işık Üniversitesi Geleneksel Doğa Yürüyüşü’nün 5.’sini Hacıllı Köyü ve 11 Göller Vadisi’ne gerçekleştirdi. Yürüyüşte şelalelerdeki kuraklık ve küresel ısınmanın doğa üzerindeki etkileri de gözlendi.

sile-ısık-universitesi-5.doğa-yürüyüşü

 

Gelenekselleşen doğa yürüyüşüne Feyziye Mektepleri Vakfı Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Ahmet Burak, Işık Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman, Mütevelli Heyet Üyesi Cem Yurtbay, Işık Üniversitesi akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinden oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı. İki buçuk saat süren yürüyüşte Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren bölge hakkında bilgiler verdi.

 

Hacıllı Köyü günümüzde, Şile ve Ağva bölgesine, özellikle de günübirlik turlarla gelen tatilcilerin doğa yürüyüşü olarak tercih ettiği bölge olarak biliniyor. Şile’ye 30 kilometre uzaklıkta bulunan 300 nüfuslu Hacıllı Köyü’nün önemli ekonomik kaynağını; meşe dallarından yapılan odun kömürü üretim merkezleri oluşturuyor. Köyü tanımak için kısa bir tur attıktan sonra 6 kilometrelik yürüyüşe; köye beş dakika uzaklıktaki Hereke civarından doğan ve yaklaşık 70 kilometrelik nehir serüveninden sonra Ağva’da son bulan Göksu Nehri kenarından başlandı. Şimşir ağaçları, gökçelikler arasından geçen Işıklılar, 11 Göller Vadisi’ne ulaştı.

 

sile-ısık-universitesi-5.doga-yuruyusu-111 GÖLLER VADİSİ

 

Göksu Vadisi’nden, Değirmen Deresi’ni takip ederek ilk göle ulaşılıyor. Karşınıza çıkan bu ilk gölle, 11 Göller Vadisi başlıyor ve irili ufaklı göller birbirini izliyor. Kayadan kayaya atlayarak ilerleyen Işıklılar, düşmemek için mücadele ettiler. Nazlı Göl, Serin Göl’den sırasıyla yukarıya doğru çıkan Işıklılar, yağış azlığından dolayı şelalelerdeki az su akışına ve küresel ısınmanın doğa üzerindeki etkilerine de şahit oldular.

 

İLK HIRİSTİYAN HAPİSHANELERİ

 

Şelalelerin ardından Hacıllı Köyü’nün güneydoğusundaki Gürlek Mağarası hakkında bilgi veren Şile Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Jeolog Nabi Evren, “Gürlek Mağarası bir yeraltı ırmağının aşındırması sonucu oluşmuştur. Bizans İmparatorluğu zamanında kullanılan ve Hıristiyanlığın henüz İmparatorluk tarafından kabul görmediği dönemlerde, Hristiyanların hapsedildiği sanılan mağarada; İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden gelen arkeologlar inceleme yapmışlardır. Yapılan incelemelerde insan kemikleri, kap ve testi parçaları ve ateş yakmaya yarayan ocak kalıntıları bulmuşlardır. Bulunan bu kalıntılar şuanda İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir” dedi.

 

BALLI KAYALAR’ ADI KİREÇ TAŞLARIN ARASINDAKİ ARILARDAN GELİYOR

 

Ballı Kayalar olarak bilinen dik alan, kaya tırmanışları için ideal bir yer. Sağlam zeminli Trias kireç taşlarının çatlaklarına arıların bal yapması nedeniyle bu tür kayalık alanlara genellikle ‘ballıkayalar’ adı veriliyor. Kayalarda 300 milyon yıllık trias fosillerine de rastlanmakta. Bunlar Paleozoiğin canlıları ile Mezozoiğin canlıları arasındaki geçiş yıllarına ait örnekler. Yürüyüşçüler ise bu güzelliği uzaktan seyretmekle yetiniyor. Yürüyüş esnasında tırmanış sporu yapan bir ekibe rastlayan Işıklılar, bu sporu yerinde izleme şansı da yakalamış oldu. Hacıllı’nın kayalarını profesyonel dağcılar antrenman yeri olarak kullanıyor. Kayalara tırmanmak tecrübe ve ekipman gerektiriyor.Şile sadece yaz aylarında deniz ve kum olarak hatırlanmıyor; doğa yürüyüşlerinin her mevsim değerlendirileceği bir ilçe merkezi olduğunu da bizlere kanıtlıyor.

 

 

İlgili Haberler

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Dünyadan
09 Nisan 2024
Irak’ın Sahipsiz (Üçüncü) Unsuru; Türkmenler

Irak, farklı etnik ve mezhep gruplarından oluşan değişik oluşumların bir arada yaşadığı bir ülkedir. Tipik Ortadoğu ülkesi olan Irak’ta yaşayan farklı etnik-mezheplere mensup olan her bir toplumun kaderi, arkasında olan farklı ülkelerin desteğine bağlıdır. Tipik Ortadoğu ülkesi demenin de anlamı budur. Örneğin, Iraklı Kürtlerin arkasında ABD ve bazı batılı ülkelerin desteği var, Iraklı  Şiilerin arkasında […]

Basında Kartal
07 Nisan 2024
Kartal Belediye Meclisi’nin Yeni Dönem ilk toplantısı yapıldı

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçiminin ardından yenilenen Kartal Belediye Meclisi, 2024-2029 döneminin ilk oturumunu Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in başkanlığında gerçekleştirdi. Yapılan ilk toplantıda meclis komisyonları görev dağılımını gerçekleştirdi. Başkan Gökhan Yüksel, meclisin açılış konuşmasında yeni dönemde rehavete kapılmadan daha çok çalışacaklarını kaydederek; “Hem Kartal’da, hem İstanbul’da, hem Türkiye’de aldığımız büyük bir sorumluluk ile […]