SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

I. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi Yapıldı

Yayınlanma:
ABONE OL
I. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi Yapıldı

Başkan Altınok Öz, Kartal’da Dönüşümü Anlattı

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “I. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi “nde Kartal’da yapılan dönüşümleri sunum eşliğinde anlattı. Başkan Altınok Öz, konuşmasında “Kartallıların mutluluğu ve güveni için çalışıyoruz” dedi.

Deprem riski taşıyan ve buna bağlı olarak niteliksiz konut stokuna sahip olan Türkiye’yi yakından ilgilendiren ve gelecek 20 yıl içerisinde ekonominin lokomotifi olacağı görünen kentsel dönüşümün, kamuoyunda anlaşılmasını sağlamak amacıyla düzenlenen “I. Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi” Grand Cevahir Hotel ve Kongre Merkezi’nde yapıldı.

 


Arsa sahiplerini, kat maliklerini, konut ve gayrimenkul geliştiricilerini, inşaat sektörünü, inşaat malzemeleri sektörünü ve finans sektörünü yakından ilgilendiren kongreye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı temsilcisi, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, İMKON (İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu) Başkanı Tahir Tellioğlu, Gaziantep Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve sektör firmaların müdür ve genel müdürleri katıldı.

 

 

Başkan Altınok Öz, deprem dönüşümü anlattı

 

 

Kentsel Strateji Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Göksu’nun başkanlığında yapılan oturumda konuşan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 2009 yılından 2014 yılına kadar deprem dönüşüm ve yerinde dönüşüm çalışmalarını ana başlıklar altında anlattı.

 

kentsel-donusum-projesi-Altınok-oz

 

Kartal’ın dönüşmesi için 2009 yılından itibaren Kartal’daki sitelerle dönüşüm toplantıları düzenlediklerini söyleyen Başkan Op. Dr. Altınok Öz, “2009 yılında biz Kartal’da halkla buluşmaya başladık. 2009 yılından 2014 yılına kadar neler yaptığımızı başlıklar halinde sunacağım. 2009 yerel seçimlerine girerken belediye başkanı olarak bir manifestomuz vardı. Seçim bildirgesine koyduğumuz bir aktivitemiz var. “Depremi birlikte yeneceğiz” diye. 1983’te Erzincan depremini yaşayan birisi olarak, 39 Erzincan depreminden sonraki süreçte hiç dikkate almadığımız ama 2009 yılında Van depremiyle aklımızın başımıza geldiği bir süreç. Burada depremle ilgili en önemli 5. Madde, depremle ilgili imar değişiklikleri ve altyapılar. Yerinde bilgilendirme toplantıları yaptık. Halkın örgütlenmesini sağladık. Kartal’ın deprem envanterini çıkardık. 2009 yılında başladığımız bu süreç, 2001 yönetmenliğinden önce ve sonra yapılan 169 site de bu tür bilgilendirme toplantıları yaptık. Halk ne dedi, biz ne dedik? Daha sonra halk ne istedi, biz ne söyledik. Dernekler kurdurduk. Dernekler vasıtasıyla vatandaşları bilinçlendirdik.” dedi.

 

 

Deprem Dönüşüm Müdürlüğü kurduk”

 

 

Kartal Belediye Meclis’inden kira yardımı çıkardıklarını ancak Sayıştay tarafından kabul edilmediğini, dönüşümün sağlıklı olabilmesi için Kartal Belediyesi bünyesinde ‘Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğü’nü kurduklarını belirten Başkan Altınok Öz,”Van Erciş depremi olmadan Kartal Belediyesi Meclisi’nden sosyal yardım bünyesinde kira yardımı çıkarmaya çalıştık. Sayıştay ‘Siz böyle bir yardım yapamazsınız’ dedi. Kartal Hükümet Binasını kendi mülkümüz olan belediyeye taşıyarak resmi kurumların hafızasının yok olmamasını sağladık. Kartal Belediyesi eski hizmet binasından taşınarak Çırçır’daki yeni yaptığımız çevreci akıllı binaya geçtik. Şu an Kartal Belediyesi yeni hizmet binasında görev yapmaktadır. Yapı Kontrol ve Deprem Dönüşüm Müdürlüğünü kurduk. Arkadaşlarımız sadece deprem dönüşümü ile ilgileniyorlar. Risk Yapı Süreç Takip Sistemini ilk olarak Kartal Belediyesi geliştirdi. Bu sistem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da kullandığı sistemin öncüsü oldu.” diye konuştu.

 

 

Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı hazırlandı

 

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, deprem dönüşümün sağlıklı olabilmesi ve taraflar arasında haksızlıklara yol açılmaması için ‘ Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladıklarını da vurguladı. Başkan Op. Dr. Altınok Öz, hazırlanan taslağın üzerine bu güne kadar bir taslak hazırlanamadığını da belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Sözleşme taslağı hazırladık. Biz vatandaşa şunu söyledik. ‘Hukukçularınız bu sözleşmeyi incelesin’ dedik. Sonra da ‘Olumsuzluklara karşı anlaşacağınız firmanızı inceleyelim’ dedik. Biz firmaların peşinden koşmayalım. Kartallılara öyle bir sözleşme taslağı hazırlayalım ki, vatandaşın kaprisinden müteahhit boğulmasın, müteahhitlerden de vatandaş mağdur olmasın. Bu olumsuzlukların olmaması için 43 sayfalık ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ hazırladık. Şu ana kadar önümüze başka bir ‘Deprem Dönüşüm Sözleşme Taslağı’ gelmedi.”

 

KENTSEL-DONUSUM-KONGRE

 

 

Önce tapu sonra da yapı, yaşam hakkı için imar transferi”

 

 

Kartal’da deprem dönüşümü ve yerinde dönüşümün sorunsuz yaşanması için vatandaşlara tapularını verdik. Dönüşebilmeleri için “Yaşam hakkı imar transferlerini” hayata geçirdiklerini söyleyerek, “Kartal’da ‘Önce tapu sonra da yapı, yaşam hakkı için imar transferi” sloganları ürettik. Yakın zamanda Kartal’da Kurtuluş Apartmanın yıkımını gerçekleştirdik. Bu ,Türkiye’de bir ilktir. Çünkü daire sahipleri kredi aldılar, hiç imar hakkı istemediler. 20 daireli apartmanı yıktık. Bakanlığın sağladığı krediyle dönüşmeye çalışan bir yapı. Kurtuluş Apartmanı Türkiye için örnek bir uygulamadır.” dedi.

 

 

Deprem dönüşümün kitabını yazdık”

 

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, 2009 yılından bugüne kadar yaptıkları sitelerle ilgili toplantıları kayıt altına aldıklarını ve bu kayıtların çözülerek, “Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” adlı kitabı çıkardıklarını vurguladı. Başkan Altınok Öz, “2009’dan itibaren sitelerle toplantılar yaptık. Halkın ne dediklerini anladık. Daha önce ne söylemiştik ve daha sonra ne söylediler, hangi noktaya geldiler. Bu hem dönüşümcüler, belediyeciler ve şehir plancıları için, hem de dönüşümün sosyolojik tabanının incelenmesi için önemlidir. Yaptığımız bütün toplantıları kayıt altına aldık. O kayıtlardan çözümleme yaparak kitaplaştırdık. “Deprem ve kentsel dönüşüme arkanızı dönmeyin” adlı kitabı çıkardık.”dedi.

 

 

Kartallıların mutluluğu için çalışıyoruz”

 

 

Kartal’da vatandaşların güvenli ve sağlıklı ortamlarda yaşamaları için çalışmalar yapıldığını, dönüşebilecek siteleri tespit ettiklerini söyleyen Başkan Altınok Öz, “ Bizim imara açacağımız arsalarımız yok. Kartal’ın kuzeyi Aydos Ormanı, doğusu Pendik, batısı Maltepe’dir. Biz sadece dönüşüm şekillerini ortaya koyarız. Yatırımcının önünü açarız. Dönüşebilecek siteler nasıl dönüşeceklerse onları tespit eder, o konuda yardımcı oluruz. Müteahhit ve ihale aşamasına kadar Kartal Belediyesi vardır. Ondan sonra şahıslarla müteahhitler sözleşme taslağına uyarak gerekeni yaparlar. Bizim tam olarak görevimiz yatırımcının önünü açmak, yurttaşın sağlıklı, depreme uygun mutlu olabileceği, kanuni ve yasal bir alana kavuşmasıdır.” dedi.

 

 

Kamulaştırmasız el atmalara 75 trilyon ödedik”

 

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, İstanbul’da en ufak bir imar değişikliğinin rant olduğunu, bu rantı halkın lehine kullandıklarını söyledi. Kamulaştırmasız el atmalara da değinen ve 75 trilyon para ödediklerini belirten Başkan Altınok Öz, “Bizim bütün konuşmalarımızda vatandaşa vurguladığım şey şu’dur: Kefenin cebi yoktur. Kanuni olarak neyin varsa onu iste. İstanbul’da en ufak bir imar değişikliği artı değerdir. Diğer adı ranttır. Biz bu rantı vatandaşın lehine kullanmaya ve ona vermeye yerel yönetim olarak hazırız dedik ve bunu da yapıyoruz. Kamulaştıramayız, çünkü paramız yok. Ama kamulaştırmasız İstanbul’da bütün yerel yönetimlerin çektiği sıkıntıları biz de çekiyoruz. Kamulaştırmasız el atma davalarına beş yılda 75 trilyon para ödedik.” dedi.

 

 

İlgili Haberler