SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Down Sendromlu Çocuklar ‘Bizi Havalara Uçurun’ dedi

Yayınlanma:
ABONE OL

Down Sendromlu Çocuklar Yüzlerce Balon Gökyüzünü Süslerken, ‘Bizi Havalara Uçurun’ dedi

 

Down Türkiye-Down Sendromu Derneği, Down Sendromuna ve bu sorunla yaşayan bireylerin sorunlarına dikkat çekmek için beşinci kez bir araya geldi. Dernek öncülüğünde, Down Sendromlu çocuklar, aileleri, Down Sendromu gönüllüsü ünlülerin bir araya gelmesiyle oluşan grup, boğaza bırakılan balonlar eşliğinde ‘Bizi Havalara Uçurun!’ dedi .

down-sendromlu-cocuklar-balonlar

 

Saat 13:15’te Kabataş İskelesi’nde buluşan gruba, büyük yankı uyandıran ve balon kampanyasına katılarak Bahadır Efe, Yusuf Çim, Nur Yerlitaş’ın da içlerinde yer aldığı onlarca kişiden oluşan grup, derneğe tahsis edilen Şehir Hatları Vapuru’yla boğaza açıldı. Vapurda düzenlenen bubble show, pandomim, karaoke, sihirbaz gösterisi, yüz boyama gibi etkinliklere katılan Down Sendromlu gençler ve çocuklar, müzik eşliğinde eğlenceli vakit geçirdiler. Vapur boğaz sularında ilerlerken, çeşitli noktalardan gökyüzüne bırakılan balonlarla coşan gruptan, ‘Bizi Havalara Uçurun!’ çığlıkları yükseldi.

 

Down Sendromu Derneği kurulalı beş yıl oluyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da, farkındalığı arttırmak , Down Sendromluların hayattaki konumlarına dikkat çekmek ve onların da var olduğu gerçeğini unutmamak için gerçek dostlar bir araya geldi. İSEM İstanbul Büyükşehir Belediyesi Engelliler Müdürlüğü’nün de destek verdiği Down Sendromu Farkındalık Etkinliği’nde bu yıl, ‘Bizi Havalara Uçurun’ dendi. Bu sayede Down Sendromluların sesi bir kez daha duyurulurken, onların eğitim ve sağlıklı yaşam hakkını korumak ve geliştirmek için herkes bir kez daha göreve çağrıldı.

 

 

balonlarucarkenEllerinde balonlarla, müzik eşliğinde dans ederek ‘Bizi Havalara Uçurun!’ diyen Down Sendromlular adına dernek başkanı Gün Bilgin konuştu: ““Bizler aileler olarak, dernek ve vakıflar olarak aramıza yeni katılan ailelere hep ‘Uzun bir yolunuz var, bu yolda en güçlü silahınız erken ve sürekli eğitim’ diyerek bebeklik döneminden başlayan ve tüm yaşam boyunca devam eden bir eğitim sürecinin planlanması gerektiğini ve bunun sonucunda da çocuklarımızın bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar kurabildiklerini anlatmaya çalıştık. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaların en önemli kazanımlarından biri bugün çocuklarımızın sahip olduğu ücretsiz rehabilitasyon haklarıdır. Ama alınan ücretsiz rehabilitasyon hizmetlerinin süre ve niteliklerinin yeterli olmadığını da belirtmem gerekiyor. Pek çok aile çocuklarımız için çok gerekli olan dil terapisi, duyu bütünleme terapisi, ergenlik döneminde hem aile hem çocuk için ortaya çıkabilecek psikolojik destek ihtiyacını maddi yetersizlikten dolayı karşılayamıyor. Sağlık hizmetlerinden yine aynı sebepten dolayı tam olarak yararlanamıyor. Bu kampanya ile hedefimiz sadece farkındalık yaratmak değil aynı zamanda çocuklarımız için burs havuzu oluşturabilmekti. Bize destek veren ana sponsorlarımız Emmar Square, Vakko, Mudo, Teklas Kauçuk, Voicevale ve destekçilerimiz sayesinde bu burs havuzunu oluşturmaya başladığımızı büyük bir sevinçle duyuruyoruz. İleride ailelerimize daha kapsamlı destekler verebilmek için yeni projelerimizle beraber burs şartlarını da Nisan ayı içerisinde web sayfamızdan duyuracağız.”

 

 

DOWN SENDROMLU TÜRK GENCİ AVRUPA PARLAMENTOSU’NDA

 

Farkındalık etkinliği vapur gezisiyle sınırlı değildi. Tüm hafta boyunca Down Sendromuna dikkat çekmek için yapılan etkinliklerin en anlamlılarından biri Brüksel’de gerçekleşti. Geçtiğimiz perşembe günü Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda yapılan etkinlikte, 19 yaşındaki R. Cem Osborn konuşma yaptı ve Down Sendromu Derneği’yle beraber Türkiye’yi temsil etti.

 

İstanbul’da bir okulda kütüphane asistanı olarak çalışan Cem Osborn, Avrupa’nın 15 ülkesinden gelen yaşıtlarının arasında yerini alarak, Down Sendromlu insanlara eşit iş imkanı sağlanması için çağrıda bulundu. Avrupa Parlamentosu önünde yapılan etkinlikte Osborn Türk bayrağını taşıyarak, “Bir işim olduğu ve kendi paramı kazandığım için ÇOK mutluyum. Herkes çalışabilir. Bunu mümkün kılın lütfen” yazan broşürler dağıttı.

 

Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen basın konferansında, Avrupa’nın 15 ülkesinden gelen Down sendromlu gençler çalışma ve iş hayatında desteklenme çağrılarını tekrar ettiler. Türkiye’yi temsilen Down Türkiye Down Sendromu Derneği ve Cem Osborn’un yer aldığı etkinlik EDSA (Avrupa DS Birliği) tarafından düzenlendi. Basın konferansına her ülkeyi temsilen milletvekilleri ve ülke temsilcileri davetliydi.

 

Dünyanın dört bir yanından davetliler basın toplantısına katılarak, Avrupa çapında Down sendromlu insanların toplum içinde eşit seviyede yerini alarak tüm haklarına sahip çıkma ve tek ses olarak seslerini duyurma çabalarına katkıda bulundular. Türkiye’nin Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilcisi Sn.Büyükelçi Selim Yenel’in de katıldığı basın toplantısında Cem Osborn Türkiye’de yaşayan down sendromluları başarıyla temsil etti.

 

Brüksel’deki etkinliğin yanı sıra, İstanbul’un dört bir yanında da farkındalık kampanyası devam etti; 20 Mart’ta tarihinde aileler Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde bir Down Sendromu Semineri’ne katılırken, 21 Mart tarihinde  Down sendromlular için farklı mekanlarda etkinlikler oldu. Bu etkinlikler kapsamında Down Sendromlu çocuklar ve aileleri Forum İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi’ndeki Turkuazoo Akvaryumunu ücretsiz gezdi, Optimum Outlet’de pasta süsleme atölyesine katıldılar. 21 Mart akşamında GS – Bayern Münich Maçında basketbolcularla beraber sahaya çıkan çocuklar dolu dolu bir hafta geçirdi.

 

 

Editöre bilgi:  Down Sendromu 21.kromozomun 3 adet olmasından kaynaklanan ve her 800 bebekten birinde görülen genetik bir anomalidir. Dünyada yaklaşık 5.8 milyon Down Sendromlu insan yaşıyor. Down Sendromlu insanlar aynı bizler gibi farklı yetenek, beceri ve zekaya sahipler. Daha yavaş öğrenmelerine rağmen bebeklik döneminde başlayan ve tüm ömür boyu devam eden eğitimlerle onlar da lise hatta üniversite okuyabiliyor ve bir işte çalışarak üretken bireyler olarak hayatta yer alabiliyorlar.

 

Down Türkiye Down Sendromu Derneği kurulduğu günden bu yana Down Sendromlu bireylerin mutlu, bağımsız, üretken, toplumla bütünleşen bir yaşam kurabilmelerini destelemek için çalışıyor. Toplumun engellilik algısını değiştiren, uluslararası platformda Down Sendromu ile ilgili araştırmaları takip ederek Türkiye’de uygulanmasını sağlamak için projeler üreten, gelişime liderlik eden ve dünya çapında bir danışma, araştırma ve uygulama merkezi olmak için çalışmalarına devam eden Down Sendromu Derneği hem Türkiye genelinde hem uluslararası birçok etkinliğe imza atmış veya yer almıştır.

İlgili Haberler

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]