Kartal Belediyesi, ünlü halk ozanı Âşık Veysel Şatıroğlu’nun ölümünün 41. yılı nedeniyle anma gecesi düzenledi. Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikle Halk Ozanı Âşık Veysel’in sevilen türkü ve şiirlerinden seçilen eserler tiyatro sanatçısı Yakup Yavru ve Kartal Belediyesi THM Koro şefi Özgür Doğan tarafından seslendirilirken anma gecesine Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza İkisivri, Belediye Birim Müdürleri, ozanlar, şairler ve vatandaşlar katıldı.
PROGRAM GECE YARISINA KADAR SÜRDÜ
Aşık Veysel’in kendi sesinden ve fotoğraflarından düzenlenen barkovizyon gösterisi ile başlayan gecenin sunuculuğunu üstlenen Özlem Doğan, “Âşık Veysel’i görmesek de onun şiirleriyle türküleriyle büyüyerek onu çok sevdik ve özlüyoruz. Âşık Veysel gönül gözünü dünyaya açmış bir halk ozanıdır. Onun çığır açan sözleri önümüzü aydınlatıyor, şiir ve dizeleriyle barışa ışık tutuyor” dedi. Gecede Kartal Belediyesi THM Koro şefi Özgür Doğan ve tiyatro sanatçısı Yakup Yavru, Âşık Veysel’in şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Sanatçılar, Aşık Veysel’in Cumhuriyet’in 10. yılı için 1933’de yazdığı destanı, ‘Birlik şiiri Allah bir peygamber hak’, ‘Uzun ince bir yoldayım’, ‘Havalanma telli turnam’, ‘Yastadır ey deli gönül’, ‘Seherde ağlayan bülbül’, ‘Benim sadık yârim kara topraktır’, ‘Güzelliğin on para etmez’, ‘Ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın’ gibi türkü ve şiirlerini seslendirdiler.
DOSTLARI VEYSEL’İ HİÇ UNUTMAYACAK
Kartal Belediye Başkan yardımcısı Ali Rıza İkisivri, Aşık Veysel’in şiirleri ve türküleriyle Türk halkının gönlünde taht kuran önemli bir ozan olduğunu söyledi. Veysel’in şiirlerinde her zaman birlik ve beraberliğe vurgu yaptığına dikkat çeken İkisivri, “Âşık Veysel her zaman kalbimizde yaşacak. Dostları onu hep hatırlayacak” diyerek Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’ün adına sanatçılara teşekkür ederek, birer plaket takdim etti. ÂŞIK VEYSEL KİMDİR? 1894 yılında Sivas’ın Şarkışla ilçesi Sivrialan köyünde doğan Âşık Veysel Şatıroğlu, yakalandığı çiçek hastalığı yüzünden 7 yaşında bir gözünü kaybetti. Şatıroğlu, çok geçmeden diğer gözünü de kaybedince babası Karaca Ahmet, oyalanması için bir saz aldı. Çamşıhlı Ali ve Molla Hüseyin adlı saz ustalarından ders alan Âşık Veysel’in Cumhuriyet’in 10. yılı için 1933’de yazdığı destanın yayınlanması ve Sivas Âşıklar Bayramı’ndaki başarısı dikkat çekti. Şiirlerinde daha çok yurt sevgisi, kardeşlik, birlik, dünyanın geçiciliği, ölüm, sevgi gibi temaları işleyen Aşık Veysel, çeşitli köy enstitülerinde saz öğretmenliği yaptı. 2 erkek ve 4 kız babası olan ozan, 21 Mart 1973’de vefat etti.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi
Kayıp Etmeye Mahkûm Olan Tutarsız Türkmen Politikası