Dünya ‘TAİ CHİ ÇİGONG’ günü kutlandı

Yayın: 12:35 - 28.04.2014
Güncelleme: 12:35 - 28.04.2014

“DOĞAL SAĞLIK YÖNTEMİ TAİ CHİ VE ÇİGONG” GÜNÜ TÜM DÜNYA İLE BİRLİKTE İSTANBUL’DA 26 NİSAN’DA KUTLANDI.

 

 

Tüm dünyada her yıl Nisan ayının son cumartesi günü “Tek dünya, tek nefes” sloganıyla Dünya Tai Chi Çigong günü olarak kutlanmaktadır. Bu kutlamalar kapsamında her yıl etkinlikler düzenleyen Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği’nin organizasyonu ile 26 Nisan Cumartesi sabahı İstanbul’da Göztepe Parkında sporseverlerin katılımıyla tüm dünyada 7 milyon insan ile aynı anda tai chi çigong egzersizleri yapıldı.

 

 

Tai Chi ve Çigong , 4500 yıl öncesine dayanan Çin tıbbı kökenli yoga ve iç düzen sanatı olup enerji-nefes-hareket egzersizlerini içerir. Çin tıbbında, “çi/ ki ” yaşam enerjisinin dengeli ve düzenli bir şekilde bedende akmasını sağlayan nefes, enerji, fiziksel egzersizlerinin bütünsel yöntemidir.

 

İnsan vücudunda yanlış duruş, yanlış beslenme ve stresten kaynaklanan bazı blokajlar oluşur. Bu blokajlar, Çi yaşam enerjisinin akışına engel olduğundan, uzun vadede sağlıkta bozulmalar meydana gelir. Taoist Yoga, Hareketli Meditasyon ve Enerjinin Dansı olarak da adlandırılan Tai Chi ve Çigong’un başlıca amaçları bedeninizdeki blokajları çözmek, yaşam enerjisinin psişe, beden ve zihinde düzenli akışını sağlamak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, erken yaşlanmayı önlemek ve ömrü uzatmaktır. Tai Chi ve Çigong yapan kişi yorulmaz, aksine dengelenir ve enerjisi yükselir.

 

Kullanılan diyafram solunumu ve enerji kanallarını açmaya yönelik meditatif senkronize hareketler doğal sağlığın anahtarları olmaktadır. Fiziksel güç, denge ve esneklik artar, beynin iki küresini birlikte çalıştırarak dikkat ve konstantrasyonu artırır, merkezi sinir sistemini etkin hale getirir, nefes ve duruş bozukluklarını düzeltir, ruh halindeki oynamaları, neşesizliği, gerginliği giderdiği gibi, uyku kalitesini iyileştirir, yorgunluğu giderir, romatizma, kireçlenme, hipertansiyon, koroner kalp hastalıkları, gastrit, kronik hazımsızlık, bel ağrıları gibi burada sayamayacağımız kadar çok rahatsızlığı iyileştirmede önemli etkileri vardır.

 

Tai Chi ve Çigong, Çin’de 1989 yılından bu yana tıbbı tedavi yöntemi olarak resmi kabul görmüş ve çoğu üniversitenin müfredatına alınmıştır. 1996 yılında ise Çin hükümeti tarafından Ulusal Sağlık Planı’nın bir parçası olarak ele alınmıştır. Batı’da Eckhart Tolle, Dr. Mehmet Öz ve ülkemizde Dr. Ender Saraç gibi birçok uzman tarafından 21.yy ın sağlık ve tedavi yöntemi olarak Tai Chi ve Çigong önerilmekte ve her geçen gün dünyada ve ülkemizde medikal tamamlayıcı tıp alanında uygulamaları yaygınlaşmaktadır.

 

Aktiffelsefe Kadıköy Şube Başkanı ve Pekin Beden Eğitimi Üniversitesi hocalarından eğitmenlik eğitimi almış oaln Tai Chi eğitmeni Başak Arpacıoğlu, Tai Chi ve Çigong’un en önemli özelliğinin her yaştan insanın, hiç bir özel ekipman ve salon gerektirmeden, günün herhangi bir saatinde, herhangi bir yerde tek başına uygulanabilmesi olduğunu ve bir doğal şifa sistemi olan Tai Chi Çigong öğrenmenin bireylerin bir ömür boyu kendi kendilerine uygulayabilecekleri en pratik ve kalıcı sağlık yatırımlarından biri olduğunu belirtti.

 

Günün sonunda katılımcılar Tai Chi ve Çigong çalışması ile kendilerini rahatlamış, keyifli ve zinde hissettiklerini ve bu etkinliğe katılmaktan mutluluk duyduklarını belirttiler.

Exit mobile version