Era Kolejlerinde İlk yardım eğitimleri

Yayın: 06:58 - 23.05.2014
Güncelleme: 06:58 - 23.05.2014

EducaERA Eğitimleri kapsamında ev kazalarında ilk yardım
konularını Kartal ve Beylikdüzü kampüslerinde işlemeye devam ediyor.

 

 

Ev Kazalarında Kanamalara Karşı İlk Yardım Yöntemlerini Biliyor Muyuz ?
Kanamalara karşı ilk yardım tekniklerini biliyor musunuz ?

 

Gelecek odaklı, inovatif 4×5 eğitim sistemini uygulayan ERA Kolejleri’nde ilkyardım eğitimlerinin ikincisi “kanamalar” konusunda yapıldı. Eğitimde Uzman İlk yardım eğitmeni Aliye Çakır iç ve dış kanama durumlarında ne yapılması gerektiğini anlattı.

Era Kolejleri’nde başlayan EducaERA etkinlikleri kapsamında ilk yardım eğitimlerinin ikincisi de yapıldı. Daha önce okulun Kartal kampüsünde başlayan eğitim, geçtiğimiz hafta Beylikdüzü kampüsünde devam etti.
Anne-babalara çeşitli ilk yardım tekniklerini anlatan Uzman İlk yardım eğitmeni Aliye Çakır, bu kez kanamalarda ilk yardım konusunda bilgiler verdi.

 

“İlk yardım eğitimi, ebeveynlerin alması gereken en önemli eğitimlerden biridir” diyen Eğitmen Aliye Çakır, kanamalarda ilk yardım konusunda şu bilgileri verdi:

 

“Damar bütünlüğünün bozulması sonucu kanın damar dışına (vücut içine ya da dışına) akmasına kanama denir. Dış kanamalarda ilk yardım yapılırken amaç kanamayı kısa zamanda kontrol altına almak ve yarayı temiz tutmaktır. Öncelikle yara üzerine temiz bir bez parçası ya da gazlı bezle direkt baskı uygulanır. Kanama durmazsa; birinci bezi kaldırmadan ikinci bir bez konarak basınç artırılır, gerekirse bandaj ile sarılarak kanlanmış bezler kaldırılmadan basınç artırılarak sürdürülür. Kanama kol ya da bacaklardaysa ve kırık şüphesi yoksa, kanama bölgesi kalp hizasından yukarıda tutulur, 2-3 dakika arayla yaşam bulguları kontrol edilir.”

 

İç kanamalarda ilk yardım konusunda ise eğitmen Aliye Çakır, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Hasta ya da yaralının bilinci ve solunumu değerlendirilir. Hasta ya da yaralı sırt üstü yatırılarak üzeri örtülür ve ayakları 30 cm. kaldırılır. Buna şok pozisyonu nedir. Kapalı kırık varsa, kan damarlarının yaralanmasını önlemek ve bir iç kanamaya sebep olmamak için hasta ya da yaralının hareketsiz kalması sağlanır. Hasta ya da yaralının yaşamsal değişimleri izlenir ve tıbbi yardım istenir. “

 

Ayrıca sık rastlanabilen burun kanamalarında doğru tekniğin uygulanması gerektiğinin altını çizen Çakır, konu ile ilgili şunları söyledi: “Burun kanamasında öncelikle sakin olunmalıdır. Hasta ya da yaralının başı derhal öne doğru eğilir ve mümkünse oturması sağlanır. Bu işleme yaklaşık 5 dakika kadar devam edilir. Kanamanın durmaması halinde hasta ya da yaralının en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi sağlanır.”

 

Kulak kanamalarında da çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Çakır, “Kulak kanamasında kanama hafifse temiz bir bezle temizlenir. Kanama ciddi ise; kulak tıkanmadan gazlı bezle kapatılır ve hasta ya da yaralının hareketsiz olarak, kanayan kulak üzerine yan yatması sağlanır. Tıbbi yardım istenir. Unutulmamalıdır ki; kulak kanaması olası bir beyin kanamasının habercisi olabilir” dedi.

Exit mobile version