SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Maziden geleceğe uzanan sergi

Yayınlanma:
ABONE OL

Maziden geleceğe uzanan sergi

En orijinal hilye-i şerifler

 

Pendik Belediyesi, Ramazan münasebetiyle Hilye-i Şerif, Ferman ve Tespih koleksiyonundan oluşan Geleneksel Sanatlar Karma Sergisi ile Türk-İslam sanatının dikkat çeken örneklerini sanatseverlerle buluşturuyor.

 

Sergide özellikle alışılmış tertiplerinden farklılık gösteren bugüne kadar denenmiş yeni formlu hilyeler dikkat çekiyor.
Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde 4 Temmuz 2014 Cuma günü açılacak sergi, klasiğin asaleti ile özlemin zarafetini yansıtarak Ramazan ayının ruhuna uygun güzellikler sunuyor. Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının sadece mazide kalmadığı, bugün de büyük başarılarla icra edildiği ve günümüz insanıyla arasındaki irtibatın yeniden tesis edilmesi amaçlanıyor. Yeni tasarımlı orijinal hilyeler, divan-ı hat örnekleriyle yazılmış fermanlar ve zikir taneleri tespihlerin yer aldığı sergi, 25 Temmuz Cuma gününe kadar gezilebilecek.

 
“Bu sanatlar mazide kalmayacak”
Serginin, geçmişin asaletini ve özlemin zarafetini yansıttığını belirten Pendik Belediye Başkanı Dr. Kenan Şahin, “Ecdadımız, her alanda hayata değer katan işler yapmışlar, hayatın her alanını ihtişamlı ve zarif bir şekilde süslemişlerdir. Özellikle gelecek nesillerle bırakılacak eserleri büyük bir titizlikle işlemiş ve tarihi biri miras niteliğinde bizlere ulaştırmışlardır. Hilye-i Şeriflerde Hz. Peygamberimize duyulan özlem, saygı ve Peygamberimizin vasıfları en güzel şekilde tasvir edilmiştir. Günümüze ulaşan fermanlarla da hem tarihimizin ihtişamıyla gurur duyuyor, hem de bu fermanlardaki ince düşüncenin güzelliğini hissediyoruz. Bu sergi ile Türk-İslam sanatlarının mazide kalan sanatlar olmadığını, bugün de büyük başarılarla icra edilen sanatlarımızla insanlar arasındaki irtibatı yeniden tesis etmeyi amaçlıyoruz. “ dedi. Başkan Şahin, zarif dokunuşlarıyla bu eserleri oluşturan sanatçılara ve klasik sanat koleksiyonunu Pendiklilerle paylaşan Mehmet Çebi’ye teşekkür etti.

unnamed

Orijinal tasarımlı hilye-i şerifler
Hat sanatımızda Peygamber efendimizin yaradılış güzelliklerini ve ruhi portresini tasvir ve tarif eden, belli bir form üzere hüsn-i hat ile yazılmış ve tezhib edilmiş levhalara Hilye-i Şerif denir. Bu serginin kaynağı olan eserler, sanat tarihimiz açısından kritik gelişmelere işaret ediyor. Eserlerde, yine geleneksel sanatlar ölçüleri içinde, fakat bugüne kadar denenmemiş yeni formatlar ve yeni tasarımlı orijinal hilyeler ortaya konmuş. Sergide, Avni Nakkaş, Nurullah Özdem, Ahmet Bursalı, Hüseyin Hüsnü Türkmen, Hadi Kerküki, Fatıma Ali, Habib Ramazanpur, Eyüp Kuşçu, Said Abuzeroğlu, Turan Sevgili gibi isimlerin Hilye-i Şerif eserleri yer alıyor.

maziden-gelecege-resim-sergisi-pendik belediyesi-2
Sanat eseri Fermanlar, zikir tanesi tespihler

Padişahların herhangi bir iş hakkında tuğra veya nişanını taşıyan yazılı emirleri olan fermanlar, tarihsel süreklilik içerinde sanatsal formatını sürekli zenginleştirerek biçimsel anlamda müstakil bir sanat eseri kimliğine ulaştı. Sergide, birbirinden farklı çok güzel divan-ı hat örnekleriyle yazılmış ve çok iyi kondisyonda ferman örnekleri yer alıyor.
Hz. Peygamber’in “Ne güzel hatırlatıcıdır” sözleriyle teşvik ettiği tespih taneleri, İslam’da her güzel şeyi sanata dönüştüren Osmanlı’nın İstanbul’unda birer şaheser haline gelmiştir. Pendik Belediyesinin düzenlediği karma sergide, tespihler de ayrı bir öneme sahip. Sergide, zikir tanelerinin Osmanlı sıkma kehribar, sıkma kehribar, has kehribar, damla kehribar gibi örneklerini görmek mümkün.

İlgili Haberler

Basında Kartal
26 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencileri Maltepe Üniversitesi’ne Konuk Oldu

Kartal Belediyesi Kreş Müdürlüğü 6 yaş öğrencileri ve Kalben Derneği’nin (Korunma Altında Yetişen Gençler ve Koruyucu Aile Derneği) katılımı ile Marmara Eğitim Köyü Maltepe Üniversitesi’nde “23 Nisan Çocuk Şenliği” yapıldı. İstanbul Marmara Eğitim Kurumları Vakfı (İMEV), Maltepe Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı, Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği ve Mediha Engizer Mesleki Teknik Anadolu Lisesi  Çocuk […]

Avrupa Birliği
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı. İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri ve […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]