12. Cumhurbaşkanı kim?

Yayın: 12:57 - 02.08.2014
Güncelleme: 12:57 - 02.08.2014

10 Ağustos 2014 Pazar günü 12. Cumhurbaşkanımızı seçeceğiz.

Üç adayın yarıştığı seçimde: % 51 oy alan Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olacak. Herhangi bir aday, % 51 oy alamazsa, 24 Ağustos Pazar günü ikinci tur yapılacak. En fazla oy alan iki adayın yarışacağı ikinci turda birinci olan cumhurbaşkanı seçilmiş olacak.

 

Adaylar; AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DSP Genel Başkanı Masum Türker, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, BT Partisi Başkanı Haydar Baş ve DP Genel Başkanı Gültekin Uysal’ca desteklenen “Çatı aday” Ekmeleddin İhsanoğlu.

 

Bu tabloya göre AK Partililer Erdoğan’a, HDP’liler Demirtaş’a oy verirken, CHP- MHP- BBP-BTP-DSP ve DP’lilerin oyları, çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’na gidecek.

 

Kendisini beklemeye alan Sadet Partisi, birici turda hiçbir adaya oy vermeyecek. SP Genel Başkanı Mustafa Kamalak’ın açıklamasına göre: SP, ikinci tura geçilirse yeniden değerlendirme yapacak.

 

Partilerin açıklamaları böyle. Bu ifadeler seçmene ne kadar etki eder, bilemeyiz. Seçmenin oyu, hiçbir parti, genel başkan veya adayın elinde değil. Dünkü oylar her an bir başka partiye kayabilir. Üstelik bu seçim muhtar, belediye başkanı ya da milletvekili seçimi değil. Bu seçimde, Türkiye Cumhuriyeti’nin başı olan cumhurbaşkanını seçecek.

 

Cumhurbaşkanı, devletin başıdır. Bu sıfatla Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder. Anayasa’nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını gözetir.

 

Buna göre seçmen oy verirken:

1-Kimi devletin başında görmek istiyor?

2-Kim, Türkiye Cumhuriyetinin ve Türk Milletinin birliğini daha iyi temsil eder?

3-Kim, anayasayı daha iyi uygular?

4-Kim Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını daha iyi yapar? Buna bakacak.

 

Liderler ne söylüyor? Televizyonlar, gazeteler ne diyor? Adaylar, halkı nasıl etkiler? Seçim öncesi çok önemli siyasal ve ya sosyal olay olur mu? Oy vermeye gidenler ve gitmeyenler kimler? Yüzlerce ayrıntıyla beraber tüm bunlar önemli.

Bu ülkenin %99’u Türk ve Müslüman’dır. Türkçe konuşup, Türk adet ve göreneklerine göre yaşar. Türk Devletinin yaşamasını, Türk Milletin huzur ve refah içinde olmasını ister.

 

Vatandaş; Irk, din, mezhep, sınıf, zümre veya parti aramıyor. Türkiye’yi; Edirne’den Kars’a, Samsun’dan Hatay’a kucaklayacak, devlet ve millet ile barışık, demokrasi, hukuk ve insan haklarına saygılı, iç ve dış barışı sağlayacak, iş ve aş üretecek, kendi gönlü ve mantığına yakın bir insan arıyor.

Bu aday kim? Kim daha iyi eğitimli? Kim devleti kim daha iyi yönetebilir? Bu soruların bir tek cevabı var. Seçmen de onu seçmeli. Ancak hangi aday, daha iyi bir ekibe sahip? Hangi aday, daha iyi organize olmuş? Hangi aday, planlı ve programlı çalışıyorsa; ipi o göğüsleyecek.

 

Anayasamıza göre cumhurbaşkanı: “Devletin başıdır. Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder. Anayasa’nın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını sağlar.”

 

Dileğimiz bu görevleri en iyi yapacak olan adayın, Türkiye Cumhuriyeti’nin 12. Cumhurbaşkanı olarak seçilmesi.

Mustafa Telli
Exit mobile version