Pendik Belediyesi Pazarlarda Kanserojen Bidon Avında

Yayın: 10:59 - 08.08.2014
Güncelleme: 10:59 - 08.08.2014

İçinde turşu ve çeşitli yiyeceklerin konularak satışa sunulduğu plastik bidonlar kanserojen tehlike saçıyor. Pendik Belediyesi Zabıta ekipleri gıda mühendisleri eşliğinde gezdiği pazarlarda halk sağlığına ciddi şekilde tehdit oluşturan kimyasal içerikli bidon avına çıktı.

 
Halkın sağlığını ilgilendiren konularda öncü çalışmalara imza atan Pendik Belediyesi Zabıta Ekipleri, turşulardan salçaya, zeytinden bakliyata kadar çeşitli yiyeceklerin depolandığı ve satışa sunulduğu plastik bidonların Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Pendik ilçesi sınırları içerisinde ilgili esnaf ve pazar alanlarında bidon denetimi gerçekleştiren ekipler, bununla da yetinmeyerek gıda ürünlerini yıkamak amacıyla kullanılan bidon ve varilleri dahi tek tek kontrolden geçiriyor. Denetimlerde bazı esnafın daha önce içine deterjan ve kimyasal maddelerin konulduğu saptanan bidon ve varilleri bile gıdalarda kullandığı görüldü.

 

 

Yetkililer, “Bu tür kapların gıdalarla temas etmemesi gerekiyor. Biz patates ve soğanın bile zararlı hammadelerden üretilmiş bu tür kaplarla temas etmesini istemiyoruz. Gıda konulan bütün kapların mutlaka sağlığa uygun hammadelerden üretilmiş olması ve bunu kanıtlayan çatal ve kadeh kabartması taşıması gerekiyor. ” şeklinde konuştular.
Üstünde sembol olması şart

 
17.07.2013 tarih ve 28710 sayılı Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temasta Bulunan Plastik Madde ve Malzemeler Tebliğine göre denetimlerini gerçekleştiren Zabıta Gıda Mühendisleri, varil ve bidonlar üzerinde söz konusu tebliğe uygun olduğunu gösterir çatal ve kadeh sembolünü arıyor.

 

Esnaf ve pazarcıları da söz konusu işaret taşımayan bidonlara karşı uyaran Ekipler, bir haftada gıdalar için sağlığa elverişsiz kaplar kullandığı tesbit edilen 400 satıcıya tebligat yaptı. Kendilerine verilen iki hafta süre içinde gerekli değişiklikleri yapmayan esnaf hakkında ise cezai işlem uygulanacak.

 

 

 

Exit mobile version