Sürdürülebilir Başarı ve Liderlik Konferansı

Yayın: 10:38 - 17.11.2009
Güncelleme: 10:38 - 17.11.2009

Eski ABD başkanı Bill Clinton, Türkiye’nin dünya için 10 yıl öncesinden çok daha fazla önemli olduğunu söyledi

Amerika Birleşik Devletleri, 42. Başkanı ve William J.Clinton Derneği Kurucusu Bill Clinton ile Almanya 7. Başbakanı Gerhard Schröder İstanbul’da buluştu. Gayrimenkul sektörünün önde gelen isimlerinden Sinpaş, 35.yılında dünyanın iki önemli liderini “Bosphorus Conference”da bir araya getirdi.  2 Kasım 2009 Günü İstanbul Conrad Otel’de gerçekleştirilen “Sürdürülebilir Başarı İçin Liderlik” temalı konferansa, Clinton, Schröder, Sinpaş Grubu Başkanı Avni Çelik ve Türk-Amerikan İşadamları Derneği Başkanı Uğur Terzioğlu konuşmacı olarak katıldı. Bir dönem dünyaya yön veren liderler, yorucu ve zorlayıcı faktörlere rağmen başarılı liderlik hikâyelerini katılımcılarla paylaştı. Sancaktepe Belediye Başkan İsmail Erdem de konferansa özel davetli olarak katıldı.

17 Ağustos 1999 depremi sonrası Türkiye’ye geldiğini ve 5 gün kaldığını hatırlatan Clinton, “Bu gezim Türkiye’nin ABD açısından ve 21. yüzyıl dünyası açısından ne kadar önemli olduğunu bana bir kez daha gösterdi. Bugün, Türkiye’nin eskisinden çok daha fazla dünya için önemli olduğuna inanıyorum.” dedi.

Küresel krizin gelişmekte olan ülkelerin önemini ortaya çıkardığını ifade eden Clinton, G-8 oluşumunun gelişmekte olan ülkelerle birlikte G-20’ye dönüşmesinin önemli olduğunu söyledi. Clinton, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ürün satması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği için ise Clinton, “Türkiye, Avrupa Birliği’ne girerse gayri safi milli hasılası yükselecek ve kimse göç etmek istemeyecek. Avrupa, bu gerçeği keşfetmeli.” diye konuştu.

Almanya’nın 7. başbakanı Gerhard Schröder, sözlerine, “Avrupa Birliği, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve kültürel zenginliği olmaksızın dünyada ne denli kalıcı rol oynayabilir?” diye başladı. Tam üyeliğin Türkiye’ye 63 yıl önce Avrupa tarafından verilmiş bir söz olduğunu hatırlatan Schröder, “Avrupa’nın ahdevefa ilkesine uymasını beklemek Türkiye’nin hakkı.” dedi. Avrupa Birliği’nin, Arap dünyasına ulaşmak için Türkiye’nin üyeliğine ihtiyacı olduğunu belirten Schröder, “Türkiye’nin AB’ye girişi AB’nin güvenliği açısından faydalar getirecektir. Türkiye tam üye olduktan sonra Müslüman dünyasına modern olma noktasında taşıyacakları önemlidir.” diye konuştu.

Konferansa, Abdülkadir Konukoğlu, Nihat Özdemir, Ayhan Bermek, Zeynep Bodur, Umut Oran, Yavuz Canevi, İmam Altınbaş gibi işadamlarının yanı sıra, Ankara Büyük Şehir Beldiye Başkanı Melih Gökçek, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem ve İstanbul’un değişik ilçe belediye başkanları ile birlikte  seçkin bir davetli kesimi katıldı.

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, izlediği konferansı değerlendirirken, “Deneyimli devlet adamlarının geçmiş ve geleceğe ait analizlerinin katılımcılar için bilgilenme adına yaralı olduğunu” belirtti. Clinton’nun “ekonomik krizin Amerika’dan çıkıp dünyaya yayıldığını ve bu yüzden sizlerden özür diliyorum demesini ilginç bulduğunu” söyledi. Erdem “ Clinton’nun Türkiye’nin, 21. yüzyılın en önemli ülkelerinden bir olacağını başkanlığım döneminde görmüştüm. Ülkenizin bu potansiyelini harekete geçirmelisiniz” sözünü çok anlamlı bulduğunu sözlerine ekledi.

Exit mobile version