Başkan Öz, Lüleburgaz’da Mustafa Necati’yi anma programına katıldı

Yayın: 07:16 - 06.01.2010
Güncelleme: 07:16 - 06.01.2010

Kartal Belediye Başkanı Op.Dr.. Altınok Öz, Lüleburgaz Belediyesi ile Kartal Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği’nin birlikte düzenledikleri “ Aydınlanma Işığımız Sönmeyecek” konulu panele “Onur konuğu” olarak katıldı.

İstiklal Mahkemesi Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Mübadele ve İmar ve İskan Bakanlığı gibi önemli görevlerde bulunan büyük dava adamı Mustafa Necati’nin yad edildiği panele Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok öz, eşi Feray Öz, Hanımefendi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Kartal Şubesi Başkanı Zübeyit Çelik katıldı.

Eğitim-İş kurucusu Dr. Niyazi Altunya, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Rıfat Okça bol, Türkiye Öğretmenler Sendikası kurucusu Rafet Özkan, konuşmacı olarak katıldı.
Vurgu Yaptı

Panelin onur konuğu, Kartal Belediye Başkanı Op.Dr. Altınok Öz, burada yapmış olduğu kısa konuşmada: “ Rahmetli Mustafa Necati hep şunu derdi ‘Eğitim mutlaka köyde olmalı, ben eğitimi köyden koparamam, çocuklar oradaki ailesine iş gücü olarak lazım, eğitim 5 yıl olmamalı, bu çocuklarımızı okutmamız gerekir’diyerek herkesin bu eğitimi eşit şartta olacağına inanırdı.”  diye konuştu.


Başkan Öz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ 1926 da okul kitaplarının maarif vekâletince ücretsiz verilmesiyle ilgili yasa çıkartmıştır. Bu hükümetin, Milli Eğitimin kitapları biz veriyoruz demesinin ardındaki yasal güç budur.

Bu uygulama günümüzün hükümetinin bulduğu bir şey değil, Mustafa Necati’nin çıkarttığı yasanın uygulamasıdır” hatırlatması yaptı.
Avukatlıklarını İptal Etti

 
Döneminde mesleki ahlaka uymadığı gerekçesiyle bin avukatın avukatlığının geri alındığını, şeri yasalardan meri yasalara geçiş yapıldığını belirten Öz, “ Bu değişiklikler Mustafa Necati’yi sadece eğitim alanında değil, medeni hukukta da öne çıkartmıştır. Ülkemin Mustafa Necati gibi insanlara ihtiyacı vardır.” Dedi.
Mustafa Necati Kimdir?

 

Mustafa Necati 1894 yılında İzmir’de doğdu. İstanbul Hukuk Fakültesi okudu. İzmir Öğretmen okulunda kısa bir süre öğretmenlik, Özel Şark okulunda müdürlük yaptı.(1915–1918).

Avukatlık yaptı. İzmir Yunanlılar tarafından 15 Mayıs 1919 ‘da işgal edilince, Balıkesir Cephesindeki çete savaşlarına katıldı. Aznavur kuvvetlerine karşı Kuvayı Milliye komutanı olarak savaştı.

 Yunanlılara karşı girişilen savaşlarda bulundu. Balıkesir’de, İzmir’e Doğru gazetesinde Milli Kurtuluş Savaşını destekleyen yazılar yazdı. Saruhan Milletvekili oldu.(1920) İstiklal Mahkemesi başkanlığı yaptı.

Millet Meclisi’nin ikinci dönemine, İzmir Milletvekili olarak girdi. Mübadele ve İmar ve İskan Bakanlığına (1923) daha sonra da Adliye bakanlığına getirildi.(1924) iki yıl kadar Öğretmenler Birliği başkanlığında bulundu.

1925 yılından ölünceye kadar da Milli Eğitim Bakanlığı(Maarif Vekilliği) yaptı. Hayatının en önemli ve en etkili görevi budur. 1929’da Ankara’da öldü.
Fethi Satıcı

Exit mobile version