Dodurgalılar yağmur duası yaptı.

Yayın: 09:40 - 24.08.2017
Güncelleme: 09:40 - 24.08.2017

Bu günkü Türk nüfusunun % 65’i Oğuz soyundan gelmektedir. Rivayete göre, Oğuz Han`ın 6 oğlu ve 24 torunu vardır. Dodurgalılar’da Oğuzların, Bozok koluna bağlı Ayhan’ın alt kollarından biridir.

İstanbul kuruyemiş piyasası Çankırılıların elindedir. Çankırı da bu işi yapan Çankırı’nın şirin ilçesi Ortalılar, işin piri de Ortanın bir köyü olan Dodurgalıllılardır.

İşte bu Dodurgalılar,  hemen her yıl yağmur duası yaparlar. Bu yıl yapılan yağmur duası kaçıncı duadır bilmiyoruz. Bildiğimiz se bu duanın geçmişi Orta Asya bozkırlarına giden yüzyılları kapsamaktadır.

Çünkü su:  canlı ve cansız, toprak, bitki, hayvan ve insanlar için olmazsa olmaz yaşam kaynağı, su;  gökyüzünden gelen yağmurdur.

Bu su ile sebze ve meyvalarımızı sular, bu su ile hayvanlarımıza hayat veririz. Ekilen ürünün bolluk ve bereketi,  hayvanların et ve süt verimi hep suya bağlıdır. Bu sebeple de yağmurun yağmadığı ya da yetersiz kaldığı gün ve aylarda yağmur duası yaparız. Çankırı’nın bir köyü olan Dodurga’da yapılan yağmur duası da bu dualardandır.

İstanbul Dodurgalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Hasan Kaşıkçı ve Dodurga Köyü Muhtarı Recep Karakaya’nın organize ettiği, yağmur duasına bu sene bin beş yüz kişi katıldı. İstanbul’un dört bir yanından kendi özel araçları ve otobüslerle  cuma akşamı yola çıkan Dodurgalılar, cumartesi günü sabah namazında köylerine vardılar.

Köy muhtarı Recep Karakaya’nın karşıladığı guruplar, saat 10 civarında köy meydanında bir araya gelerek köy erenlerinden Hasan Dede’nin Kabri’nin bulunduğu Hasan Tepe’sine çıktılar. İki saatlik zorlu bir yolu kat eden kadın – erkek, genç ve yaşlılardan oluşan kalabalık, Hasan Dede Türbesi önünde iki rekât namazını kılıp, yağmur duası yaptı.

Köy imamı ve öğretmeninin de katıldığı duada: tövbe ve istiğfar eden gurup,  Cenab-ı Allah’tan bolluk ve berekete vesile olacak yağmur göndermesini istedi.

Kuran-ı Kerim tilaveti ve dini sohbet sonrası öğle namazını kılan Dodurgalılar, iki saat süren dönüş yolunu, yollarda mola vererek tamamladılar. Günün anısına üç danayı tekbirlerle kurban edip, dokuz devasa kazanda kavurma yaptılar. Pilav, salata, tatlı ve ayranın yer aldığı öğlen yemeğini yeşillikler üzerine serdikleri sofralarda hep birlikte yiyerek Allah’a şükrettiler.

Yağmur dua programı, köy muhtarı Recep Karakaya ve Dernek Başkanı Hasan Kaşıkcı’nın teşekkür konuşması ile sona erdi. Çay eşliğinde yakınları ile sohbet eden Dodurgalılar, mezarlıkları ziyaret etmeyi unutmadılar.  Bugün yağan yağmur, bu duadan sonra yağan yağmurdur. Bu yağmur İstanbul kuruyemiş ve şekerleme piyasasını ellerinde bulunduran Dodurgalıların yağmurudur.

Teşekkürler Dodurgalılar, iyi ki varsınız.

Hem yağmur duası yapıp, tüm yurda yağmur getirdiniz, hem de dükkanlarınızı çıraklara emanet edip, bizi kuruyemişsiz bırakmadınız.

 

Mustafa Telli

Mustafa Telli
Exit mobile version