SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Saadet Lideri Kurtulmuş: Hakem de hâkim de millet olmalı

Yayınlanma:
ABONE OL

Saadet Lideri Kurtulmuş, Balyoz darbe planları ve gözaltlıları değerlendirdi…

Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Ergenekon ile başlayan ve bugün Balyoz darbe planlarıyla iyice doruğa çıkan tartışmaları değerlendirirken, artık kimsenin darbeyi bir daha aklından dahi geçirmemesi, birkaç maddelik Anayasa değişikliği yerine; oluşturulacak Kurucu Meclis tarafından hazırlanacak ve referanduma götürülecek yeni, demokrat ve sivil bir Anayasa gerektiğini söyledi.

Parti Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını cevaplayan Kurtulmuş; Ergenekon’un ortaya çıkmasından sonra Türkiye’de kurumlar arasındaki gerilim sürecinin artarak devam ettiğini kaydederek, “Türkiye’de darbe planları var mı yok mu tartışmasını yapmakta fevkalade bir şekilde abesle iştigaldir. Çünkü Türkiye’de darbe planları değil, 5 tane darbe vardır” diye konuştu.

Bu darbe geleneği karşısında ‘Efendim, falanca Genelkurmay başkanı iyi adamdır, demokrattır, darbe yapmaz. Öteki kötüdür, yapabilir’ gibi düşünmeyi son derece arkaik bulduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:“Geldiğimiz noktada, Türkiye’nin gerçekten çok ciddi hukuki ve siyasi bir reform sürecine girmesi kaçınılmazdır. Bu anlamda da bir daha hiç kimsenin bir daha darbeyi yapmayı aklının ucundan bile geçiremeyeceği, ileri demokratik ve siyasal sistemi ortaya koymasıdır”

Ülkede geçen hafta HSYK’nın, bu hafta Balyoz harekatı ve paşaların göz altılarını tartıştığını hatırlatan Kurtulmuş, “Muhtemelen önümüzdeki hafta başka bir şeyi tartışacağız. Tek tek bu konuları tartışarak, bu sorunları çözme imkanı yoktur. Hiç kimse topu taca atmaya kalkmasın. Yapılacak bir tek iş vardır. O da Türkiye’de siyasi ve hukuki, reform sürecini başlatmaktır. Ve bu süreçte, sadece ve sadece hakem olarak, hakim olarak milleti tayin etmektir” şeklinde konuştu.

Çözüm Yeni Anayasa

Bunun için Saadet Partisi’nin başından beri; yeni, demokrat ve sivil bir Anayasa’nın seçilecek Kurucu Meclis tarafından yapılmasını dile getirdiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Yapılması gereken şey, milletin bütün kesimlerinin ittifakıyla gerçekleştirileceği yegane hâkim ve hakemin millet olacağı bir sistemin kurulmasıdır. Bunu nasıl yapacağız? 1.5 senedir söylüyoruz. Bunun bir tane yolu vardır. Anayasa Mahkemesi’nin başörtüsü ile ilgili kararından sonra sistem kördüğüm olmuştur. Bunu aşmanın yegane yolu da, Anayasa yapıcı bir Kurucu Meclis’in kurulmasıdır” şeklinde konuştu. 

Bunun içinde Anayasa’nın 175. Maddesinin değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, yeni Anayasa’yı yapmakla görevli olacak Kurucu Meclis’in 250-300 bin nüfuslu seçmen bölgelerinde dar bölge-çift turlu seçim sistemiyle belirlenmesini önerdi. Böylece milletin birebir temsil edildiği bir Kurucu Meclis’in oluşturulacağını kaydeden Kurtulmuş, “ Bu meclisin kurulması için 6 maddelik bir yasa teklifi de hazırladık. İçerisinde sadece siyasi partiler değil STK’lar, sendikalar, barolar çok farklı kesimlerde aday gösterebilirler. Böylece milletin birebir temsilcisi olan 250 kişilik bir meclis kurulur. Bu meclis, 1 yıl içerisinde Anayasa tasarısı hazırlar. Ve hazırladığı tasarıyı, 1 yıl sonra milletimizin oylarına sunar. Referandumla birlikte, milletin, yeni, demokratik ve çağdaş bir Anayasa’sı ortaya çıkmış olur. Bu işlerin, bundan başka bir çözüm yolu olmadığı kanaatindeyim” dedi.

Bir-İki maddelik değişiklik yanlış

“ Türkiye’deki siyasal sistemin adını doğru koymazsanız, bugün bunlarla, yarın başka sorunlarla karşılaşacaksınız. Biz Türkiye’de demokrasi gibi görülen bir bürokratik oligarşi ile idare ediliyoruz” diyen Kurtulmuş, kurumların birbirine hakim olma mücadelesi verdiklerini hatırlattı.

Bütün kurumların milletin emrinde olması için yapılacak şeyin Anayasa değişikliği olduğunu söyleyen Kurtulmuş, “Bunu yapmadığınız takdirde bugün Balyoz’u konuşuyoruz. Yarın başka bir şey konuşacağız” dedi.

Hükümetin birkaç konuda Anayasa değişikliği yapma yoluna gitmesini da yanlış olarak değerlendiren Kurtulmuş, “Bu bir-iki maddenin içinde hükümet; kendine yakın adamları, bürokratik adacıkların içine koyarsak, biz işimizi yaparız diye düşünürse, en büyük kötülüğü yapmış olur. Hayır. Mesele ne Ak Partinin, ne Saadet Partisi’nin ne de sivillerin ve askerlerin meselesidir. Mesele, 72 milyonun meselesidir. Bütün organların, milletin emrinde olacağı bir siyasal sistemin inşa edilmesidir” dedi.

 

                                                                               

İlgili Haberler

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Çocuk Meclisi 23 Nisan’ı Kutladı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in öncülüğünde kurulan Çocuk Meclisi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağanı olan bu özel günü kutlayan minik meclis üyeleri, günün anlam ve önemine de vurgu yaptı. Kartal Belediyesi Çocuk Meclis üyelerine Başkan Gökhan Yüksel tarafından başarı belgesi takdim edildi. Kartal Belediyesi Meclis Salonu’nda […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel, Cevizlideki Balkon Çökmesiyle Alakalı İncelemelerde Bulundu

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, geçtiğimiz gün Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’nde ani çökme sonucu yıkılan balkonun bulunduğu bölgeyi ziyaret etti. Ziyarette, Başkan Gökhan Yüksel incelemeler yaparak, yapılan çalışmaları kontrol etti. Ekipler, en kısa sürede olay yerine geçti Olay, geçtiğimiz gün Kartal Cevizli Mahallesi Saraylar Caddesi’ndeki 5 katlı bir binada gerçekleşti. Binanın birinci katındaki balkon, büyük […]

Basında Kartal
23 Nisan 2024
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı admin See Full Bio

Basında Kartal
22 Nisan 2024
Başkan Gökhan Yüksel’den 23 Nisan Mesajı

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısı ile bir kutlama mesajı yayımladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’in yayımladığı mesajında şu ifadeler yer aldı: “Türkiye Büyük Millet Meclisi’mizin açılışının 104’üncü yılını milletçe birlik ve beraberlik içinde kutlamanın gurur, mutluluk ve coşkusunu yaşıyoruz. Tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 23 Nisan […]