SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Hangi Üniversite?

Yayınlanma:
ABONE OL

2009 ÖSS sınavına, 1 milyon 349 bin 782 öğrenci girdi. Devlet üniversiteleri ön lisan bölümlerine (2 yıllık) 267 bin 98 öğrenci, lisans bölümlerine (4 yıl ve üstü) 263 bin 888 öğrenci alacak. Vakıf üniversitelerinin kontenjanı ise 84 bin. Özel yetenekle öğrenci alan yurt içi okulların yanında; KKTC, Bulgaristan, Kazakistan, Azerbaycan gibi yurt dışı seçenekler de var. Bu hesapla 2009 ÖSS’de her iki öğrenciden biri üniversiteli olacak.

Her zaman olduğu gibi karınca misali ne istediğini bilen, hedefine kilitli zeki, çalışkan ve başarılı ilk elli bin öğrenci iş ve aş kapısı sonuna kadar açık bölümlere girecek. Parası olanlar vakıf üniversitelerine yerleşecek. Asıl problemse, ilk 50 bin kişiden sonra başlayacak. Tüm kafalardaki soru şu “Bu okulu yazarsam, mezun olunca ne iş yaparım?”

Elinde puan kartı; “İstanbul, Ankara, İzmir olsun” diyerek şehir seçenler. “İTÜ, ODTÜ istiyorum” diyerek etiket peşinde koşanlar. “İlla Tıp olsun” düşüncesi ile kendisini kuranlar ya da “Ne olursa olsun bir üniversite olsun” mantığı ile ayaklar havada dolaşanlar: Gün hata günü değil. İşi bizzat uzmanına sormadan, okulu yerinde görmeden, okuyan öğrencilerle görüşmeden karar vermeyin. Yaptığınız seçimle ya hayatınız boyunca mutlu olacak ya da ömür boyu çile çekeceksiniz.

Mesela İstanbul uğruna İstanbul’da bir üniversitenin Almanca bölümünü yazdınız. Mezun olunca ne iş yapacaksınız? Kendinize bir iş kurabilir, Devlette görev alabilir misiniz? Hangi özel sektör iş verecek? İstanbul’u bırakıp, Ankara’dan bir Üniversiteyi yazdınız. Ailenizden uzakta, yeni bir çevrede 5 yıl yaşamanın mantığı ne? Ya Tıp’ı seçenler! Tıp mizacınıza uygun mu? 6 yıl okul, 2 yıl ihtisas ve 2 yıl şark hizmetini biliyor musunuz?

Bize göre en doğru seçim “Önümüzdeki 30 yılın gözde mesleği ne? Ben bu mesleklerden hangisini yapabilirim? Bilgi, becerim ve değer duygularım bu mesleklerden hangisine uygun? Ben bu okulda okuyabilir miyim?” diyerek uzmanlardan alınan yardımla yapılan seçimdir.

O halde ilk iş meslek seçimi, ikinci iş de sıralamadır. Mesleğinizi seçtiniz ve “Ben avukat olmak istiyorum.” dediniz. Hukuk fakülteleri alt alta yazdınız. Şimdi sıralayacaksınız. Bu sıralamada en başa yazacağınız okul, okumayı istediğiniz okul olmalıdır. Okuyacağınız okulun; yeri, öğretim üyesi, mevcut öğrencilerin sosyal yapısı çok önemlidir. Okulun yurdu, yemeği, sosyal aktiviteleri nedir? Ulaşımı nasıldır? Bölgenin iklim şartları sağlığınıza uygun mu? Yatay geçiş, burs gibi imkânları var mı? Tek tek öğrenilmeli, fakülteleri bu verilere göre evinize en yakın okuldan başlayarak sıralanmalısınız. Puan kartınızı önünüze koyup, 10 bin kişi yukardan başlayıp, 10 bin kişi aşağıya inmeli; puan aralığında veya yüzdelik diliminde gezinmelisiniz.

Yetenek sınavı ile öğrenci alan okullar, İkinci öğretim, Vakıf üniversiteleri, KKTC, Kazakistan, Azerbaycan ve hatta Bulgaristan gibi yurt dışı seçenekler çok iyi değerlendirilmeli. Okul maliyetlerini hesaplarken; okula ödenen para, harç, yurt, yemek, yol parası gibi giderleri, yabancı devlet ya da şehirde yaşamayı; getirip götürecekleri ile iyi düşünmelisiniz.

Kazanamamaksa asla dünyanın sonu değildir. Hayatınızı karartıp size 30 yıl çile çektirecek bir üniversite yerine, biraz daha çalışarak 2010 ÖSS’sine hazırlanmak çoğu kez daha doğrudur. İyi düşünün. Son kararınızı değil, sizi mutluluğa taşıyacak tercihi yapın.

Sonuç olarak: Bilgi ve becerinize uygun, değer duygularınızla örtüşen, iş garantisi yüksek, (kendi işyerinizi kurabileceğiniz, devlet ya da özel sektörde çalışabileceğiniz) evinize en yakın bölüm sizin için ideal seçimdir.

En iyi üniversite ise evinize en yakın üniversitedir.

M. Nazım Telli

İlgili Haberler

Genel
17 Mayıs 2024
Af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti?

Son dakika haberi. Cumhurbaşkanı Erdoğan gece yarısı af kararı verdi? Peki af mı çıktı? Cumhurbaşkanı kimleri affetti? Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla, 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, sağlık sorunları nedeniyle affedildi. İşte detaylar… Türkiye’de uzun süredir gündemde olan 28 Şubat davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırılan 14 kişi, […]

Genel
17 Mayıs 2024
Sıcaklıklar düşüyor! Hafta sonu planı yapanlar dikkat, yağış geliyor

Son dakika haberi… Meteoroloji açıkladı, hava sıcaklıkları düşüyor, sağanak yağışlar geri dönüyor. Türkiye’de adeta kış yeni başlıyor. İşte meteoroloji yeni hava durumu tahminleri… Meteoroloji Genel Müdürlüğü, hafta sonu için yeni hava durumu tahminlerini açıkladı. Mayıs ayının ortası gelmesine rağmen beklenen bahar havası yine yok. Son birkaç gündür mevsim normallerine çıkan sıcaklıklar yeniden düşüyor. Meteoroloji, hafta […]

Genel
16 Mayıs 2024
Migros’ta Yüzde 40 İndirim! A’dan Z’ye Tüm Ürünlerde DEVASA Fırsat

Migros’tan Dev İndirim Kampanyası geldi. Sepette İndirim ve Yüzde 40’a Varan Fırsatlar… Migros’tan Mayıs ayına özel yepyeni bir indirim kampanyası geldi. Hem yüzde 40’a varan indirim hem de sepette indirim kampanyası tüketicileri bekliyor. A’dan Z’ye tüm ürünlerde efsane fiyatlar sunan Migros, aynı zamanda öne çıkan temel ihtiyaç ürünlerinde de ekstra indirimler yapıyor. İşte indirimli ürünler […]

Genel
16 Mayıs 2024
Sağanak ve Fırtına Geri Dönüyor! O İller İçin Uyarı Yapıldı

Meteoroloji’nin son tahminlerine göre birçok bölgede sağanak yağış ve kuvvetli rüzgar bekleniyor. Özellikle Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Marmara’nın batısı dikkatli olmalı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre, ülkenin birçok bölgesinde sağanak yağış ve fırtına etkili olacak. Doğu Akdeniz’in iç kesimleri, İç Anadolu’nun doğusu, Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu ve Eskişehir çevreleri ile akşam […]