Sultanbeyli “Milli Şairi” andı

Yayın: 11:54 - 15.03.2010
Güncelleme: 11:54 - 15.03.2010

Milli şair, fikir ve gönül adamı Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı’nın kabulünün 89. yılında düzenlenen programla anıldı.

Fikir ve gönül adamı, âlim, mütefekkir, milli şair, üstad Mehmet Akif Ersoy 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabul edildiği günde anıldı. Devletin içinde bulunduğu zor dönemde bağlı bulunduğu inancın ve medeniyetin ruh kökleriyle beslenmiş, topluma ışık tutmuş, yazdıklarıyla hala kitleleri peşinden sürükleyen milli şairimiz için Sultanbeyli Kültür Merkezi’nde anma programı düzenlendi.

 

Gençlerin yüreklerine vatan sevgisi, inanç ve vefayı işleyen, milli azim ve imanı besleyen bir değer olan İstiklal Marşı’nın kabulünün 89. yılında düzenlenen programda şairin hayatı, eserleri, çalışmaları hatırlandı, şiirleri okundu, milli marşın yazıldığı döneme dair konuşmalar yapıldı.

Sultanbeyli Kaymakamlığı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Sultanbeyli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin hazırladığı programda ilk konuşmayı yapan, okul müdürü Cemalettin Kapusuz, marşın yazıldığı döneme dair bilgiler verdi, “Gençliğimizin ülkemizi daha aydınlık, müreffeh ve yaşanabilir yarınlara, tarihinden, atalarından ve İstiklal Marşı’ndan aldığı ruhla taşıyacağına inanıyorum.” dedi.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hamit Çakır, milli şairin hayatını özetledi, eserlerinden bahsetti ve “Bazı değerli insanlar vardır ki, ölseler bile gömülen bir hazine gibi her zaman beşerin teveccühüne mazhar olmuşlar, saltanatların en büyüğü olan gönül tahtında yerlerini almışlardır. İşte Akif de onlardan biridir.” şeklinde konuştu.

Ardından Belediye Başkanı Hüseyin Keskin adına konuşan Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Demir, “Yüce bir millet ve onun şanlı mensupları olarak bayrağımızı dimdik ayakta tutmak ve ebediyen dalgalandırmak için her zaman olduğu gibi bugün de birlik ve beraberlik içinde olmalıyız. İstiklal Marşı’nda ortaya konan inanç ve güven bugünde ihtiyacımız olan manevi atmosferi yansıtmaktadır.”  dedi ve konuşmasını Mehmet Akif’in “Allahu Teala milletimize bir daha milli marş yazmayı nasip etmesin” sözüyle sonlandırdı.

İBB Başkanı Kadir Topbaş adına İBB Kültür Daire Başkanı Av. Numan Güzey, “Mehmet Akif’i 365 gün birbirimize anlatsak yine de anlatmış olmayız. Emsaline az rastlanabilecek bir karakter numunesidir, çok yönlü bir sanatkardır.” dedi ve vatanın vatan olması için sınırlarının çizilmiş olmasının yeterli olmayacağını, vatan kavramının içinin sanatla kültürle doldurulması gerektiğini söyleyerek “Akifimiz, vatan topraklarını vatanlaştıran üst düzey bir sanatçımızdır.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Mehmet Akif’in hayatı, kişiliği ve eserleri ile marşın yazılış süreci slayt gösterisi ve hazırlanan belgeselle anlatıldı. Milli şairin, “Zulmü Alkışlayamam” şiiri okundu, Üstad Mehmet Akif’in bilinmeyen yönleri anlatıldı. İzleyenlerin duygu dolu anlar yaşadığı program, İstiklal Marşı ve Çanakkale Türküsü’nün tiyatral bir gösteriyle okunmasıyla sona erdi.

Exit mobile version