Çocukların en önemli silahı: yemek

Yayın: 08:21 - 17.05.2010
Güncelleme: 08:21 - 17.05.2010

Hemen hemen her anne babanın yakındığı bir konudur, çocuklarının yemek yememesi… Yemeği reddetme veya seçme özellikle 2 yaş civarında çok sık görülen bir durumdur.  Ama bu durumun esas nedeni çocuğun iştahsız olmasından öte bu durumu anne babaya karşı silah olarak kullanmalarıdır.

Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökçe Günbey,  bu dönemde anne babaların dikkat etmeleri gerekenler hakkında bilgi verdi.

İnatlaşmak Sorunu Büyütür

Bu durumda çocukla inatlaşmak problemin daha da artmasına yol açacaktır. Yemek yeme konusunda ailenin aşırı hassasiyetini gören çocuk, zaman içinde yemek yoluyla tüm isteklerini yaptırabileceğini öğrenmekte ve bu durum aile ile çocuk arasında ciddi iletişim problemlerine yol açmaktadır.

Bu Dönem İyi Geçirilemezse İleride de Sorunlar Görülür

Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme davranışı geliştiremeyen kişilerde ileriki yaşlarda da çeşitli beslenme problemleri görülebilmektedir. Beslenme her canlı için doğal bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın bebeklikten itibaren keyifli ve mutlu bir ortamda gerçekleşmesi çocuğun tüm hayatını etkileyecek beslenme davranışının gelişmesinde rol oynamaktadır. Anne- babanın, bakıcının masada yemek yeme biçimleri, yemek sırasındaki konuşma ve davranışları çocukların doğru yemek yeme alışkanlığı kazanmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Annenin Eğitim Düzeyi Beslenmeyi Etkiler

İştahsız, yemek seçen annelerin çocuklarında da benzer davranışlar gözlenmektedir. Yine beslenmede tekdüzelik çocuğun beslenmesini olumsuz etkilerken, annenin eğitim düzeyi ve çalışıyor olması çocuğun beslenmesini olumlu yönde etkilemektedir.

Çocuklarda beslenme davranışının gelişimi anne karnında başlar

Doğum sonrasında  psikolojik ve fizyolojik değişimlerle şekillenen beslenme davranışı, bebeğin nörolojik gelişimi ile paralel olarak değişim göstermektedir.

Doğru beslenme alışkanlığı kazandırmak için izlenmesi gereken stratejiler

Anneler yemek konusunda yaratıcı olmalı ve yemek saatlerini çocuk için eğlenceli bir hale getirmelidir. Yemek saatlerinin tüm ailenin katılımının sağlandığı, faydalı sohbetlerin yapıldığı, çocuğun hoş vakit geçirdiği saatler olmasına özen gösterilmelidir.

Exit mobile version