SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir?

Yayınlanma:
ABONE OL

Ortognatik Cerrahi

Ortognatik Cerrahi (Çene Cerrahisi) Nedir?

Bu sayfada Ortognatik Cerrahi hakkında en güncel bilgiler yer almaktadır. Ortognatik cerrahi yani çene cerrahisi hakkında güncel bilgileri takip etmek için içeriklerimizi belirli aralıklarla ziyaret edebilirsiniz.

Alt ve üst çenelerin kafa kaidesine göre yanlış pozisyonda geliştiği ortopedik bozukluklar, büyüme gelişme çağında teşhis edilirse, diş telleri ya da damaklıklarla tamamen ya da kısmen düzeltilebilir. Bu durumda eğer gerekli müdahale yapılmazsa ortopedik bozukluk kalıcı hale gelir. Çiğneme ve konuşma gibi fonksiyonlar bozulabilir, yüzde de kötü bir görüntü ortaya çıkabilir. Alt çenenin önde olduğu durumlarda bu daha erken yaşta fark edilir ve sıklıkla tedaviye başlanır, fakat alt çenenin geride olduğu durumlar sıklıkla önemsenmez. Bu sorunların atlanmaması için 6-7 yaşlarında mutlaka bir ortodonti uzmanı tarafından muayene önerilir.

Alt çenenin geride olduğu durumlar da yaygın olsada, estetik olarak daha az rahatsız eder. Bu durumda tedavi planlaması sadece dişleri düzeltecek şekilde değil, aynı zamanda dişleri taşıyan çene kaidelerini de ameliyatla doğru pozisyona getirecek şekilde yapılır. Bu şekilde yüzün dış görünüşü de oldukça değişir. Bu tedaviye ortognatik cerrahi (Çene cerrahisi) denir.

Hasta hekime başvurduğu zaman önce kişinin tıbbi geçmişi ve şikayeti detaylı biçimde incelenir. Burada hastanın şikayeti tam olarak anlaşıldıysa ve ortodontik tedavi ihtiyacı varsa, detaylı bir röntgen, ağız içi 3 boyutlu tarama ve ortodontist muayenesi yapıldıktan sonra durum tekrar değerlendirir. Tedavide hedeflenen sonuç bilgisayar ortamında ortaya çıktıktan sonra diş telleri takılır. Ortognatik cerrahi (Çene cerrahisi) yapılacak hastaların tel tedavisi genelde 12-24 ay sürer. Diş telleri takıldıktan 12-18 ay sonra çene ameliyatı yapılır. Çene ameliyatları planlanırken dişlerin kapanışı, hastanın yüz estetiği, gülüş tasarımı ve şekli gibi pek çok faktör göz önünde bulundurulur. Ameliyat çene cerrahı ve ortodonti uzmanı tarafından ortaklaşa planlanır ve çene cerrahı ya da plastik cerrah tarafından yapılır. Burada verilen süreler genel süreler olup her vaka kendi içinde değişkenlik gösterebilir.

Ortognatik Cerrahi tedavisi olacak kişinin diş telleri, diş çapraşıklığında takılan normal diş tellerine benzese de, ortodontik tedavinin planlaması açısından daha ileri bilgi birikimi ve tecrübe gerektirmektedir. Bu anlamda ortognatik cerrahi, ortodontik açıdan bir üst ihtisas olarak değerlendirilebilir. Diş teli tedavisi toplamda 24 ay civarında sürer. Bu süre sonunda çene ameliyatı yapılır ve bir kaç ay daha süren ortodontik tedavi diş tellerinin sökülmesi ile bitirilir.

Diş telleri söküldükten sonra bir kontrol süreci başlar. Dişlerin tekrar bozulmaması için, şeffaf plakların ve diş tellerinin sökülmesinin ardından dişlerin iç yüzeylerine, retainer denen koruyucu teller takılır. Bunlar ortodontist tarafından öngörülen süre ağızda tutulur. Bazı durumlarda geceleri takılmak üzere şeffaf plak şeklinde de koruyucular yapılır. Bu koruyucuların kontrolü için mutlaka senede bir defa ortodonti uzmanı ya da diş hekimi tarafından kontrol yapılmalıdır. Ataşehir Ortodonti Merkezimizde tüm ortodonti hastaları için bu protokol uygulanmaktadır.

İlgili Haberler

Sağlık
14 Mayıs 2024
Hastanelerde onaylı randevu sistemi nedir? Onaylı randevu nasıl alınır?

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan karar doğrultusunda hastanelerde onaylı randevu dönemi başladı. Peki hastanelerde onaylı randevu sistemi nedir? Sağlık Bakanlığı son dakika açıklaması yaparak onaylı randevu sisteminin resmen başladığını duyurdu. Yeni sistemin hayata geçmesiyle birlikte önemli değişikliklerde oldu. Artık hastane randevusu alan hastalar, randevu tarihinden bir gün önce saat 20.00’ye kadar randevularını onaylamak zorunda. Randevu onayı […]

Umre Vize ve Ücretleri Hakkında ve Ek Hizmetler

Umre Vizesi: İçindekiler Umre İbadeti Hakkında Merak Edilenler. 1 Suudi Arabistan Umre Vizesi Başvuru Süreci ve Gerekli Belgeler. 1 Suudi Arabistan Umre Vizesi Türleri 1 Suudi Arabistan Vizesi Almak İsteyenler İçin İzlenmesi Gereken Adımlar. 2 Suudi Arabistan Umre Vizesi Başvurusu İçin Gereken Belgeler. 2 Suudi Arabistan Umre Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler. 3 Türkiye’den Umre Başvurusu. […]

Basında Kartal
08 Mayıs 2024
BURAK BORA’YA GEL; KAN VER, CAN VER!

BAŞKALARININ HAYATI SİZİN DAMARLARINIZDA AKIYOR!     Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi öğrencileri 2013 yılından beri her sene kan ve kök hücre bağış kampanyası düzenliyor. Bu sene 10.sunu düzenledikleri kan ve kök hücre bağışı kampanyası, bağışçıların katkılarıyla varlığını sürdürüyor. Burak Bora Anadolu Lisesi öğrencileri çeşitli hastalıklarla mücadele eden insanlara umut olmayı hedefliyor. Kızılay ile beraber […]

Sağlık
04 Mayıs 2024
Bakan Işıkhan X’ten açıkladı! 81 ilaç daha SGK geri ödeme listesine alındı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ilk hesabından yaptığı açıklama ile 81 ilacın daha SGK geri ödeme listesine alındığını duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan Az önce sosyal medya hesabından biri açıklama yaparak SGK geri ödeme listesine alınan ilaçların güncellendiğini bildirdi. SGK tarafından yapılan yeni düzenleme ile birlikte 79’u yerli olmak üzere […]