Bulut Bilişimin Avantajları

Yayın: 07:56 - 30.12.2022
Güncelleme: 07:56 - 30.12.2022

Bulut bilişim (Cloud computing), hem kurumsal yazılımlarda hem de sanal altyapıda birçok hizmet alanında uygulamasını bulmuştur. Çoğu uluslararası kuruluş halihazırda bir bulut stratejisi kullanmaktadır.

Dünyanın her bir ucunda, kullanıcılar internetin varlığı ile gerekli verilere erişebilirler. Büyük miktarda veriyi analiz etmek, hatta yapay zeka uygulamak mümkündür.

Bulut bilişim nedir?

Bulut bilişim (Cloud computing), müşterinin talebi üzerine İnternet üzerinden sağlanan bilgi işlem kaynaklarını ifade eder. Bu kaynaklar yazılımlar, hizmetler, veri tabanları vb. Bu konu ile uğraşan firmalar hizmetlerini sunmakta ve mevcut müşteriler arasında dağıtarak tüm hizmetleri ve kaynakları her kullanıcıya vermekte ve sonuç olarak bu kaynaklar istenildiği gibi ölçeklenebilmektedir.

İşletmeler de bu teknolojiden yararlanmaktadır:

  1. Müşteri Destek Departmanı. Operatörler üzerindeki yükü en aza indirerek self servis mümkündür. Tüm satış geçmişi verileri merkezi bir veritabanında saklanacaktır.
  2. Diğer departmanlarla basit etkileşim, belge akışının basitleştirilmesi, çalışanları işe alma ve işten çıkarma prosedürünün basitleştirilmesi. Çalışanların becerilerini ana faaliyetlerini kesintiye uğratmadan geliştirmek mümkündür.
  3. Pazarlama ve satış departmanı. Herhangi bir soruna hızla yanıt verme, iş çözümlerini iyileştirme ve hızlandırma, veri analitiği ve müşteri davranışlarını tahmin etme yeteneği.

En son yenilikçi çözümler şunlardır:

  1. Nesnelerin İnterneti. Birbirleriyle temas halinde olan gadget’ların sayısını artırmak, büyük miktarda veri işlemek.
  2. Kuantum hesaplama. Büyük miktarda bilgi ile çalışmak, bilgi işlem kaynaklarını çevrimiçi duruma getirmek.
  3. Sonsuz nitelikteki hesaplamalar. Yazılım geliştirme alanındaki popülerlik – ölçek, yükte bir artış veya azalmaya odaklanarak otomatik olarak değişir.

Bulut Bilişim Türleri

Bugün, tüm bulut bilişim, çevrimiçi hizmetlerin üç sürümünde mevcuttur:

Tek bir evrensel çözüm yok – her müşteri, işinin özelliklerini mümkün olduğunca dikkate almaya yardımcı olan bir çevrimiçi hizmet seçer.

Bulut Bilişimi ne gibi Avantajlar sağlar?

Bulut bilişim, bu yöndeki önemli sayıda rakibe rağmen birçok avantaja sahiptir. Peki bulut sunucuların yerel sunuculara göre üstünlüğü nelerdir?

Ayrıca, uzak bir depolama birimine yedekleme yapmak da mümkündür, bu da işi daha rahat ve güvenli hale getirir.

Exit mobile version