İNDER Üyesi Yapı Müteahhitlerinin YOL HARİTASI

Yayın: 08:35 - 07.03.2023
Güncelleme: 08:35 - 07.03.2023

Geçtiğimiz günlerde yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki iki deprem sonucu ortaya çıkan tablo, hepimizi derin üzüntü ve yasa boğmuştur. Öncelikle bu depremlerde hayatlarını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, yakınlarına da sabırlar dileriz.

Tüm yurttaşlarımız gibi, İNDER üyesi Yapı Müteahhitleri de deprem bölgelerine her türlü yardımı yapmak için seferber oldu. Ancak en büyük yardımların bile ortaya çıkan yıkım karşısında sınırlı bir etkiye sahip olacağı, yitirilen canları geri getirmeyeceği malumdur. Bu nedenle, afet bilincinin ve deprem meydana gelmeden önce alınacak tedbirlerin çok daha önemli ve anlamlı olduğu kanaatindeyiz.

Her deprem sonrasında olduğu gibi “binalarımız depreme karşı güvenli mi?”  yönünde çeşitli sorular cevap beklemektedir. Bu sorular gayet haklı ve yerinde olup aynı zamanda bizlere, yaptığımız iş ile ilgili detaylı bilgi verme fırsatı tanımaktadır.

Bu vesileyle sizlerle, yapılarımızı projelendirme safhasından, teslim aşamasına kadar nasıl inşa ettiğimizi kısaca gözden geçirelim.  Aşağıda aktarılan işlemler ve öncelikler, sadece bizlere mahsus özel bir yol veya yöntem olmayıp, bu işi layığıyla yapan tüm meslektaşlarımızın olmazsa olmaz yol haritasıdır. Bu yol haritasına uymadan inşaat yapanları meslektaş olarak kabul etmiyoruz. Bu olmazsa olmaz şartlara uygun olmayan inşaat projelerini tasdik edenleri, kontrol edenleri ve bu inşaatlara iskan (yapı kullanım izin belgesi) müsaadesi verenleri de, sebep oldukları ve olacakları felaketlerden dolayı kanunlarımıza ve Allah’a havale ediyoruz.

Bir Projenin Tasarlanmasından İskan Edilmesine Kadar Geçeceği Yolların Haritası

İNDER üyesi olarak inşa ettiğimiz tüm projelerimizde bu yol haritasına bağlı kaldığımızı ve kalacağımızı taahhüt ediyoruz.

  1. Ön Proje Çalışmaları;
  2. İlgili Belgelerin Toplanma Süreci Çalışmaları ;
  3. Tapu Müdürlüğünden tapu veya tapu kaydı alınır.
  4. İlgili İlçe Belediyesinden çap belgesi alınır.
  5. Lihkap bürosundan aplikasyon krokisi alınır.
  6. İlgili İlçe Belediyesinden imar durumu alınır.
  7. İlgili İlçe Belediyesinden inşaat istikameti alınır.
  8. Parseller ile ilgili varsa terk, satın alma, tevhid, ifraz işlemleri yapılır.
  9. İmar mevzuatına uygun olarak, kullanım amacı ve arzu edilen konsept doğrultusunda bir mimari avan proje oluşturulur.
  10. Ön projede yapılacak bina için zahiri ve hareketli yük kabulleri yapılarak amaçlanan hizmete uygun dizayn için taşıyıcı sistem tespit edilerek, taşıyıcı sistem elemanlarına ait ön boyutlama yapılır.
  11. Bu şekilde ön boyutları verilmiş ve yükleri tespit edilmiş olan avan proje ile zemin etüdü safhasına geçilir.  

Şayet zeminin taşıma gücü hiçbir iyileştirmeye ihtiyaç duymadan yeterli ise o hali ile kabul edilir.

Şayet veriler zeminin iyileştirilmesini gerektiriyor ise zemin mekaniği akademisyenlerinin yapacakları projeler ve danışmanlıkları ile zemin iyileştirilir. İyileştirme yöntemleri olarak da akademisyenlerin yaptıkları projelere göre jet grout, fore kazık, baret kazık uygulamaları ile zemin gerekli emniyet payını da içerecek şekilde taşıma yönünden uygun hale getirilerek inşaat yapılır.

İnşaatın yapımına başlarken şirketin mimari ofisinde uygulama projeleri detaylandırılarak hazırlanır.

İşin en can alıcı noktası burasıdır. Bu safhaya kadar her şey tam olarak yapılmış olsa dahi, bu safhanın gerekleri tam olarak yerine getirilmediği taktirde diğer hususların yapılmış olmasının hiçbir kıymeti yoktur. Bu noktada sıkı denetim önemli ve gereklidir.

Binalarımızda yaşarken inşaat demirlerinden oluşan bir kafesin içinde yaşadığımızı unutmayalım. Bu ortamda oluşan statik elektriğin topraklanması şarttır. Zira temellerde yaptığımız mutlak su izolasyonu ile demir donatısının toprak ile irtibatını kesiyoruz. Binalarda yapılan katodik koruma ile donatının (perdelerinin ve temel donatısının) korozyona karşı korunması hedeflenir.

(Buradaki topraklama elektrik tesisatı için yapılan klasik topraklama ile karıştırılmamalı).

Statik hesaplarda öngörülmüş olan beton cinsi için verilmiş olan 7 ve 28 günlük mukavemet değerleri minimum değerler olarak kabul edilerek, bunu sürekli olarak sağlayabilecek bir hazır beton firması ile anlaşma yapılır. 

Uygulama sırasında yapılan imalatların kontrolü, sadece Yapı Denetim Firmaları’na bırakılmamakta olup İNDER Üyesi Firmalarının tecrübeli kadroları tarafından iç denetimi olarak ayrıca yapılmaktadır.

Zira betonarme bir yapının denetimi, sadece beton kalitesini bilgisayar çıktılarından takip etmekten ibaret değildir. Aşağıdaki hususlar da, titizlikle takip edilir.

Son söz olarak,

Exit mobile version