SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

Yeni Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ilk kez kameralar karşısına geçti

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan ilk kez kameralar karşısına geçti. Yılın ilk enflasyon raporunu açıklayan Fatih Karahan, para sıkılığı politikasının korunacağını söyledi.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yeni başkanı Fatih Karahan, bugün ilk kez kameralar karşısına geçerek yılın ilk enflasyon raporunu açıkladı. Karahan açıklamasında, enflasyon hedefe uyumlu seviyelere gerileyene kadar parasal sıklığı korumakta kararlı olduklarını vurguladı.

MERKEZ BANKASI BAŞKANI FATİH KARAHAN’DAN YILIN İLK ENFLASYON RAPORU AÇIKLAMASI

Yeni Merkez Bankası Fatih Karahan’ın açıklamaları şöyle oldu:

“Sayın Hafize Gaye Erkan’a bankamızda yaptığı çalışmalardan dolayı canı gönülden teşekkür ediyorum. Dezenflasyona yönelik çabalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Merkez Bankasının görevi fiyat istikarını sağlamak ve sürdürmektedir. Bu kapsamda Haziran 2023’te sıkılaştırma sürecini başlattık. Bu süreçte politika faizini yüzde 8,5’ten yüzde 45’e yükselttik.

Miktarsal sıkılaştırma ve seçili kredi adımları ile sıkılaştırmayı destekledik. Makro ihtiyati çerçevede de sadeleştirme başlatarak piyasanın işlevselliğini artırdık. Türk lirasına geçişi teşvik ettik, Türk lirası varlıklarına talebi güçlendirdik.

Bir önceki rapor döneminden bu yana hem reel hem de finansal göstergeler para politikamızın doğru yolda ilerlediğini teyit etmektedir. Enflasyon, hedefimizle uyumlu hale gerileyene kadar gereken parasal sıkılaştırmayı korumakta kararlıyız. Enflasyonu yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.

Önceki rapor döneminden bu yana enerji harici emtia fiyatları sınırlı gerilemesini sürdürmüştür. Bu dönemde doğalgaz başta olmak üzere enerji fiyatları düşmüştür. Petrol fiyatları önceki rapordan bu yana belirgin şekilde gerilerken, kısa vadede dalgalanmaktadır. Bu görünüm altında küresel enflasyondaki düşüş eğilimi, enerji fiyatlarındaki düşüşle hızlanmıştır. Birçok ülkede çekirdek enflasyon son aylarda gerilemektedir. Bununla birlikte enflasyon, küresel düzeyde hedeflerin üzerinde seyretmektedir.

Enflasyonun yıl içinde gerilemesi beklenmektedir. Önümüzdeki dönemde faiz indirimlerinin zamanlaması ve hızı önem kazanmıştır. Gelişmekte olan ülkelerin bir kısmında ise enflasyon görünümüyle birlikte faiz indirim süreçleri devam etmektedir. Önceki rapor dönemine kıyasla gelişmiş ülke merkez bankalarının faizleri daha erken indireceğine yönelik piyasa beklentileri artmıştır.

Diğer taraftan merkez bankalarının enflasyonu kademeli bir şekilde indirecekleri ve küresel ölçekte parasal sıkılığın korunacağı söylenmektedir.”

author avatar
kader gun

İlgili Haberler

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Emekli kart geliyor! Tek tek açıklandı: İşte içeriği

Emekli Kart ile Emeklilere Özel Avantajlar Geliyor: Bakan Işıkhan Canlı Yayında Duyurdu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca emeklinin merakla beklediği Emekli Kart ile ilgili detayları canlı yayında açıkladı. Emekli Kart, emeklilere birçok özel indirim ve hizmet avantajı sağlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren Emekli Kart projesi […]

Ekonomi
18 Mayıs 2024
Palandöken: “Yeni bir yapılandırma kanununa ihtiyaç var”

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade etti. Kamuda tasarruf paketi açıklandıktan sonra esnafın ve vatandaşın rahatlaması için yeni bir yapılandırma kanunu çıkması gerektiğini ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Enflasyondaki artış sadece dar gelirlileri değil esnafı da büyük […]

Ekonomi
18 Mayıs 2024
30’lu yumurta, 5 L Ayçiçek yağı, Kırmızı Et A101 İndirimi! 18 Mayıs A101 Aktüel Fiyat Listesi

A101 18 Mayıs aktüel ürünler kataloğu yayınlandı. Yeni indirim listesinde 30’lu yumurta, 5 L Ayçiçek yağı, Kırmızı Et fiyatları çakıldı. A101 18 Mayıs haftanın yıldızları kataloğu ile yeni indirim günlerine başlıyor. Bu hafta da ünlü marketler zincirinin neredeyse tüm ürünleri hem ekonomik hem de çok kaliteli. Yeni A101 aktüel kataloğu ile 30’lu yumurta, 5 L […]

Ekonomi
17 Mayıs 2024
SSK – Bağ-Kur’lu Emekliye Bayram Kıyağı 21.000 TL Ek Ödeme! Cumhurbaşkanı Onayı ile Verilecek

Emeklilere Büyük Müjde: Promosyon Ödemeleri ve İkramiyeler Mayıs Ayında Hesaplara Yatıyor. Kamu ve özel bankaların emekli promosyon ödemeleri 8-18 bin TL aralığında güncellendi. Mayıs ayına özel promosyon kampanyaları ve ikramiyelerle emeklilere ek kazanç sağlanıyor. İşte detaylar… Emeklilere mayıs ayında ek kazanç fırsatları. Promosyonlar ve ikramiyeler hesaplara yatıyor. Kamu ve özel bankaların emekli promosyon kampanyaları güncellendi. […]