SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Ekonomi

SGK girişi 1999 2000 2008 arası olanlara 2. EYT ile erken emeklilik onaylandı

Yayınlanma:
ABONE OL

Erken emeklilik müjdesi 2. EYT ile geldi. SGK girişi 1999 2000 2008 arası olanlara sürpriz var. İşte yeni düzenleme detayları…

EYT’yi kıl payı kaçıranlar yeni düzenleme beklerken sürpriz haber geldi. SGK girişi 1999 2000 2008 arası olanlara ve staj ve çıraklık mağdurlarına erken emeklilik sürprizi geldi. Bu defa milyonlarca vatandaş kapsama alınacak ve erken emeklilik hakkı yakalayacak. Yeni EYT düzenlemesi ile ilgili detaylar netleşti. TBMM’ye sunulan torba yasa maddeleri arasında yer alan kısmı emeklilik ile birlikte milyonlara erken emeklilik fırsatı geliyor. Peki şartlar neler soru işareti kısmi ve kademeli emeklilik kimleri kapsıyor?

Türkiye’de emeklilik şartları üzerine yapılan düzenlemeler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununun çözümünden sonra şimdi de kademeli emeklilik konusunu gündeme getirdi. AK Parti’nin yasal düzenlemesiyle 2023’te değiştirilen emeklilik şartları, özellikle 8 Eylül 1999 ve öncesi işe girişi olanları kapsayan bir düzenlemeyle yaş şartını kaldırmış, 3 milyon kişiye emeklilik hakkı tanımıştı.

YENİ ADALET ARAYIŞI: KADEMELİ EMEKLİLİK

1999’da yapılan düzenleme sonrasında emeklilik hakkını kaybedenler, Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) çatısı altında toplanarak kademeli emeklilik için mücadele vermeye başladı. CHP’nin 2023 genel seçimlerinde verdiği kademeli emeklilik sözü ve iktidar partisinin de bu yönde adım atması bekleniyor, özellikle staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına yönelik bir düzenlemenin geleceği öngörülüyor.

KADEMELİ EMEKLİLİK ŞARTLARI NELER? KİMLERİ KAPSAYACAK?

Kademeli emeklilik, işe giriş tarihine ve prim gün sayısına göre değişik yaş şartları öngörüyor. İşe giriş tarihi ve öngörülen yaş şartları şu şekilde:

1999-2000 arası işe giriş: 6.250 prim günü, kadınlar 43 ve erkekler 45 yaş şartı,

2000 sonrası işe giriş: Artan prim günü şartları ile yaş sınırı kadınlarda 43-50, erkeklerde 45-52 arasında değişiklik gösteriyor.

SGK uzmanlarının ifadesine göre, bu yaş şartları belki biraz daha esnetilerek daha geniş bir kitleye kademeli emeklilik hakkı tanınabilir. Beklentiler, bu düzenlemenin 2028 genel seçimi öncesinde hayata geçirilebileceği yönünde.

KADEMELİ EMEKLİLİK NE ZAMAN ÇIKACAK?

Kademeli emeklilik düzenlemesi, emeklilik şartlarının adil bir şekilde yeniden düzenlenmesi talepleri doğrultusunda önemli bir adım olarak görülüyor. Bu düzenleme, emeklilik için gereken yaş ve prim gün sayısında adil bir geçiş sağlayarak, farklı işe giriş tarihlerine sahip kişilere emeklilik imkanı sunmayı amaçlıyor.

Kademeli emeklilik, özellikle EYT mağdurlarının ardından gündeme gelen yeni bir adalet arayışını temsil ediyor. Bu düzenleme ile birlikte, emeklilikte yaşa takılanların yanı sıra, çeşitli nedenlerle emeklilik şartlarını yerine getiremeyen birçok vatandaşın da yararlanması hedefleniyor. Bu adımlar, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin daha kapsayıcı ve adil bir yapıya kavuşmasına katkıda bulunabilir.

author avatar
Merve Aydın

İlgili Haberler

Ekonomi
20 Mayıs 2024
Emeklilere Cumhurbaşkanı JESTİ! 21-22-23 Mayıs’ta 08.30’da 25.000 TL EK ÖDEME Onaylandı

Cumhurbaşkanından emekliye son dakika sürprizi geldi. EK ödeme onaylandı. 21-22-23 Mayıs’ta 08.30’da hesaplarınızı kontrol edin. Milyonlarca emekli için Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan sürpriz bir haber var. Yaklaşan bayram öncesi nakit sıkışıklığı yaşayan, maaş ve ikramiyenin yetmeyeceğini düşünen emeklilere resmen jest yapıldı. Kurban bayramını maddi anlamda daha rahat geçirmek isteyen emekliler, Cumhurbaşkanı talimatı ile harekete geçen kamu bankalarına […]

Ekonomi
20 Mayıs 2024
5000 TL EK BAYRAM DESTEĞİ! SGK 81 İldeki Herkes İçin Açıkladı

SGK’dan bayram desteği sürprizi. 81 ilde ödeme yapılacak. Az önce tüm detaylar açıklandı. SGK’dan 81 ilde maaş alan vatandaşlar için sürpriz açıklama geldi. Haziran ayında kutlanacak olan Kurban Bayramına doğru geri sayım devam ederken, bazı vatandaşlara maaş ek ödeme fırsatı sunulacak. Emekliler, Bayram öncesinde devlet tarafından sağlanan bayram ikramiyesi ödemesini zaten alacak. SGK bu defa […]

Ekonomi
20 Mayıs 2024
Ziraat, İNG, TEB, Finansbank, Vakıf ve Halkbank peş peşe açıkladı! Mayıs 2024 ihtiyaç kredisi faiz oranlarında deprem

Bankalarda resmen faiz depremi yaşandı. Ziraat, İNG, TEB, Finansbank, Vakıf ve Halkbank peş peşe faiz oranlarını güncelledi. İşte Mayıs 2024 kredi faiz oranları… Türkiye’deki bankalar, Mayıs 2024 itibarıyla ihtiyaç kredisi faiz oranlarını güncelledi. İşte 150.000 TL tutarındaki 12 ay vadeli ihtiyaç kredisi tekliflerinin detaylı incelemesi. Mayıs 2024 kredi faiz oranları ile ilgili bankalardan son dakika […]

Ekonomi
20 Mayıs 2024
Emekli TEMMUZ ZAMMI Açıklandı! SSK ve Bağ-Kurluya Yüzde 30 Zam Onayı Çıktı

Emekli Temmuz zammı son dakika. Onay çıktı, SSK ve Bağ-Kur emeklisine yüzde 30 zam kesinleşti. İşte yeni zamlı maaş tablosu… Emekli Temmuz zammı merakla bekleniyor. Özellikle SSK ve bağ-kur emeklisi için yeni ipuçları geldi. Türkiye’de emeklilerin yaşadığı zorluklar her geçen gün açmaya devam ederken Temmuz ayında yapılacak zamlar bir nebze de olsa vatandaşın bütçesini rahatlatacak. […]