SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Tükenmişlik sendromu nedir? Belirtileri nelerdir?

Yayınlanma:
ABONE OL

Tükenmişlik sendromu, özellikle iş ve günlük yaşamın stresli koşulları altında sürekli olarak aşırı stres yaşayan bireylerde görülen bir durumdur. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, “iş yerinde kronik iş stresi sonucu yönetilemeyen” bir durum olarak tanımlanır. Bu sendrom, genellikle işle ilgili aşırı stres ve talepler karşısında kişinin kendisini bitkin, enerjisiz ve işine karşı ilgisiz hissetmesiyle karakterize edilir.

Tükenmişlik sendromunun ana belirtileri üç ana kategori altında incelenebilir:

Duygusal Tükenme

Kişi, kendini sürekli yorgun ve enerjiden yoksun hisseder. Duygusal olarak kendini boşalmış ve tükenmiş hissetme durumudur.

Sinizm veya Duyarsızlaşma

İşe veya işle ilgili aktivitelere karşı ilgi ve motivasyon kaybı yaşanır. Kişi, iş arkadaşlarına veya işin kendisine karşı duyarsız ve soğuk bir tutum sergileyebilir.

Azalmış Profesyonel Etkinlik

Kişi, işteki performansının düştüğünü hisseder. İşle ilgili görevlerde verimliliğin azalması ve iş başarısının düşmesi gözlemlenebilir.

Tükenmişlik sendromunun nedenleri arasında sürekli yüksek stres seviyeleri, iş yükünün aşırı olması, iş ve özel hayat arasındaki dengeyi kuramamak, kontrol eksikliği, işteki rol çatışmaları ve yeterli ödülün alınamaması sayılabilir.

Tükenmişlikle başa çıkmak için bireysel stratejiler ve iş yerindeki değişiklikler gereklidir. Kendine zaman ayırmak, stres yönetimi tekniklerini öğrenmek, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları geliştirmek, iş yükünü yönetmek ve destek aramak, tükenmişlikle başa çıkmanın yolları arasındadır. Özellikle iş yerindeki destekleyici bir ortam ve yönetim, tükenmişlik sendromunun üstesinden gelmede kritik bir role sahiptir.

author avatar
kader gun

İlgili Haberler

Sağlık
07 Nisan 2024
Bayramda kilo almamak için öneriler

Ramazan bayramına kısa süre kala, bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gerekenleri sizler için derledik. Bayramlar, genellikle aile ziyaretleri, özel yemekler ve tatlılarla dolu olduğundan, bu dönemlerde kilo kontrolü zorlaşabilir. Bayramda kilo almamak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır: PORSİYON KONTROLÜ Küçük Porsiyonlarla Başlayın: Büyük tabaklar yerine küçük tabaklar kullanın ve yemeklerde porsiyon kontrolü […]

Ekonomi
05 Nisan 2024
Enflasyon; memur ve emekliyi yoksullaştırırken, sosyal dejenerasyonu yol açıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre mart ayında enflasyon %3.16, yıllık %68.50 artış gösterdi. Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise martta enflasyonu aylık yüzde 5,68, yıllık yüzde 124,63 olarak açıkladı. Maaşlara İyileştirme Yapılması Zorunlu. TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarını değerlendiren Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, enflasyonun memur […]

Sağlık
30 Mart 2024
Bahar depresyonuna dikkat!

Bahar aylarının gelmesiyle beraber bahar depresyonu da gündemde. Peki bahar depresyonu nedir? Bahar depresyonu, bahar aylarında yaşanan, kişinin ruh halinde ve enerji seviyelerinde düşüşle karakterize edilen bir durumdur. Genel olarak depresyon terimi, genellikle sonbahar ve kış aylarında daha yaygın olan mevsimsel duygudurum bozukluklarına (Seasonal Affective Disorder, SAD) atıfta bulunsa da, bazı insanlar bahar ve yaz […]

Sağlık
28 Mart 2024
Türk Kahvesi zayıflatır mı?

Türk kahvesi zayıflamaya yardımcı olur mu? Türk kahvesinin kilo vermekle ilişkisi haberimizde… Türk kahvesi, özellikle sabah rutinlerinin vazgeçilmez bir parçası olarak pek çok kişi tarafından tüketilir. Metabolizma üzerinde uyarıcı etkileri olan kafein içerdiği için, Türk kahvesinin kilo verme süreçlerinde bazı yardımcı etkileri olabilir. Ancak, Türk kahvesinin tek başına anlamlı bir zayıflama etkisi sağladığına dair bilimsel […]