Marmara’da ilk kez görülen fare balıkları müzede sergilenecek

Yayın: 12:52 - 23.09.2010
Güncelleme: 12:52 - 23.09.2010

İSTANBUL(CİHAN)- Marmara Denizi’nde ilk kez görülen, halk arasında fare balığı olarak bilinen Chimaera Monstrosa balığı, vatandaşların yakından incelemesi amacıyla Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne hediye edilecek.

Marmara Denizi’nde hamsi avına çıkan balıkçıların ağlarına kanatlı ve ilginç görünümlü balıklar takılmıştı. Hamsi sürüsüyle birlikte Ege Denizi’nden Marmara’ya gelen balıkları vatandaşlar ve bilim adamları görmek için geliyor. Balıkları alan Balıkçı Kenan Restoranlarının sahibi Kenan Balcı, Beylikdüzü’ndeki yerinde balıkları sergiledi.

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiklerini söyleyen Kenan Balcı, 35 yıldır balıkçılık yaptığını, ilk kez böyle bir türle karşılaştığını söyledi. Balıkları halkın daha yakından incelemesi için satmayacağını aktaran Balcı, “Bu balıkları Türkiye Deniz Canlıları Müzesi’ne hediye etmeyi düşünüyorum. Böylece orada vatandaşların görmediği balık türlerinin yanında sergilenecek. Halkımız daha çok bilgi sahibi olacak.” dedi.

İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Anabilimdalı’ndan Araştırma Görevlisi Cem Dalyan, balıkları incelemek için Beylikdüzü’ne gelenler arasındaydı. Balıkların fotoğraflarını çeken Cem Dalyan, bu balıkların uzun süredir Ege’de görüldüğünü, Akdeniz’de ise son 10 yıldır kayıt altında olduğunu belirtti.

Balıkların Marmara Denizi’nde ilk kez görüldüğünü ifade eden Dalyan, “Balıkçılar görünümünden dolayı bu türe fare yada kedi balığı ismini takmışlar. Bilim dünyasında gerçek adı Chimaera monstrosa’dır. Suyun 200 metre adlında yaşarlar.” diye konuştu.

Exit mobile version