SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

1000 yıllık sır ortaya çıkacak..!

Yayınlanma:
ABONE OL

Yakacık Aydos Ormanı eteklerinde bulunan ve yaklaşık 1000 yıl önce Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edildiği belirtilen Keçi Kalesi ve Yakacık Aydos Atış Poligonunun yaklaşık 750 metre üstünde olan Manastırın başlatılan kazılar sonrasında tamamen ortaya çıkacağı ve her iki tarihi kültür mirasının 1000 yıllık sırrının da böylece açıklık kazanacağı belirtiliyor.

Özellikle ünlü Keçi Kalesi bünyesinde, 4 ay önce başlatılan ve yaklaşık 30 işçinin kazı çalışması yaptığı kalede esrarengiz görüntüler, tarihi eserler ve önemli işaretler ortaya çıkmaya başladı.

Yaklaşık 700 yıl önce Ertuğrul Gazinin komutanlarından Abdurrahman Gazi’nin komutasında ele geçirilen Keçi Kalesi, Fatih’in İstanbul’u fethinde çok önce Türklerin eline geçen Bizans toprağı ve kalesi olarak bilindiği tarihi kayıtlardan anlaşılıyor.

TÜNEL VE SU SARNICI ORTAYA ÇIKARILDI
Tarihi eserler Kurulu ve Sultanbeyli Belediyesi’nin katkı ve ortak çalışmalarıyla devam eden kazılarda önemli bulgular elde edilmeye başlanıldığı öğrenildi. Kalenin içinde yapılan kazılar sonrasında su deposu olarak kullanıldığı belirtilen, yaklaşık 10×5 genişliğinde ve 3 metre derinliğinde su sarnıcı bulundu.

Ayrıca Samandıralı yaşlıların verdiği bilgiye göre, merkezde bulunan ve daha sonra üzeri örtülen tünelin, Keçi Kalesi ile bağlantılı olduğu, bu tünel vasıtası ile kaleye gidip dönüldüğü söylentilerinin yapılan kazılar sonuncunda tünelin kale içindeki ayağının ortaya çıkarılması Tünel ile ilgili anlatılanların doğru ve gerçek olduğu bir yerde ortaya çıkmış oldu.

Bu arada üzerinde harf ve rakamlar bulunan mermer sütün taşları, içi oyulmuş taş yapılar ve bazı tarihi değeri olan küçük çapta eserlerin toprak altından çıkarıldığı öğrenildi.Ortaya çıkarılan Samandıra ile bağlantılı Tünelin içersinde onlarca zehirli yılanın ve yılan yuvalarının bulunduğunu düşünen kazı çalışanlarının tünelin içine girmeye ve bura da inceleme yapmasının can güvenliği açısından sakıncalı olduğu kaydedildi.

Yaklaşık 1.5 metre uzunluğunda, siyah-beyaz derili onlarca yılanın kazı sırasında yuvalarından çıkarak ormanlık alana kaçtıkları belirtildi.

Kazma ve kürek kullanmak tarihi esere zarar vermez mi?

KONTROLSÜZ KAZI ÇALIŞMALARI YAPILIYOR
Aydos Keçi Kalesi’nde başlatılan kazı ve Restorasyon çalışmalarında kazma ve kürek kullanıldığı, ayrıca kepçe gibi ağır iş makineleri kullanılarak toprak hafriyatı yapılmasının toprak altında bulunan onlarca tarihi eserin zarar görebileceği öne sürülüyor. Bu tür kazıların küçük ebatta kazı çekiçleri, Ispatula ve boya fırçası ile yapılması gerektiği zaten biliniyor.

Bu arada yapılan kazı çalışmaları sonuncunda kale tabanına inilmesi ile ilginç görüntüler de ortaya çıkmaya başladı. Kazı çalışmaları sonuncunda Keçi Kalesi’nin tüm görünümünün tamamen ortaya çıkarıldığında muhteşem bir manzara ile karşılaşacağımız muhakkak.

KALEDE DEFİNE VAR MI?
Tarihi Aydos Kalesinin bir özelliği de burada tonlarca altının gömülü olduğu söylentileri halen devam ediyor. Yıllarca çok sayıda define arayıcılarının yaptıkları kaçak kazılarda tahribata uğradığı belirtilen Keçi Kalesi Türklerin eline geçmesine an kala Samandıra Tekfuru(VALİ) ve Kale Kumandanı kale içindeki gizli tünelden kaçarak Samandıra Sarayına ulaşarak canlarını kurtardıkları ve buradan da hiç zaman kaybetmeden Üsküdar’a ulaşarak ve sandallarla İstanbul’a , o zamanki ismi ile Kostantinopolis’e sığındıkları yine tarihi kayıtlara geçmişti.

Aydos Kalesi’ndeki Restorasyon çalışmaların 2011 yazı ortasında ve ya sonunda tamamlanarak bir kültür mirası olarak yerli ve yabancı Turizme açılacağı belirtildi.

KARTAL BELEDİYESİ’NİN İLGİ ALANINDA
Sultanbeyli Belediyesinin girişimleri ve katkıları sonuncunda sahip çıkılan Kültür Mirasının diğer bir ayağı da Yakacık Avcılar Spor Kulübünün atış poligonunun çok yakınında bulunan tarihi manastırın aynı tarz bir çalışmayla ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılması bekleniyor. Poligonun çok yakınında inşa edilen ve kalıntıları bulunan eserin, yaklaşık 1000 yıllık tarihi var. Kartal Belediyesi ve Anıtlar Kurulu ile ortaklaşa başlatacakları çalışma sonrasında, Tarihi Manastır tüm sırları ve ihtişamı ile ortaya çıkacak.

Uzmanlar, Keçi Kalesini ve Yakacık Aydos Manastırı’nı ziyaret etmek için binlerce yerli ve yabancı Turistin bölgeye akın akın geleceği, ayrıca Sultanbeyli ve Kartal’ın da bu esere giden sarı tabelaya kavuşacağını belirttiler.

Kent 34 Özel Haber – Fethi Satıcı

İlgili Haberler