Çevreyi kirleten gemiler için halat kestiler

Yayın: 12:25 - 24.04.2011
Güncelleme: 12:25 - 24.04.2011

Pendikliler sahili kirleten gemiler için halat kesme eylemi yaptı

Pendik sahilde izinsiz demirleyerek çevre kirliliğine sebep olan 41 gemi için, vatandaşlar eylem yaptı. “Sahil bizim, gemiler gitsin”,Temiz sahil istiyoruz” sloganlarıyla yürüyen eylemcilere eşlik eden Belediye Başkanı Kenan Şahin, sembolik olarak bir gemi halatı kesti. Vatandaşın sahilini gasp ettirmeyeceklerini belirten Şahin, eylem sonuç vermezse 8 Mayıs’ta daha büyük kitlelerle yeni bir eylem yapacaklarını belirtti.

 

Çoğu hacizli ve kullanılamaz durumdaki gemilerin kötü koku yayması ve kirlilik sebebiyle sahilde yürüyemediklerini belirten eylemciler, Belediye Başkanı Kenan Şahin ile birlikte pankartlarla slogan attı. Eylemde sembolik olarak bir halat kesen Belediye Başkanı Kenan Şahin, devletin halkın kullanımına açık sahillerde gemi bağlanamayacağına dair kesin hükümlerinin bulunduğunu, buna rağmen gemilerin Pendiklilerin sahihlini gasp ettiğini belirtti. Eylemin sonunda bir gemi halatı kesen Şahin, sonuç alınmazsa daha büyük kitlelerle  8 Mayıs’ta yeniden eylem yapacaklarını söyledi.

Tuzla Liman Yönetmeliği’ne tamamen aykırı

Üç yıldır sahilde bağlı duran gemiler Tuzla Liman Yönetmeliği’ne tamamen aykırı. Yönetmeliğin 20’inci maddesinin 5’inci bendi; “Devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kamunun kullanımına açık kıyı alanlarına gemi ve deniz araçlarının bağlanması, yanaşması ve demirlemesi yasak olup, aksi takdirde 24’üncü madde hükümleri uygulanır.”demekte. 24’üncü madde hükmü ise net bir şekilde, talimata aykırı gemilerin bulundukları yerden kaldırılıp, çekme işlemi için yapılan harcamanın da gemi sahiplerinden tahsil edileceğini söylüyor.

Exit mobile version