Kartallı Kasaplara Eğitim Semineri

Yayın: 11:43 - 03.11.2011
Güncelleme: 11:43 - 03.11.2011

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Kartal Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nün düzenlediği seminerde kasaplar biraraya geldi. Hasan Âli Yücel Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminerde kasaplara “kurban kesimi” hakkında dini, teknik ve hijyenik bilgiler verildi.

Seminere Kartal İlçe Müftüsü Ümit Çimen, Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Cahit Yalçın, Kartal Belediyesi Çevre ve Kontrol Müdürü Duygu Dünya Önen, İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Bekir Necati Şimşek, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Kamil Sağlam,  konuşmacı olarak katıldı. Gerçekleştirilen seminerde, hastalıklı hayvanların belirlenmesi, kurban kesiminde uyulması gerekli kurallar ve kurban kesimi yapacak kişilerin kişisel temizliği konusunda eğitim verildi.

“Kurbanlık hayvan ön muayeneden geçirilmeli”

Seminerde İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Kamil Sağlam, kurbanlıkların kesimden önce ön muayeneden geçirilmesi gerektiğini belirterek “kesim sırasında sağlık açısından hayvan bağırsağına, mide uzuvlarına, yüzülen deri ve ete temas edilmemelidir. Kesilen hayvanın dalağının büyüklüğü çok önemlidir. Çünkü kesim esnasında hayvanın akan kanının çok kısa sürede pıhtılaşması gerekir aksi durum hayvanın hastalıklı olduğunu gösterir. Kesimden sonra kurbanlıkların etleri mutlaka 12 saat bekletilmelidir.”  dedi.

 “Hayvana acı verilmemeli”

Konuşmacılardan Kartal Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Cahit Yalçın ise hayvan yerde kesilecekse hayvanın başının sağlam tutulması, hayvana acı verilmemesi için kesim bıçaklarının keskin ve kısa olması gerektiğine vurguladı. Kartal İlçe Müftüsü Ümit Çimen de konuşmasını kurban kesiminin dini ve sosyal nitelikleri üzerine yaptı.  Çimen, “kurban dini bir ibadettir. Kurban kesimi çok önemlidir” dedi.  Seminer sonunda Kurban Bayramı’nda görev alacak kasaplara yetkili olduklarına dair kimlik kartları ve  kestikleri  kurban etlerini koyacakları steril torbalar dağıtıldı.

Exit mobile version