Tokat’ta yaşayan Sadık Hamal, 36 yıllık eşi Meliha Hamal’ın bağışladığı böbrekle sağlığına kavuştu. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde başarıyla gerçekleşen nakille yeni bir hayata başlatan Sadık Hamal: “Eşim bana bağışladığı böbrekle 14 yıl sonra ikinci baharı yaşattı” dedi.
Tokat’ta yaşayan Meliha Hamal 36 yıllık eşine böbreği ile hayat verdi. 53 yaşındaki Sadık Hamal, 15 yıl önce kist şikayeti ile gittiği doktor kontrolünde böbrek yetmezliği olduğunu öğrenerek diyaliz tedavisi görmeye başladı. Eşinin ısrarı ile nakil olmayı deneyen Hamal çiftine kan uyumsuzluğu olduğu belirtilerek nakil yapılamadı. Mecburen diyaliz tedavisi gören Sadık Hamal, haftanın 12 saatini diyalizde geçirmeyi tercih etmedi ve yeniden nakil seçeneğini değerlendirmek istedi. Bu kez boynunda meydana gelen bir rahatsızlıktan ötürü ameliyat geçiren Hamal, nakil seçeneğini ertelemek zorunda kaldı. Bir arkadaşının tavsiyesi ile Medical Park Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne başvuran Sadık Hamal ve ailesi çapraz nakile yazılmak istediği sırada eşiyle kan uyumu olduğunu öğrenince 15 yıl sonra Meliha Hamal’dan (49) aldığı böbrekle sağlığına kavuştu.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar ve ekibi tarafından gerçekleştirilen operasyonla, Meliha Hamal’dan alınan böbrek eşine başarıyla nakledildi. Eşinin böbreğiyle yeniden hayat bulan Sadık Hamal “15 yıl önce böyle imkanlar yoktu. Keşke daha önce nakil olabilseydim, herkese vakit kaybetmeden nakil olmalarını tavsiye ederim” dedi.
HERKES ERKEN NAKİL OLMALI
Sadık Hamal şunları söyledi: “Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi doktorları ile Tokat’a geldiklerinde tanıştım. Bilgilendirici toplantılarına katıldım. Ancak boynumda çıkan bir sorun nedeniyle nakli ertelemek zorunda kaldım. Aslında 15 yıl önce de nakil olmak istedim ama kan uyumsuzluğu olduğu için olamamıştım. Kısmet bugüneymiş. Keşke daha önce olabilseydim. Nakil olmakta geç kaldığımı düşünüyorum. Diyaliz olunca bir yere gidemiyorsunuz. Haftanın 12 saati diyalizde geçiyor. Böbrek nakli bekleyen herkese erken nakil olmalarını tavsiye ederim. Eşim bana böbreğini verdiği için çok mutluyum. 14 sene sonra bana ikinci baharı yaşattı.”
“BAŞVURDUM BİR HAFTADA NAKİL OLDUM”
Hiç düşünmeden eşine böbreğini veren Meliha Hamal ise böbreğini verirken korkmadığını vurgulayarak, şunları anlattı: “Ben böbrek rahatsızlığını öğrendiğim andan itibaren eşimin zaman kaybetmeden nakil olmasını istedim. Tabii 15 yıl önce böyle imkanlar yoktu. Daha ilk gün nakil için müracaat ettik ama kan uyumsuzluğu nedeni ile olamadık. Şimdi çok mutluyum. Sağlıklı günlerimizi eşim ve çocuklarımızla birlikte geçirmek istiyorum artık. Benim ısrarımla nakil olduk diyebilirim. Kan uyumsuzluğu denince çapraz nakil için gelmiştik ama kan uyumu olduğunu öğrenince Medical Park Göztepe Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nde, 15 yıl gibi uzun bir sürenin ardından bir haftada tüm tetkikler yapılarak nakil gerçekleşti. Çok sevinçliyiz.”
“HASTA BİZE GELMİYOR BİZ HASTAYA GİDİYORUZ”
Nakli başarıyla gerçekleştiren Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Doç. Dr. Serdar Kaçar da böbrek yetmezliğinde zamanın çok önemli bir faktör olduğunun altını çizdi. Doç. Dr. Kaçar, şu bilgileri verdi: “Hastalarımızın uzaklığı bahane ederek kontrollerini aksatmamaları ve ayrıca yol masrafı yapmamaları için Organ Nakli Merkezi olarak kontrollerini, hastaların yaşadıkları şehirlere kendimiz giderek yapıyoruz. Örneğin Sadık Hamal’ın kontrollerini İstanbul’ da yapmak yerine Tokat’ta yapacağız. Nakil hastalarımıza gerek işlemler sırasında gerekse kontrollerde her türlü kolaylığı sağlıyoruz.”
“ÖZGÜR VE SAĞLIKLI BİR HAYATA KAVUŞTU”
Nakil olmanın bireyin yaşam kalitesini artırdığını belirten Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Aşkın Eroğlu da şunları kaydetti: “Hastamız yeniden sağlığına kavuştuğu için çok mutluyuz. Sadık Bey 15 yıl gibi uzun bir süre beklemiş. Biz hastalarımızın daha erken dönemde hatta böbrek yetmezliği gelişince hiç diyalize girmeden nakil olmalarını öneriyoruz. Diyalize bağlı organlar zarar görmeden nakil olurlarsa daha başarılı sonuçlar elde edilir.”
İlgili Haberler