SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Taşyürek Kartal halkı mahalli seçimlerde gereken faturayı kesecek…

Yayınlanma:
ABONE OL

10 Şubat cuma günü yapılan oturumda Kartal Belediye Meclisi, gerekçesi dahi belirtilmeden 14 Milyon TL borçlanma yapılması için Kartal Belediye Başkanı Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz’e yetki verdi.

 

Borçlanma görüşmeleri sırasında ve özellikle oylama esnasında iktidar ve muhalefete mensup meclis Üyeleri arasında tartışmalar yaşandı.

Bazı CHP li üyelerinde salonu terk ederek kabul oyu vermediği teklif 15’e 14 kıl payı oy çokluğu ile mecliste kabul edildi.

 

“Borçlanma Yetkisi Verilmesi İle İlgili Teklifin Görüşülmesi”  sırasında söz alan AK Partili Meclis Üyelerinden Abubekir Taşyürek veTemel Yaz“belediyenin iyi yönetilmediği, bütçenin heba edildiği, belediyenin giderek borç batağına sürüklendiği ve borçlanmaların sonunun gelmediğini” belirterek tereddütlerini dile getirip kabul oyu vermeyeceklerinin açıkladılar.

 

Belediye Meclisinde “Belediye Başkanı’na Borçlanma Yetkisi Verilmesi İle İlgili Teklifin Görüşülmesi” sürecinde karara muhalefet eden komisyon üyesi olarak söz alan Kartal Belediye Meclisi üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Abubekir TAŞYÜREK, Belediye Kanunu’nda belediyelerin sınırsız ve gereksiz olarak borçlanmalarının önüne geçmek için bazı engelleyici hükümler bulunduğunu anlatarak, “belediyelerin hesaplarının bu hükümler açısından test edilmeden yapılacak borçlanmalarda yanlış sonuçlar doğabileceğini”  belirtti

Belediye Kanunu’ndaki gereksiz borçlanmaları engelleyen yasal hükümler hakkında Belediye Meclisine bilgi veren Abubekir TAŞYÜREK, Belediye Kanunu’nun Borçlanma başlıklı 68inci maddesinde “borç stoku” “yılı içinde iç borçlanma limiti”nin sınırlarının düzenlendiğini, belediyelerin mali borç stoklarının en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarı aşmaması gerektiğini, yine belediyelerin en son kesinleşmiş bütçe gelirleri toplamının yeniden değerleme oranıyla artırılan miktarın yüzde onunu geçmeyen iç borçlanmayı belediye meclis kararıyla, yüzde onu geçen iç borçlanmayı ise meclis üye tam sayısının salt çoğunluğunun kararı ve İçişleri Bakanlığının onayı ile yapabileceklerini anlattı.

 

Kartal Belediyesi borçlanmayı bir gelenek haline getirdiğini ifade eden ve geçtiğimiz 2011 yılı Mart ayında da 12,8 Milyon TL borçlanma yapıldığını hatırlatan Abubekir TAŞYÜREK, o zaman en azından borçlanmanın gerekçesinin borçlanma talep yazısında belirtildiğini ifade ederek, bu yılkı talep yazısında borçlanmanın gerekçesinin bile belirtilmediğini anlatarak, bunun duyarsızlık ve saygısızlık olduğunu  bu nedenle her zaman ifade ettikleri gibi “Kartal Belediyesinin iyi yönetilmediğinin bir kez daha ortaya çıktığını” ifade etti.

 

Sorumsuzca, gerekçesi bile belirtilmeden Kartal halkının sırtına yeni bir yeni yüklerin getirildiğini anlatan Abubekir TAŞYÜREK, siyaseten ahlaki olanın yapılacak borçlanmanın yatırımlarda mı, cari harcamalarda mı kullanılacağının açık açık ifade edilmesi gerektiğini ifade etti. Diğer taraftan yasal olarak “bir önceki yıl kesin hesabı tutarının belirlenmeden” bu yıl meclis kararıyla yapılabilecek borçlanma tutarının da hesaplanamayacağının açık olduğunu, yapılan işlemin hukuksuzluğunu anlattı.

 

Kartal Belediye yönetiminin internette web sitesine ana başlıklarıyla gelir/gider bilgilerini koyarak halkın gözünü boyadığını anlatan Abubekir TAŞYÜREK, bu bilgileri web sitesine ana hatlarıyla koyarak şeffaf belediyecilik yaptığını söylemenin popülizmden başka bir şey olmadığını söyledi. Şeffaf belediyecilik yapmak için belediyenin bilânçosunun, kesin hesabının, toplam borç tutarının net bir şekilde halka açıklanması gerektiğini ifade etti.
Belediye yasasının borçlanmayı düzenleyen 68 inci maddesinin çok önemli bir madde olduğunu belirten Abubekir TAŞYÜREK, Belediye Kanununun hiçbir maddesinde uygulamaya ilişkin cezai hükümler madde altında belirtilmemişken bu maddede açıkça belirtilen hususlara uyulmaması halinde yetkililerin muhatap olacağı cezai hükümler yazıldığını anlattı.

 

Yapılan bütün bu uygulamalara karşılık olarak Kartal halkının 2014 yılında yapılacak mahalli seçimlerde muhataplarına gereken faturayı keseceğini ifade ederek konuşmasını tamamladı.

 

Konuya ilişkin olarak CHP adına görüşlerini açıklayan meclis üyesi Kamer GÖK konuşmasında, “borçlanılması düşünülen tutarların kamulaştırmasız el atmalara, Nevşehir’in Gülşehir ilçesinde belediyece satın alınan otelin işletmeye açılabilmesi için yapılacak harcamalarda kullanılacağını belirterek, 68. maddeye göre belediye hesaplarının denetlendiğini ifade ederek, teklife kabul oyu kullanacağını ifade etti.

 

Yapılan oylamada borçlanma teklifi 15 ‘e 14 kıl payı kabul edildi.

İlgili Haberler

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı
Basında Kartal
23 Mart 2024
Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Kartal Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürü Hüseyin Güler Gözyaşları İçinde Son Yolculuğuna Uğurlandı Kartal Belediyesi’ndeki 35 yıllık çalışma hayatı boyunca Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Basın ve Yayın Müdürlüğü birimlerinde müdürlük yapmış, son olarak atandığı Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü’nde birim müdürü olarak çalışan ve geçirdiği bir rahatsızlık sonucu 55 yaşında hayatını kaybeden Hüseyin Güler, son yolculuğuna […]

Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti
Basında Kartal
23 Mart 2024
Kartal Belediyesi’nin Acı Günü Hüseyin Caner Güler vefat etti

Uzun yıllardır Kartal Belediyesi’nde görev yapan, 4 buçuk yıllık Basın Yayın Müdürü görevinin ardından Kasım ayında Ruhsat Denetim Müdürü olarak atanan Hüseyin Caner Güler, tedavi gördüğü hastanede hayata veda etti. Merhumun cenazesi, 23 Mart Cumartesi günü (bugün) saat 16.00’da Kartal Cemevi’nde kılınacak cenaze namazı sonrasında saat 16.30’da yıllardır görev yaptığı Kartal Belediyesi önüne getirilecek, burada […]

İBB Başkan Adayı Murat Kurum Tersane İşçileri İle Bir Araya Geldi
Belediye
22 Mart 2024
İBB Başkan Adayı Murat Kurum Tersane İşçileri İle Bir Araya Geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Tuzla’da Kuzey Star tersanesini ziyaret etti, işçilere seslendi. Konuşmasına “Verilen vaatlerin hatırlanmadığı bir sürece hep birlikte şahitlik ediyoruz.” Diyerek başlayan Kurum, “bu ülke büyüyecekse, bu şehrin sorunları halledilecekse eğer, bu şehre, aziz İstanbul’a ilgi göstermeniz lazım. İstanbul’a sevgi göstermeniz lazım.” sözleriyle devam etti. Kurum, daha sonra birlik ve […]