SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

500 Yıldır Sinan Camilerini Kopyalıyoruz!

Yayınlanma:
ABONE OL

Y. Müh. Mimar Kentbilimci Prof. Dr. Ahmet  Vefik  Alp ” mimaride farklı projeler de hayat bulmalı. Geleneğe bağlı kalınırken yenilikleri de görmezden gelmemeliyiz, yeni projeler üretmeliyiz.

 

Bu işi bende 1973 lerde yaptım. Genç bir mimardım. ITU Mimarlık Fakültesi’nden yeni mezun olmuş, Ord. Prof. Emin Onat Hocamın Kürsüsüne asistan atanmıştım. 500 kişi kapasiteli Of Sahil Camii’ni Vakıflar İdaresi’nindekullandığı tipik ve klasik üslupta çizdim. Yapılırken gidemedim, bittikten sonra gittim gördüm, beğendim. Ağaçlar arasında iddiasız, sade bir cami olmuştu.

 

Ancak mesleğimde olgunlaştıkça anladım ki bir mimari yapıt gününün değerlerini, anlayışını, işçiliğini, malzemesini, teknolojisini, kısaca kültürünü yansıtıyorsa değerlidir. O eser inşa edildiği güne aittir ve gelecek kuşaklara o günü taşıyacaktır.

 

 

Aynen binlerce yıl evvelinden gelen arkeolojik buluntularındönemlerinin yaşam tarz ve kültürünübugün bize aktardıkları gibi. Mimaride eskiyi taklit ancak özel koşullarda yapılmalıdır. Bir bakıma Sinan dahi kendini tekrar etmemiş, her eserinde yeni bir plan şeması, yeni bir geometri, yeni bir taşıyıcı sistem aramıştır.

 

Camiler taş taş üstüne konarak inşa ediliyor ve harikalar o kısıtlı imkanlar ileyaratılıyordu. Büyük Usta’nın elinde betonarme, ön veya arka gerilmeli kirişler, çelik strüktürler, uzay kafes, gergi ve çadır sistemler, vantuzlu camlar ve diğerleri olsaydı neler yapabileceğini hiç düşündünüz mü?

Bir mucize olsa da Ser Mimaran-ı Cihan Koca Sinanmezarından çıkıp yeni bir anıt cami çizse hiç şüphesizdir ki bu yeni eseri eski camilerinebenzemeyecektir.

 

Ve O, üstün dehasıyla günümüzün ileri teknoloji ve malzemeleri konuşturacak ve bilişim çağını yansıtan, dudaklarımızı uçuklatan yeni şaheserler yaratacaktır.

 

Suret Camiler Yetsin Gari…!

 

Bizler asırlardır kolay yolu seçip, orijinalinsağını solunu biraz değiştirip Sinan ve onun talebelerini kopyalıyoruz. Hiçbir sanatsal ve mimari değeri olmayan suret camiler çiziyor ve inşa ediyoruz. Işık tutan birkaç istisna dışında,bir taraftanSelçuk veyaOsmanlı Camiinin zihinlerimize kazınmış sembolik ve ulu değerlerini kaybetmeyen, diğer taraftanda çağımızın teknolojik imkanlarını sonuna kadarkullanan ve günümüz değerlerini yansıtan cami projeleri üretemiyoruz. 500 yıl sonra bugün Koca Sinan’ı kopyalamak bir bakıma beceriksizliktir.

 

Sinan’a saygısızlıktır. Bizim halen yapamadığımızıdiğer alemlermaalesef çoktan başarmıştır. Meydanlardaki muhteşem katedralleri tarihin mirası olarak korumuş, ancak betonarmeyi, camı, alüminyumu, çeliği, doğal ahşabı kullanan ultramodern, ancak mütevazi kiliseler ve şapeller yapmışlardır.

Öne çıkan bir istisnarahmetli meslektaşım Vedat Dalokaydır.Minareleri füzeye benziyor hastalıklı varsayımı ile temelleri dinamitlenerek yapımından vazgeçilen Kocatepe Camii projesi vePakistan, İslamabad Kral Faysal Camii ile bu sihirli sentezi ustaca başarabilmiştir. Ben 1985 lerdeRiyad Büyükelçilik Yerleşkesi’ni yaparken Vedat Ağabey de aynı yerde Pakistan Büyükelçiliği’nin inşaatını almış olan Türk firmasının danışmanı idi. Hafta sonları, Perşembe ve Cumaları Riyad da bizim şantiyede oturup sohbet ederdik.

 

Her defasında elime sarılır ‘Ahmet Bey Kardeşim, Büyükelçiliği 4/4 lük yapmışsın, çağdaş ancak Türk-İslam kokuyor, müthiş bir sentez başarmışsın,Ata’yıdaburaya getirmişsin’ derdi. Kançılarya Binasını Anıt kabir ‘e benzetirdi..Haklıydı da.(ekli). Ilgili Suudi otorite tarafından geri çevrilen Projeyi  onaylatmak için Suudi Kral ile C. Başkanımız Kenan Paşa’nın ikili görüşmesini beklemek zorunda kalmıştık.

 

‘Taksim Cumhuriyet Camii’ Doğru Bir Projedir…

 

Mayıs Başında Sofya da gerçekleşen Dünya Mimarlık Zirvesinde tamamı Hristiyan jüri tarafından Dünya Mimarlar Birliği UIA nın 1.Ödülü’ne değer görülen ‘Taksim Cumhuriyet Cami & Dinler Müzesi’ 2 yıllık geniş bir ekip çalışmasının ürünüdür, Bir taraftan Osmanlı Camii‘nin sembollerini gizemli bir biçimdekorumakta, diğer taraftan daçağdaş teknolojiyi sonuna kadar kullanarak günümüz değerlerini yansıtmaktadır.

 

Projenin sahibi Belediye Reisliği yıllarında Sn. Erdoğan’ın başkanlık ettiği ‘Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı’dır. Projekısmen açıklandıktan sonra gelen binlerce mesajın en azından %80 i projeyi desteklemiştir.Kanımca‘Taksim Cumhuriyet Camii’ projesi eskiyi kopyalama yanlışına ve kolaycılığına kaçmadan Sinan’dan,Dalokaydan ders çıkaran,Cumhuriyet değerlerini yansıtan, kültürlerarası barışı çağrıştıran, ve inanıyorum ki Ata’mız bugün bizimle olabilselerOnun da takdirlerini kazanabilecek,doğru bir proje, doğru bir üslup, doğru bir mesaj dır..

 

İlgili Haberler

Genel
16 Nisan 2024
Adana’da Sıcaklık Rekoru: Termometreler 39 Dereceyi Gördü!

Adana’da Nisan ayında termometreler 39 dereceyi göstererek sıcaklık rekoru kırıldı. Uzmanlar, sıcaklığın daha da artacağını ve 42 dereceye ulaşacağını öngörüyor. Adana, Türkiye’de yaşanan küresel ısınma etkilerinin en yoğun hissedildiği şehirlerden biri oldu bu Nisan ayında. Kentte ölçülen 39 derece sıcaklıkla yeni bir rekor kırıldı. Meteoroloji yetkilileri, bu sıcaklık artışının Afrika’dan gelen sıcak hava dalgaları nedeniyle […]

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kartal
16 Nisan 2024
Kartal Belediyesi Kreş Öğrencilerinden Resim Sergisi

Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde hizmet veren 14 kreşinde eğitim gören kreş öğrencileri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı konu eden ‘Sanatın Çocukları’ adlı resim sergisine imza attı. Minik öğrencilerinin yaptığı 55 eserden oluşan sergi gelenler tarafından büyük beğeni topladı. Kartal Belediyesi Fuaye Alanı’nda düzenlenen serginin açılışına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel’i temsilen; Başkan Yardımcısı […]

Genel
13 Nisan 2024
Antalya teleferik kazasında bilirkişi raporu çıktı! 13 kişi için gözaltı kararı alındı

Antalya’da meydana gelen teleferik faciasında bilirkişi raporunun ortaya çıkmasının ardından 13 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. İşte detaylar… Antalya’da meydana gelen teleferik faciasında 13 kişi için gözaltı kararı alındı. Adalet Bakanı Tunç Yılmaz, teleferik kazasına ilişkin olarak, teleferik hattını işleten firma ve teleferik hattının bakım ve onarım işlerinden sorumlu olan firma ve çalışanlarının içlerinde bulunduğu […]