Kentsel dönüşüm başladı, binanızı test ettirdiniz mi?

Yayın: 14:06 - 16.06.2012
Güncelleme: 14:06 - 16.06.2012

Kentsel Dönüşüm için beklenen yasa çıktı. Kartal kentsel dönüşüm çalışmaları için pilot bölgelerden birisi olarak belirlendi. Deprem testi nasıl yapılır?

Oturduğunuz ya da çalıştığınız binanın depreme dayanıklı olup olmadığını muhakkak düşünmüşsünüzdür. Binanın depreme dayanıklılık denetimini yaptırmak için nereye başvurmalı, maliyeti nedir ve bu işlemler ne kadar zaman alıyor?

İçinde yaşadığınız ve çalışmakta olduğunuz binanın “kalitesi” nasıl diye hiç düşünmüş müydünüz,

Binaların Depreme Karşı Durumunun Belirlenmesi

Çarşıdan pazardan bir mal alırken, fiyatı yanında dikkat ettiğimiz en önemli özelliği olan “kalite”nin önemine, yaşadığımız binalarda hiç dikkat ettik mi?

Bu binanın oturduğu zemin nasıl? Zemin etüdü yapılmış mı? Binanın projesini kim çizmiş? Müteahhit, projeye uygun inşaat yapmış mı? Kolonlar, kirişler, projedeki ölçü ve yerlerde mi? Beton kalitesi nasıl? Betonun kumu deniz kumu ise yıkanmış mı? Agrega nasıl? Demir (çelik) nervürlü mü? Demirin mekanik özellikleri, standartlara uygun mu?

İnşaat yapılırken bunların hepsini denetlemek isterseniz, denetleyebilirsiniz, ama ya bitmiş bir daireyi, evi satın almışsanız, hele de bir deprem sonrasında binanın kalitesini tespit ederek, depreme dayanıp dayanmayacağını öğrenmek isterseniz, bunun da yolu var. Biraz zahmetli, ve de masraflı ama, sonuçta, size en kıymetli bilgiyi verecek bir testten geçirilebilir binanız..

Şimdi, bir binanın depreme dayanıklı olup olmadığını anlayacak test nasıl yapılıyor, genel olarak bir göz atalım:
GENEL BİLGİLER

Deprem testi nasıl yapılır?

Bir yapının depreme dayanıklı olup olmadığını anlayabilmek için önce binanın projesinin kurallara uygun olup olmadığının incelenmesi gerekiyor. Proje doğruysa, bu kez yapının inşasının projeye uygun olup olmadığına bakılıyor.

Güçlendirme projeleri hazırlanıyor ve denetleniyor.

Denetim çok önemli çünkü bu projede bir yanlışlık yapılması, yapıyı güçlendirmek yerine üzerine fazladan bir yük bindirilmesi tehlikesini doğuruyor.
İstanbul’da gerçekleşecek olası bir deprem karşısında insanların en çok merak ettikleri soru şu: ”Benim evim depremde sağlam kalacak mı?”  Bu konularda gerekli tüm yetki belgeleriyle, ayrıca almış olduğu CE belgesi ile , güvenliğe vermiş olduğu önemi tescilleyerek , yapmış olduğu incelemelerde , iliştirdiği CE işareti ile , yapı kontrol alanında güvenliği üst noktalara taşımış Karot Yapı çalışmalarını büyük bir özveriyle sürdürmektedir.

Tel:0212 445 27 68 (44 KAROT)

Web Site : www.karotyapi.com

E-mail: info@karotyapi.com

Exit mobile version