SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Tüketici Kanunu Sabır Tüketti!

Yayınlanma:
ABONE OL

Tüketicinin korunması hakkındaki kanun ile ilgili tartışmalar bitmiyor. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt’ün konuyla ilgili önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni bir kanun taslağı hazırlandığını ve taslağın 2012 yılı sonuna kadar Başbakanlığa sunulacağını söyledi. Ne var ki bir çok tüketici derneği, bu yeni taslağın da bir önceki gibi kadük olacağı görüşünde.

 

CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, tüketici dernekleri başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın merakla beklediği Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile ilgili Başbakan Erdoğan’ın yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

 

AB’ye katılım süreci öncesi görüşülmesi belirlenen 34 fasıldan 28. başlığı oluşturan “Tüketicinin ve Sağlığının Korunması” faslının 2007 yılında görüşmeye açıldığını, 2008 yılından itibaren de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun değişikliği öngörülerek, yeni bir kanun tasarısı taslağı hazırlandığını hatırlatan Öğüt, taslağın 24 Nisan 2009’da Başbakanlığa gönderildiğini ancak yıl sonuna kadar çıkarılması planlanan kanunun Eylül 2010 itibariyle kadük olduğunu hatırlattı.  Kanunun aradan geçen zaman içinde neden çıkarılamadığını soran CHP’li Öğüt ayrıca, 2010 yılı sonu itibariyle yeni bir tüketici kanunu çalışması başlatıldığını da ifade ederek bununla ilgili gelişmeleri sordu.

 

BAKAN YAZICI: KANUNUN YASALAŞMA SÜRECİ TAMAMLANAMADI

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı imzasıyla gelen yanıtta ise, bir önceki yasa tasarısının kadük olduğu kabul edildi. “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağına ilişkin yasalaşma süreci tamamlanamamıştır” diyen Yazıcı, mevcut yasada değişiklik yapılması yerine, yasanın tamamen kaldırılarak yeni bir yasa hazırlanması sürecine girildiğini ifade etti. Bu bağlamda sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri de dahil 96 kurum ve kuruluş’un görüşlerinin sorularak yeni bir kanun taslağı hazırlandığını ifade eden Bakan Yazıcı, son şekli verilen kanun taslağının  2012 yılı sonuna kadar Başbakanlığa sunulacağını söyledi.

 

YENİ KANUN TASLAĞI TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİNİN TALEBİNİ NE KADAR KARŞILIYOR ?

 

Ne var ki CHP’li Öğüt Bakan Yazıcı’nın açıklamalarının ikna edici olmadığı ve hatta kamuoyunun yanıltıldığı görüşünde. Bazı tüketici derneklerinin yetkilileriyle görüştüğünü söyleyen Öğüt, bakanlığın görüş istendiğini söylediği 96 kuruluştan bazılarına geçtiğimiz Eylül ayının sonuna kadar süre tanındığını barolar, tüketici mahkemeleri, Bankalar Birliği gibi kurumlara ise 6 ay süre tanındığını ifade etti. Bunun nedeninin belirtilmediğini ve uygulamanın bir çok kuruluş tarafından da çifte standart olarak değerlendirildiğini aktaran Öğüt, ortaya çıkan durumun kanundaki değişikliklerin gerçekleşmesi konusunda kuşkular yarattığını ve tasarı taslağının Başbakanlığa net olarak sevk tarihi verilmediği için 2. kez kadük olma durumunun söz konusu olabileceğini ifade etti.

 

 

Bakan Yazıcı’nın Mart ve Nisan 2012 tarihlerinde yapıldığı belirtilen toplantılara tüketici örgütlerinin çağrılmadığını da söyleyen CHP’li Öğüt, yine tüketici örgütlerinin sigorta uyuşmazlıkları gibi  olmazsa olmaz önerilerinden bir çoğunun hazırlanan taslakta bulunmaması ve tasarının ülke gerçekleri ile tüketici ihtiyaç ve taleplerini yeterince karşılamadığı konusunda ciddi kaygılar yaşandığını belirtti.

 

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Tiktok’tan çocukları taciz eden şahıs ruh ve akıl sağlığı hastanesine götürüldü

Tiktok hesabından canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı kurup cinsel içerikli sohbet yaptığı tespit edilen Mehmet Akbulut isimli şahıs gözaltına alınmıştı. Akbulut Ruh ve akıl sağlığı Hastanesi’ne sevk edildi. Tiktok’tan canlı yayın açarak çocuklarla bağlantı Kuran ve cinsel içerikli sohbetler yapan tiktok fenomeni Mehmet Akbulut, Erbaa Cumhuriyet başsavcılığının talimatı üzerine gözaltına alınmış ve akıl sağlığı raporu […]

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]