SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

CHP’liler, İsmet İnönü’yü Andı!

Yayınlanma:
ABONE OL

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü, İkinci Cumhurbaşkanı ve CHP’nin İkinci Genel Başkanı İsmet İnönü için vefatının 39’uncu yılında Maçka’daki anıtı önünde tören düzenledi. Anma törenine, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, CHP İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal, Ferit Mevlüt Aslanoğlu, PM Üyeleri, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, İlçe Başkanları ve partililer katıldı. Törende konuşan CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, AKP iktidarının İsmet İnönü’yü her fırsatta itibarsızlaştırmaya çalıştığını kaydederek, “Atatürk’e kadar uzanmaya yürekleri yetmeyenler, Cumhuriyet’e ve onun değerlerine İsmet İnönü üzerinden saldırıyor” dedi.

 

Maçka’daki İsmet İnönü Anıtı önünde düzenlenen anma töreninde Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve Kurtuluş Savaşı şehitleri için gerçekleştirilen bir dakikalık saygı duruşunun ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, bir konuşma yaptı.

 

İsmet İnönü’yü ölümünün 39’uncu yıldönümünde saygı ve özlemle andıklarını kaydeden Salıcı, “Bugün asıl dertleri Cumhuriyet ve Atatürk’le hesaplaşmak olan, ancak Atatürk’e kadar uzanmaya yürekleri yetmediği için onun dönemi üzerinden Cumhuriyet’e saldıranların hedef haline getirdikleri İsmet İnönü; hayatı cephelerde geçmiş, işgale karşı savaşmış, ulusun kurtuluşunda ve cumhuriyetin kuruluşunda en kritik noktalarda gözünü budaktan sakınmamış bir yurtseverdir” diye konuştu.

 

ismet-inonu-anma

 

Salıcı konuşmasında şunları ifade etti:

“Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirecek olan ve 23 Nisan 1920’de açılan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) Edirne Milletvekili olarak katıldığı için aynı tarihlerde İstanbul’daki Divan-ı Harp’te gıyabında ölüm cezası verilen de yine bugün her fırsatta saldırdıkları Albay İsmet Bey’dir.

10 Kasım 1920’de Garp Cephesi (Batı cephesi) Kuzey Kesimi Komutanlığı’na atanan, Ocak 1921’de Birinci İnönü Muharebesi’nde Yunan ilerlemesini durduran, Mart 1921’de İkinci İnönü Muharebesi’ndeki başarısını tarihe yazan, Milli Mücadele’nin sonunu belirleyen Mudanya Mütarekesi görüşmelerinde Türk tarafını temsil eden İsmet Paşa, 26 Ekim 1922’de hariciye vekili olan da aynı İsmet İnönü’dür.

 

Lozan görüşmelerinde Türk heyetinin başkanlığını yapan; yeni devletin bağımsızlığını – egemenliğini onaylatarak, Sevr Antlaşması’nı, Mondros Mütarekesi’ni geçersiz kılan ve bugünkü Türkiye’nin sınırlarını belirleyen Lozan Antlaşması başarısının altına imza koyan da İsmet İnönü’dür.

 

Atatürk’ün vefatının hemen ardından ulusun kaderi ellerine teslim edilen ve Cumhurbaşkanı seçilen, CHP Genel Başkanlığı’nı üstlenen de İsmet İnönü’dür. Cumhurbaşkanlığı döneminde başlayan II. Dünya Savaşı’nda Türkiye’yi savaştan uzak tutan; binlerce evladını işgalde ve Kurtuluş Savaşı’nda şehit veren bu ülkenin yeni maceralara sürüklenmesini engelleyen de, bugün ‘komşularla sıfır sorun’ diyerek iktidara gelen, dün lideriyle kol kola olduğu komşusu Suriye’ye yönelik savaş çığırtkanlığı yapanların saldırdığı İsmet İnönü’dür.

 

Savaş girmenin olduğu kadar, savaştan uzak durmanın da bedelleri vardır. Bugün İsmet İnönü’ye ve onun şahsında Cumhuriyet’in kazanımlarına saldıranların dillerine pelesenk edebildikleri tek bahane, işte o savaş yıllarındaki ekonomik sıkıntılardır. Bugün tüm dünyanın yaşadığı o dönem üzerinden CHP’ye, İsmet İnönü’ye veryansın edenler; genç Cumhuriyet’in savaş yıllarına kadar gerçekleştirdiği atılımı ise bilerek görmezden geliyorlar. Tüm dünyayı kasıp kavuran o savaş yıllarında bile İsmet İnönü, genç cumhuriyeti daha da ileriye taşıyacak atılımlardan uzak durmamıştır oysa.

 

Türkiye’de serbest seçimlere dayanan demokrasi düzeninin yerleştirilmesine emek veren O’dur. Beş yıllık kalkınma planlarının uygulanmasında ve aydınlık Türkiye’nin oluşumunda büyük önemi olan Köy Enstitüleri’nin kurulmasında onun emeği vardır. Anadolu’nun kalkınması ve geliştirilmesi için projeler O’nun yine döneminde başlatılmıştır.

 

Mustafa Kemal Atatürk tarafından başlatılan çağdaşlaşma hareketinin geliştirilmesinde Atatürk’ten sonra, bayrağı devralan İsmet İnönü’dür. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulması, başlatılan çağdaşlaşma hareketi, bu hareketin kesintisiz devam ettirilmesi, bağımsızlık isteyen her ülke için de bir örnek olmuştur. AKP iktidarının her fırsatta itibarsızlaştırmaya çalıştığı İsmet İnönü, işte böyle bir lider ve devlet adamıdır. İkinci Cumhurbaşkanımız ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin İkinci Genel Başkanı, büyük devlet adamı İsmet İnönü’yü daima sevgi, saygı ve minnetle anacağız. Ruhu şad olsun.”

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]