SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Intel ve KAGİDER’den Kadın Sorunları İçin Çözüm Seferberliği!

Yayınlanma:
ABONE OL
Intel ve KAGİDER’den Kadın Sorunları İçin Çözüm Seferberliği!

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve KAGİDER’den kadın sorunları için çözüm seferberliği

 

T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve KAGİDER, Türkiye’de kadınların konumunun iyileştirilmesine yönelik yenilikçi çözüm önerileri için gençleri harekete geçiriyor. “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi ile gençlerin teknoloji kullanarak üretecekleri yenilikçi fikirler ile kadınların yaşadıkları sıkıntılar konusunda farkındalık yaratmak, farklı alanlarda yaşadıkları sorunlara çözüm önerileri üretmeyi hedefliyor.

 

Ülkemizde kadınlar eğitimden iş gücüne ve siyasete katılıma kadar birçok alanda erkeklerin gerisinde kalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranları yüzde 28 seviyelerinde. Parlamentoda kadınların sahip olduğu koltuk oranı ise sadece yüzde 14. Erkekler arasındaki yüzde 98,5 olan okuma-yazma oranı, kadınlarda yüzde 91 seviyelerine düşüyor. Ülkemizde birçok kız çocuğu, çeşitli nedenlerle okula gönderilmiyor. TÜİK tarafından yayınlanan “Hanelerde Bilişim Teknolojilerinin Kullanımı” raporu, kadınların teknoloji kullanımında da erkeklerden geride olduğunu ortaya koyuyor. Kentlerde bilgisayar kullanan erkeklerin oranı 68 iken, kadınlarda bu oran yüzde 47,7’ye düşüyor. Erkeklerin yüzde 67’si interneti aktif kullanırken, kadınların yüzde 46,3’ü aktif internet kullanıcısı olduğunu belirtiyor. Kırsal kesimde bilgisayar kullanım oranı kadınlarda yüzde 18’e, internet kullanım oranı ise yüzde 16,3’e geriliyor.

 

Ülkemizin hem sosyal hem de ekonomik alanda ileri gidebilmesi için kadının her alandaki konumunun iyileştirilmesi gerekliliğinden yola çıkan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, kadınların farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere yenilikçi çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla Intel Türkiye ve KAGİDER işbirliğiyle “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” adlı yeni bir proje başlatıyor. Proje kapsamında uygulanacak Intel Genç Girişimciler Programı ile 18-30 yaş arasındaki gençlerin öncelikle kaynaklara erişmenin güç olduğu yoksul kesimlerde yaşayan kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve çalışma hayatı, eğitim, sağlık, çevre, yönetim mekanizmaları gibi alanlarda karşılaştıkları problemlere yönelik teknoloji destekli çözüm önerileri ve/veya sosyal girişimcilik projeleri üretmeleri hedefleniyor. Proje kapsamında düzenlenecek atölye çalışmaları ile aynı zamanda gençlere teknolojiyi kullanarak sorunlara karşı fikir geliştirme, yenilikçi ve uygulanabilir çözümler üretme ve bu çözümleri hayata geçirmeye yönelik bilgiler ve örnekler verilerek kendilerini geliştirme imkanı sunulacak.

 

“Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi işbirliği protokolü, T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin, Intel Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Başkanı Sayın Ayşegül İldeniz ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Gülden Türktan’ın katılımıyla düzenlenen törende imzalandı.

 

Toplantıda konuşan T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, “Dünya nüfusu, hızla yaşlanırken Türkiye’nin genç ve dinamik nüfusu, ülkemizin dünyada çok avantajlı bir durumda bulunmasını sağlamaktadır. Genç Fikirler ve Güçlü Kadınlar Projesi ile 18-30 yaş aralığındaki gençlerin dinamizmini ve enerjisini hayata geçirmeye çalışacağız. Türkiye’nin geleceği ya da geleceğin Türkiye’si için beşeri sermayemizi en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor. Toplumsal, kültürel ve ekonomik açıdan daha iyi bir gelecek yaratmak, her alanda yenilikçi bir anlayışla ve uygulamalarla gerçekleşebilir. Proje, Türkiye’de kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve bölgesel ekonomik kalkınmaya katılımlarına yönelik bilinç ve fırsat yaratmayı amaçlamaktadır. Fırsat eşitliğinin ve yeni imkanların sağlanması, bölgesel farklılıkların azaltılması açısından önemlidir. Proje 18–30 yaş arası gençler aracılığıyla, özellikle kaynaklara erişimin sınırlı olduğu kesimlerde, kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadına karşı ayrımcılığın önlenmesine yönelik olarak teknoloji kullanımı ile yenilikçi çözüm önerileri ve/veya sosyal girişimcilik projeleri üretmeyi hedeflemektedir. Genç beyinler, genç zihinler kadınlar için fikir ve proje üretecek” diye konuştu.

 

Ülkelerin gelişiminde kadınların çok önemli bir rolü olduğunu söyleyen Intel Türkiye, Orta Doğu ve Afrika Bölge Başkanı Ayşegül İldeniz, bir kız çocuğu eğitildiğinde yoksulluk döngülerinin tek bir nesilde kırılabildiğine, yüzde 10 daha fazla kız çocuk okula gittiğinde bir ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasında ortalama yüzde 3 oranında artış gözlendiğine dikkat çekti. Günümüzde ülkemizde de kadınların yaşamlarında sağlık, yasal haklar, iş hayatı ve girişimcilik gibi konularda teknolojiyi kendilerini geliştirmek için kullanmaya başladığını anlatan İldeniz, bu konuda büyük küçük birçok örnekle karşılaşıldığını söyledi. Gençlerin toplumsal konulara ilişkin fikir ve çözüm üretmelerinin de ülkenin gelişimi için büyük önem taşıdığını anlatan İldeniz, teknolojinin her alanda yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması, yaşam koşullarının daha iyi hale getirilmesi için gençler için önemli bir araç olduğunu, “Genç Fikirler güçlü Kadınlar Projesi”nin bu anlamda önemli bir adım olduğunu vurguladı.

 

KAGİDER Başkanı Gülden Türktan da konuşmasında, “Türkiye 2023 hedefleri doğrultusunda dünyanın 10. büyük ekonomisi olmayı hedefleyen, dinamik bir ülke. Ancak halen bu hedeflere ulaşmak için en büyük kaynağımızı, kadınların gücünü yeterince kullanmıyoruz. Ülkemizde sadece 6,9 milyon kadın herhangi bir işte çalışıyor ve gelir elde ediyor. Kadınların ekonomik güçlenmesi eşitlik, adalet, gelişim ve kalkınmanın dinamosudur. Türkiye, gençlerin ve kadınların sosyo-ekonomik güçlenmesine odaklanmak tüm stratejik planlarda bu önceliği korumak zorundadır. Bu proje ile biz gençleri ve kadınları güçlendirmeyi, onları kendilerinin ve toplumun geleceğine dair söz sahibi yapmayı hedefliyoruz. Kadın güçlenmesi için gençlere kulak veriyoruz” dedi.

 

“Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi nedir?

 

“Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi ile 18-30 yaş arası  gençler baz alınarak, öncelikle kaynaklara erişimin sınırlı olduğu bölgelerde kadınların konumlarının güçlendirilmesi ve kadına karşı ayrımcılığın önlenmesi amacıyla teknolojiyi kullanarak yenilikçi çözüm önerileri ve/veya sosyal girişimcilik  projeleri üretilmesi hedefleniyor. Program ile bölgesel bazda kadınların eğitim, sağlık, çevre, yetki ve karar alma mekanizmalarındaki rolleri değerlendirilerek, yoksulluk sebebiyle karşılaştıkları problemlere yeni yaklaşımlarla uygulanabilir çözüm önerileri geliştirilmesinin yanı sıra konumlarının güçlendirilmesine ve bölgesel ekonomik kalkınmaya katılımlarına yönelik farkındalık yaratmak amaçlanıyor.

 

“Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi 4 aşamadan oluşuyor. İlk aşamada T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile KAGİDER yaptığı araştırmayla kadınların bölgesel durum ve ihtiyaçlarını dikkate alıp mevcut sorunu belirleyerek, bu sorunun çözümünde rol almak isteyen katılımcıların başvurması için duyuru yapacak. Gelen başvuruların değerlendirilmesinin ardından öne çıkan öneri sahipleri bir sonraki aşamaya davet edilecek. Intel ve KAGİDER, seçilen katılımcıların teknolojiyi kullanarak belirlenen soruna yönelik yenilikçi çözümler üretmeleri için 2 günlük bir atölye çalışması düzenleyecek. Bu çalışmada katılımcılar, 6 adımdan oluşan Intel Genç Girişimciler Programı Fikir Kampı ile bir süreç içinde fikir geliştirme aşamalarından geçerek, belirlenen soruna yönelik uygulanabilir çözüm önerilerini ortaya çıkarmaya çalışacaklar. Atölye çalışmalarında öne çıkan fikir ve çözüm önerisinin, sahibi olan gruplarca modellenerek geliştirilmesi ve saha çalışmaları ile test edilmesi sağlanacak. Bu çalışmalar, KAGİDER öncülüğünde mentorluk hizmetleri ile desteklenecek, uygulanabilir projelerin ortaya çıkarılması için çalışılacak. Bir önceki aşamada saha çalışmaları ile test edilen çözüm önerileri hedef kitleye sunularak, geliştirilen çözüm projeleri imkânlar dahilinde hayata geçirilmeye çalışılacak.

 

3 yıl sürmesi planlanan Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Projesi‘nin ilk yılında İstanbul, Erzurum ve Adana illerinden seçilen 50 ila 100’er katılımcının olacağı 3 fikir kampı yapılması planlanıyor. “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” Projesi’ne 3 yılda Türkiye genelinde 1000’in üzerinde genç kadının katılması hedefleniyor.

 

 

İlgili Haberler