SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Uzmanlar Uyardı: Şiddetli Baş Ağrısı Beyin Tümörünün Habercisi Olabilir!

Yayınlanma:
ABONE OL

Sürekli devam eden inatçı baş ağrısının beyin tümörlerinin belirtisi olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, görünür bir rahatsızlık yokken ısrarcı ağrılara eşlik eden bulantı yada kusmaların ciddiye alınması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, her baş ağrısının tümör zannedilip korkuya kapılmanın da doğru olmayacağını söylüyor.

Prof. Dr. Yunus Aydın, beyin tümörü ve belirtileri hakkında bilgi verdi. Tümörlerin iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Aydın, “İyi huylu olan tümörler vücudun başka bölgelerine sıçramamaktadır. Beynin kötü huylu tümörleri de pratikte başka bir organa sıçramaz. Bunun dışında beynin diğer organlardan farklı olarak bir bariyeri vardır. Buna ‘Kan beyin bariyeri’ adı verilir. Kana giren her madde bir gümrük kontrol mekanizmasına tabiidir yani beyne istediği gibi gidemez. Bu nedenle kan beyin bariyeri, beyindeki tümörlerin başka yere yayılımına engeldir. Vücudumuzun başka yerindeki bir kanser beyne gelip yerleşebilir, bu durum ‘metastaz’ olarak adlandırılır.” dedi.

Aydın, beyin tümörü riski taşıyan gurupları şu şekilde sıraladı: “Çocuklar, yaşlılar, lösemi tedavisi gören çocuklar, kanser tedavisi veya başka sebeple X ışını almış kişiler, genetik anormallik gösteren kişiler, ailesinde kalıtsal özellikli beyin tümörü öyküsü olanlar, kimyasal ajanlara ve elektromanyetik alana maruz kalanlar ve bağışıklık sistemi bozukluğu olanlar risk altındadırlar.”

‘İYİ HUYLU TÜMÖR DEYİP GEÇMEYİN’

İyi huylu tümörlerin beyin söz konusu olunca yerleştiği yer itibariyle bazı durumlarda kötü sonuçlara sebep olabileceğini belirten Prof. Dr. Yunus Aydın, “Çünkü beyin, kafatası içerisinde bazı noktaları zor ulaşım özelliği olan sabit bir boşluğa yerleşmiştir. Beyin tümörü iyi huylu da olsa normal beyin dokusuna yetecek kadar bir hacmin başka bir doku tarafından işgal edilmesi durumunda, bu sabit yapıda bir dokunun alanının genişleyebilmesi için öbür dokunun alanının küçülmesi gerekir. Beyin belli hacimdeki ek misafirleri kabul edebilecek kapasitededir. Ancak bu misafirin geliş şekli, süresi, hızı çok önemlidir. İyi huylu tümörler kafa tabanında değerli kafa sinirlerine komşu yerleştiklerinde tedavide büyük zorluklarla karşılaşılabilir. Bunun yanında beynin kolay ulaşılır bölgelerinde olanlar rahatlıkla ameliyat edilebilir.” şeklinde konuştu.

İyi huylu ya da kötü huylu tümörlerin tamamının tedavisinin cerrahi olduğunu belirten Aydın, kafa içi basıncını artıran ve önemli yapılara baskı yapan tümörlerin bu yöntemle alınması gerektiğini bildirdi. Aydın, “Cerrahi olarak tam çıkartılabilen iyi huylu tümörlerde hastalar normal hayatlarına devam edebilirler. Tümör tam çıkartılamadığında belli aralıklarla MR incelemesi yapılır. Tekrar büyüyenler bası belirtisi verdiklerinde yeniden ameliyat edilebilir. MR’ın günümüzde sık kullanımının getirdiği tesadüfen yakalanan küçük iyi huylu tümörler hemen ameliyatla alınmamaktadır. Aralıklı yapılan MR takiplerinde büyüme saptanırsa ameliyat gerekir. ‘Meningiom’ denilen beyin zarı örtülerinden çıkan bir tümör tipi sık rastlanılan bir örnektir. Sessiz bölgede, yani etrafında hayati yapının olmadığı yerlerde çıkan tümörler ameliyat edilmez, sadece izlenir. Ancak önemli yapılara komşu olup, büyüdüklerinde risk oluşturabilecekleri hesap edilen tümörler küçük de olsa alınmalıdır.” ifadelerini kullandı.

‘YENİ MODEL MİKROCERRAHİ YÖNTEMİ’

Tümör tedavisinde mikrocerrahi yönteminin başarılı bir uygulama olduğunu vurgulayan Aydın sözlerini şöyle tamamladı: “Küçük tümörlerde küçük deliklerden çalışma imkanı bulunmaktadır. Endoskopik yöntemler de bazı olgularda hastaya az kesi ile çok fayda sağlar. Ameliyat esnasında kullanılan MR, tomografi ve yön bulma teknolojileri cerrahi riski azaltmada yardımcı olur. Özellikle kuvvet ya da konuşma merkezine komşu tümörlerin cerrahisinde genel anestezi yerine lokal anestezi ile hasta uyanıkken beyin ameliyatı yapmak mümkündür. Cerrahinin çok riskli olduğu durumlarda “Gama Knife” ya da “Ciber Knife” denilen yoğunlaştırılmış ve odaklanmış ışın demeti, tümörün büyümesine engel olmak ve tümörü küçültmek için kullanılabilir. Bu teknoloji genelde iyi huylu tümörlerde, bazen de küçük kötü huylu tümörlerde kullanılır. Kötü huylu tümörlerde ameliyatı takiben ışın tedavisi yapılarak, geride kalan hücreler yok edilebilir. Bazı uygun tümör tiplerinde buna ek olarak ilaç tedavisi uygulanır.”(CHA)

İlgili Haberler