SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Marmara Belediyeler Birliği’nde Gündem Kentsel Dönüşüm ve Toki!

Yayınlanma:
ABONE OL

Marmara Belediyeler Birliği Abant’ta çalışmalarını sürdürüyor. ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ve TOKİ uygulamaları’ kapsamında eğitim veren Marmara Belediyeler Birliği, toplantıya katılanlara bilgiler veriyor.

Marmara Belediyeler Birliği üye belediyelerinin hukuk işleri müdürlükleri, satın alma müdürlükleri, imar işleri müdürlükleri, mali hizmetler müdürlükleri ile altyapı ve kentsel dönüşüm birimleri bünyesinde bulunan personellerin katılım gösterdiği, ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ve TOKİ uygulamaları’ konusunun anlatıldığı eğitim programı 18-21 şubat tarihlerinde Abant’ta gerçekleştirildi.

Doğal afetlerle mücadele etmek için 2012 yılında yayımlanan 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında başlatılan Kentsel Dönüşüm ile ilgili belediyelerin yükümlülükleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdür Yardımcısı Suna Kotan tarafından anlatıldı. Sözlerine, böyle bir kanuna neden ihtiyaç duyulduğunu anlatmakla başlayan Kotan, “Milli gelirimizin yüzde 10’u 1999 depremi ile yok olmuştur” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Türkiye’nin büyük çoğunluğunun afet riski altında olduğunu ve afetlerle yaşamak zorunda olduğumuzu ifade eden Kotan, Türkiye’de yaklaşık 19 milyon yapının bulunduğunu, bunların 5 milyonunun 99 depreminden sonra yapıldığı için göreceli olarak sağlam olduğunu ve tahminen 6,5 milyon yapının bu kanun bünyesinde değerlendirilerek dönüşüme tabi olacağını vurguladı.
Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak da bilinen 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un mülkiyet hakkı ve dava açma hakkı gibi haklara müdahale ettiğini kabul ettiklerini, fakat asıl olanın bir an önce sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının kazanılması gerektiğini belirten Kotan, “Güvenli şehirler inşa edeceğiz derken yeşili ve doğayı da ikinci plana atmak niyetinde değiliz” dedi.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN MEDYA AYAĞI PROFESYONELCE YÜRÜTÜLMELİ”

İstanbul dışındaki bölgelerde kentsel dönüşümün mali sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişelerini dile getiren belediye temsilcileri, Kotan’ın “Özel teşebbüsün mali gerekçeler göstererek kentsel dönüşüme girmediği yerlerde, bakanlık ve belediyelerin kolektif teşebbüsleri ile mali sürdürülebilirliği aşmak gayretindeyiz” sözleriyle endişelerini giderdiler. Belediyelere, vatandaşa bu kanunu ve kentsel dönüşümü çok iyi anlatmadan başarılı olamayacaklarını söyleyen Kotan, bu konuda yanlış algıları yok etmek için kentsel dönüşümün medya ayağının da profesyonelce yürütülmesi gerektiğini ifade ederken, Marmara Belediyeler Birliği’nin geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği “Medya ve Halkla İlişkiler Boyutuyla Kentsel Dönüşüm” sempozyumundan da övgüyle söz etti.

“BAŞBAKAN’A SÖZ VERDİK, 2023’E KADAR 1 MİLYON KONUTA ULAŞACAĞIZ”

Programın ikinci oturumunda ise kentsel dönüşümün en önemli paydaşlarından biri olan TOKİ’yi temsilen TOKİ Gecekondu Dönüşümü Şube Müdürü Mustafa Bakır söz aldı. TOKİ’nin bugüne kadar yaklaşık 560 bin konut inşa ettiğini, bu sayının sadece 43 bin kadarını kurulduğu tarih olan 1984’ten 2003’e kadar inşa ettiğini, geri kalanın ise 2003’ten günümüze kadar inşa edildiğini söyleyen Bakır, “Başbakan’a söz verdik, 2023’e kadar 1 milyon konuta ulaşacağız” dedi. Sadece konut değil, sosyal donatı alanlarının inşa edilmesi görevlerini de üstlenen TOKİ’nin kentsel dönüşüm kapsamında 64’ü biten, 138’i aktif ve planlanan 75 projesinin olduğunu ifade eden Mustafa Bakır, “Biz belediyelerimize mimari projelerini kendilerini kendileri hazırlamaları halinde, hazırlanan projeleri inşa edeceğimizi söylüyoruz, fakat belediyeler hızlı olmak adına tip projelerin uygun olduğunu ifade ediyorlar” diyerek, aslında mimari dönüşüme de önem verdiklerini ifade etti. İSTANBUL (İHA)

 

İlgili Haberler

Genel
27 Mart 2024
Düzce’de feci kaza: Çok sayıda yaralı var

Düzce’de bir yolcu otobüsü yüksek hız sebebiyle bariyerlere çarptı. Feci kazada ilk bilgilere göre 17 kişi yaralandı. Düzce’de Anadolu otoyolunda meydana gelen trafik kazasında Ankara’ya giden Efe Tur firmasına ait bir yolcu otobüsü Aşırı hız nedeniyle kontrolden çıktı nokta otobüs bariyerlere çarparak durabildi. Feci kazada 2 şoför ve bir muavinin de aralarında bulunduğu 17 kişi […]

Genel
26 Mart 2024
10 yılda erken emeklilik! SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlara büyük fırsat

SGK ve SSK başlangıç yılına göre emeklilik planlamasında kadın ve erkek çalışanlar için kapsamlı tablo belli oldu. İşte erken emeklilik için yeni fırsatlar… Erken emeklilik hayallerine ulaştıracak yeni tablo ortaya çıktı. SGK girişi 1995, 2000, 2008 ve sonrası olanlar hemen bu tabloya baksın. Kadın ve erkekler için yeni prim ve yıl şartları netleşti. İşte 2024 […]

Genel
25 Mart 2024
Müjdeli Haber Şimdi Geldi! Emekli Maşını Her Ayın 17-18-19-20-21-22-23’ünde Alanlar Dikkat

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’ndan emeklilere bayram öncesi ikramiye müjdesi. Emeklilere bayram ikramiyesi ödeme tarihleri belli oldu. Türkiye genelinde milyonlarca emekli vatandaşın merakla beklediği bayram ikramiyesi ödeme tarihleri açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emeklilik ikramiyelerinin 2 Nisan 2024’ten itibaren hesaplara yatırılacağını duyurdu. Her yıl olduğu gibi, bu Ramazan Bayramı öncesinde de emekliler […]

Basında Kartal
25 Mart 2024
Başkan Gökhan Yüksel, İftar Sofrasında Kartallı Komşularıyla Buluşuyor

Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte her akşam iftar sofrasında Kartallı komşuları ile bir araya geliyor. Kartal Belediyesi’nin ilçe genelinde yaptığı mahalle iftarlarına katılan Başkan Gökhan Yüksel, Hürriyet, Soğanlık, Yakacık Çarşı ve Esentepe Mahallesi’nde kurulan iftar sofrasında Kartallılar ile bir araya geldi. Başkan Yüksel, belediye personeli ve aileleri ile Kartal Ekolojik Pazar […]