SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kartal Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Her Yıl Dünyada 1,3 Milyon Ton Gıda Çöpe Gidiyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Kalite Sistem Grubu Avrupa Parlamentosunda Düzenlenen Avrupa Bilimsel İşbirliği Konferansında Türkiye’yi Temsil Etti

 

4-8 Mart 2013 tarihlerinde Avrupa Parlamentosunda düzenlenen ES:GC2 Global Sorunlar ve Global İşbirliği isimli konferansa Türkiye’nin gıda sektöründeki gelişimi ve gıda bilimine sağladığı katkılar nedeniyle Kalite Sistem Grubu davet edildi. Konferansta Kalite Sistem Grubu’nun akıllı ve sürdürülebilir yeni gıda ambalajı geliştirilmesini konu alan SUSFOFLEX isimli AB projesi ile ilgili bir sunum yapıldı. Kalite Sistem Grubu Genel Müdürü Samim Saner’in Türkiye’yi temsil ettiği toplantıda yaptığı konuşmada dünyada her yıl gıdaların üçte biri yani yaklaşık 1,3 milyon tonunun çöpe atıldığını belirterek “Özellikle kısa raf ömrüne sahip gıdaların kalitesinin korunmasında ve raf ömrünü uzatmada ambalaj çok önemli bir rol oynuyor. “ dedi.

 

Avrupa Birliği’nin araştırma ve geliştirme alanında en önemli destek mekanizması olan ve 2014 itibariyle yeniden yapılandırılacak olan HORIZON2020 programlarına uluslararası katılımı arttırmak bu konferansın en önemli hedefi. Avrupa Parlamentosu ve İrlanda Konsey Başkanlığı’nın düzenlediği ve 100 farklı ülkeden bilim adamları, sanayi temsilcileri ve politikacıları bir araya getiren ortak konferansın amacı Avrupa bilim stratejisinin geliştirilmesi, global işbirliklerinin arttırılması ve bu konuda AB araştırma ve geliştirme finansal katkı araçlarının maksimize edilmesi.

 

Etkinliğe Türkiye’den davetli konuşmacı olarak katılan Kalite Sistem Grubu Genel Müdürü Samim Saner, Sağlık, Bilişim ve İletişim Teknolojileri, Biyoekonomi, Uzay, Güvenlik gibi farklı bilim kollarının temsil edildiği konferansta Gıda Güvenliği panelinde aktif ve akıllı ambalajlar ve gıda güvenliği konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Panelin açılışını Avrupa Parlamentosu Tarım ve Kırsal Kalkınma Komisyonu üyesi Liam Aylward yaptı, moderatörlüğünü ise GerorgiaTech enstitüsünden Gary McMurray üstlendi. Gıda israfı açısından Türkiye’deki tablonun da pek iç açıcı olmadığını belirten Saner, 12 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı ülkemizde her yıl 3,6 milyar liralık ekmeğin çöpe gittiğini ve üretilen yaş sebze ve meyvedeki kaybın 16 milyar liraya ulaştığını belirterek SuSFoFlex projesi kapsamında geliştireceğimiz biyobozunur ve antimikrobiyal özelliklere sahip ambalaj materyalleri ile özellikle yaş meyve-sebze alanındaki gıda kayıplarını en aza indirerek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

İlgili Haberler