SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

736. Karaman Türk Dil Bayramı Programı Başladı!

Yayınlanma:
ABONE OL

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı Cemil Çiçek’in katılımı ile başladı

10–13 Mayıs tarihleri arasında 736.’sı kutlanan Karaman Türk Dil Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen 3. Gençliğin Türkçe Kurultayı açılışı, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in katılımı ile gerçekleştirildi. Kurultaya Türkiye Yazarlar Birliği üyeleri, üniversite öğrencileri, Uluslar arası Türkçe konuşan yabancı öğrenciler katıldı.

736. Yıl Karaman Türk Dil Bayramı’nda, Gençliğin Türkçe Kurultayı açılış konuşmasını Karaman Belediye Başkanı Kamil Uğurlu gerçekleştirdi. Haiti’den Kosova’ya; Bosna’dan Makedonya’ya dünyanın bir çok ülkesinden Türkçe konuşan gençlerin katıldığını ifade eden Uğurlu, Karaman Türk Dil Bayramı kapsamında İzmir’den büyük bir törenle uğurlanan ‘Türkçe Treni’nin Afyonkarahisar ve Konya’da da coşkuyla karşılanarak Karaman’a vardığını söyledi.

Her yıl Karaman Türk Dil Bayramı’nda Karaman’a bir değer kattıklarını ifade eden Kamil Uğurlu; “Piri Reis’in haritasının orjinal parçalarını da içeren Piri Reis sergisini Hatuniye Medresesi’nde sergiye açıyoruz. Medreseyi kentimize değerli bir müze olarak kazandırdık. Piri Reis’in tam adı Piri Reis-i Karamani’dir. Unesco’nun Piri Reis yılı ilan ettiği 2013’te bu sergi manidardır” dedi. Karaman Belediyesi olarak yeni projeleri olduğunu da ifade eden Uğurlu; Bir Türkçe Kaynaklar Merkezi kurmayı planlıyoruz; Yüksek lisans ve doktora seviyesinde eğitim veren, Uluslararası anlamda yeterlilik sertifikası olan bir sınav sistemi merkezi olacaktır.

Hz. Mevlana’nın ailesinin Konya Karaman arasında hicret ettikleri yolu tarihçilerimiz ile tespit ettirdik bu yolu “Sevgi Yolu” olarak ihya etmeyi planlıyoruz. ‘Sevgi Yolu’ tarihi bir yol olacaktır. Bunun yanında Karamanlı, başarılı bir peyzaj mimarının projelendirmesini yapacağı bir Türk Dünyası Kültür Parkı oluşturmayı planlıyoruz. Bu alanda tüm Türki Cumhuriyetler kendi ülke ve kültürlerini tanıtma ve birbirlerini fırsatı bulacaklar.

Dilin geliştirilmesine yönelik bir projemiz de Akademisyenlerden oluşan bir birlik oluşturarak dünyada kullanılan Türkçe’nin tüm ağız ve lehçelerini içerecek bir VikiTürkçe sözlüğüdür. Ses, film, görüntü ile yaşayan ve sürekli güncellenen bu sözlük projemiz de Türkçe’ye dair atacağımız ciddi adımlardan biridir.

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı’nda konuşan Meclis Bakanı Çiçek,

”Bugün dilimizin devlet yılı olarak ilen edilişinin 738’inci yılıdır. Aşiret, beylik, devlet ve imparatorluk dönemi’nden geçmiş bir milletiz. Beylikler Dönemi’nde Karamanoğlu Mehmet bey 13 Mayıs 1277’de devlet dili, halk dil, edebiyat dili birdir, Türkçe’dir fermanını vermiştir. Bize konuşmayı öğreten annelerimize de Anneler Günü dolayısı ile teşekkür etmek isterim.

Medeniyetimizin temelinde sevgi vardır. Dili olmayan millet olmaz, bir arada olmanın yolu güzel konuşmaktır, birbirini anlamaktır. Şive, Lehçe, Ağız farklılıkları dilin güzelliğindendir. Tuna Boyları’ndan Afrika’ya, Kafkaslardan Nil Suları’na sesler aldık.  Türkçe, o bölgelere giden askeri ile, kadınları ve erkekleri ile yayıldı. Dil kullandıkça gelişir. Her dil gelişirken kendi olma özelliğini korumalıdır. Farklı diller bilmek bir gerekliliktir ancak kendi diline dahil etmek özentisizliktir. Dili güzel konuştuğumuz sürece saygınlık kazanırız. Adriyatik’ten Çin’e değil, Amerika’dan Çin’e kadar seyahat edilebilir bir dil olması için bu gereklidir. Türkçe sadece konuşma değil; bilimin, sanatın ve edebiyatın dili olmalıdır.

Fransa’da bir rapor yayınlanıyor “Silver Economy” (gümüş erkonomi) adı ile. Fransız bir devlet adamı ise raporun Fransızca adının kullanılmayışı üzerine tepki gösteriyor ve ülkede bir genelge yayınlanıyor. Son dönemlerde belediyeler düzenledikleri şenlikleri ‘festival’ olarak adlandırıyor. Dil konusunda belediyeler daha hassas davranmalıdır. Eskiden kıraathaneler vardı bunlar önce kahvehane’ye ardından ‘kafe’ ye dönüştüler. Telaffuzu hususunda bile tereddüte düştüğümüz kelimeleri kullanıyoruz. Şehitler verdiğimiz Anadolu’da yabancılar sokaklarımıza arabalarla kültürünü boşaltıp gidiyor. Kendi dili gelişemeyen bir milletin beyni de gelişmez. Geçtiğimiz günlerde Türk Dil Kurumu’nda yaptığımız bir toplantıda Türkçe’de kullanılan kelime sayısının 32bin’e düştüğü belirtilmişti. Derdimizi anlatamıyoruz, düzgün konuşamıyoruz.

Bir dönem politikalarının da dilde tahribata yol açtığını ifade eden Çiçek; “Öz Türkçeleştirme adı altında eski kelimeler tahrip edildi, yeni türetilenler kabul görmedi ve birçok kelime kayboldu. Her ilde üniversitelerimiz var. Eğitim kurumlarımız dilin korunması hususunda hassasiyet göstermelidirler” şeklinde konuştu.

Cemil Çiçek programdan sonra Karaman valiliği ve Karaman Belediyesine de ziyaretlerde bulundu. Çiçek, Hatuniye Medresesi’nde yer alan Piri Reis Sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Türk Dil Bayramı saat 14:00’da gerçekleşecek olan “Öykü Dili” oturumu ile devam edecek.

 

İlgili Haberler

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]