SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Darüşşafaka’dan İki Yeni Müze!

Yayınlanma:
ABONE OL

Müzeler haftasının da kutlandığı Mayıs ayında Darüşşafaka Cemiyeti iki yeni müzeyi kültür hayatımıza kazandırdı.

 

Burgazada’da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2009 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, yazarın vefatının 59. yılı olan 11 Mayıs’ta kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Darüşşafaka Cemiyeti’nin 150 yıllık tarihini özetleyen Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin kurdelesi ise 19 Mayıs tarihinde kurumun yöneticileri, mezunları ve öğrencileri tarafından kesildi.

 

1959 yılında halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne intikal ettiği 1964 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yaşatılıyor. Bu tarihten 45 yıl sonra güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının başlatıldığı müze ev, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu.

 

Babasının vefatından sonra kışları Şişli’de yazları ise Burgazada Çayır Sokak 15 numaradaki köşkte yaşamını sürdüren Sait Faik, 1945 yılında hastalandıktan sonra zamanının büyük bir kısmını burada geçirdi.

 

Sait Faik ve Darüşşafaka

Sait Faik, vefatından bir yıl önce, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın davetiyle, o dönem Fatih’te bulunan Darüşşafaka Lisesi’nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldı. Matineden sonra okulu gezdiğinde çok etkilenen, öğrencileri takdir eden ve duygulanan Sait Faik, eve döndüğünde mallarını, babasını kaybetmiş çocuklara çok güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka’ya bağışlama hayalini annesiyle paylaştı. Yazarın annesi Makbule Hanım, Sait Faik’in ölümünden sonra, 8 Kasım 1954’te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bıraktı. Köşk, Abasıyanık’ın vasiyeti doğrultusunda müzeye dönüştürüldü. Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumlulukları 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakıldı.

 

Türk hikâyeciliğinin önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın pek çok hikâyesini kaleme aldığı evde, yazarın el yazması öyküleri, mektupları ve fotoğraflarının da içinde bulunduğu kişisel eşyaları da yer alıyor.

 

Darüşşafaka Müzesi’nde eğitim tarihimize yolculuk

Darüşşafaka’nın köklü geçmişini gözler önüne sermeyi hedefleyen ve Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları Kampüsü içinde yer alan Darüşşafaka Müzesi’nde ise, Darüşşafaka’nın bir buçuk asırlık tarihi boyunca kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmış çeşitli ders araç ve gereçleri, öğrenci üniformaları, ders notları, kitaplar, fotoğraflar gibi pek çok eser sergileniyor.

Ziyaretçilerini Türkiye’nin eğitim tarihinde uzun bir yolculuğa çıkaran Darüşşafaka Müzesi’nde Darüşşafaka bağışçıları tarafından bağışlanmış çok sayıda kitap ve yağlı boya tabloda yer alıyor.

Müzede 400’ü aşkın taş baskı kitabın yanı sıra farklı dönemlerde yazılmış Türkçe, Osmanlıca, Farsça, Fransızca, Almanca gibi pek çok dilden 11 binden fazla kitap var.

Ayrıca bir zamanlar Darüşşafaka’nın sağlık biriminde bulunan dişçi koltuğu, telgrafçılık eğitimi döneminden kalmış çeşitli materyaller, askerlik derslerinde kullanılan silahlar, çeşitli laboratuvar malzemeleri de müzede sergileniyor.

 

Sait Faik Abasıyanık Müzesi Pazartesi ve Salı günleri hariç 10:00-19:00 arasında ziyaret edilebilirken, Darüşşafaka Maslak Kampüsü içerisinde yer alan Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi hafta içi her gün 08:30-17:30 arasında gezilebilir.

İlgili Haberler

Basında Kartal
19 Nisan 2024
Kartal Belediyesi’nin Kreşlerinde 23 Nisan Coşkusu

Kartal Belediyesi’ne bağlı 14 kreşte eğitim gören çocuklar hazırladıkları gösterilerle 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutladı. Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel, minik öğrencilerin 23 Nisan coşkusuna ortak oldu. Çocukların günlerce emek verdiği gösteriler ayakta alkışlandı. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Kartal Belediyesi’ne bağlı kreşlerde bir kutlama programı düzenlendi. Kartal […]

Genel
18 Nisan 2024
AKOM’dan kritik uyarı! İstanbul dahil 16 ilde…

İstanbul ve batı bölgeleri için şiddetli yağış ve fırtına uyarısı! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul başta olmak üzere yurdun batı bölgelerinde beklenen şiddetli gök gürültülü sağanaklar ve sıcaklık düşüşleri konusunda vatandaşları uyardı. Kıyı Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde de etkili olacak yağışlar için hazırlıklı olunması gerektiği belirtildi. İSTANBUL’DA BEKLENEN HAVA DURUMU AKOM, […]

Genel
17 Nisan 2024
Bu ikili çok güçlü! Sarımsak Limon karışımı her derde deva

Damar sağlığından romatizma ağrılarına, doğal bir çözüm olan sarımsak ve limon kürü, sağlık sorunlarınıza karşı güçlü bir destek sağlıyor. Sarımsak ve limon, tek başlarına harikalar yaratan iki doğal besin. Bu iki güçlü malzeme birleşince, sağlık üzerindeki faydaları ikiye katlanıyor. DOĞAL DAMAR AÇICI OLARAK LİMON VE SARIMSAK: Dolaşım sistemini destekleyen ve damar sağlığı üzerinde olumlu etkiler […]

Dünyadan
17 Nisan 2024
Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik, Gençler ve Yıldızlar Eskrim Dünya Şampiyonası’nda yıldız erkekler epede dünya şampiyonu oldu. İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu Başkanı Ali Rıza Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik eksrim de Dünya Şampiyonu oldu. Milli gururumuz Çevik, Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da devam eden Gençler ve Yıldızlar […]