Müzeler haftasının da kutlandığı Mayıs ayında Darüşşafaka Cemiyeti iki yeni müzeyi kültür hayatımıza kazandırdı.
Burgazada’da bulunan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Darüşşafaka Cemiyeti’nin 2009 yılından bu yana sürdürdüğü restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, yazarın vefatının 59. yılı olan 11 Mayıs’ta kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Darüşşafaka Cemiyeti’nin 150 yıllık tarihini özetleyen Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi’nin kurdelesi ise 19 Mayıs tarihinde kurumun yöneticileri, mezunları ve öğrencileri tarafından kesildi.
1959 yılında halkın ziyaretine giriş ücreti alınmaksızın açılan Sait Faik Abasıyanık Müzesi, Sait Faik’in annesi Makbule Abasıyanık’ın vasiyetinin Darüşşafaka Cemiyeti’ne intikal ettiği 1964 yılından beri Darüşşafaka Cemiyeti’nin sorumluluğunda yaşatılıyor. Bu tarihten 45 yıl sonra güçlendirme ve restorasyon çalışmalarının başlatıldığı müze ev, açıldığı günden bu yana ülkemizin en fazla ziyaret edilen müze evlerinden biri oldu.
Babasının vefatından sonra kışları Şişli’de yazları ise Burgazada Çayır Sokak 15 numaradaki köşkte yaşamını sürdüren Sait Faik, 1945 yılında hastalandıktan sonra zamanının büyük bir kısmını burada geçirdi.
Sait Faik ve Darüşşafaka
Sait Faik, vefatından bir yıl önce, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın davetiyle, o dönem Fatih’te bulunan Darüşşafaka Lisesi’nde düzenlenen bir edebiyat matinesine katıldı. Matineden sonra okulu gezdiğinde çok etkilenen, öğrencileri takdir eden ve duygulanan Sait Faik, eve döndüğünde mallarını, babasını kaybetmiş çocuklara çok güzel imkânlar sağladığını düşündüğü Darüşşafaka’ya bağışlama hayalini annesiyle paylaştı. Yazarın annesi Makbule Hanım, Sait Faik’in ölümünden sonra, 8 Kasım 1954’te hazırladığı vasiyetinde mal varlıklarının çoğunu, yazarın eserlerinin telif haklarını ve Burgazada’daki köşkü Darüşşafaka Cemiyeti’ne bıraktı. Köşk, Abasıyanık’ın vasiyeti doğrultusunda müzeye dönüştürüldü. Sait Faik Abasıyanık Müzesi adıyla 22 Ağustos 1959’da halka açılan müze evin bakım, onarım gibi sorumlulukları 1964’ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti’ne bırakıldı.
Türk hikâyeciliğinin önde gelen isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın pek çok hikâyesini kaleme aldığı evde, yazarın el yazması öyküleri, mektupları ve fotoğraflarının da içinde bulunduğu kişisel eşyaları da yer alıyor.
Darüşşafaka Müzesi’nde eğitim tarihimize yolculuk
Darüşşafaka’nın köklü geçmişini gözler önüne sermeyi hedefleyen ve Maslak’taki Darüşşafaka Eğitim Kurumları Kampüsü içinde yer alan Darüşşafaka Müzesi’nde ise, Darüşşafaka’nın bir buçuk asırlık tarihi boyunca kullanılmış ve günümüze kadar ulaşmış çeşitli ders araç ve gereçleri, öğrenci üniformaları, ders notları, kitaplar, fotoğraflar gibi pek çok eser sergileniyor.
Ziyaretçilerini Türkiye’nin eğitim tarihinde uzun bir yolculuğa çıkaran Darüşşafaka Müzesi’nde Darüşşafaka bağışçıları tarafından bağışlanmış çok sayıda kitap ve yağlı boya tabloda yer alıyor.
Müzede 400’ü aşkın taş baskı kitabın yanı sıra farklı dönemlerde yazılmış Türkçe, Osmanlıca, Farsça, Fransızca, Almanca gibi pek çok dilden 11 binden fazla kitap var.
Ayrıca bir zamanlar Darüşşafaka’nın sağlık biriminde bulunan dişçi koltuğu, telgrafçılık eğitimi döneminden kalmış çeşitli materyaller, askerlik derslerinde kullanılan silahlar, çeşitli laboratuvar malzemeleri de müzede sergileniyor.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi Pazartesi ve Salı günleri hariç 10:00-19:00 arasında ziyaret edilebilirken, Darüşşafaka Maslak Kampüsü içerisinde yer alan Darüşşafaka Cemiyeti Müzesi hafta içi her gün 08:30-17:30 arasında gezilebilir.
İlgili Haberler
Emeklilikte Tarihe Takılanlar Derneği Devlet Bahçeli’yi makamında ziyaret etti
Saddam Gerçekten Bir Devlet Adamı Mıydı?
Maltepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı
Cumhuriyet’in 101. Yıl Dönümü Kartal’da Bengü konseriyle Coşkuyla Kutlandı
Kartal Belediyesi’nde Grev Pankartı Asıldı Grev Resmen Başladı
Tuzla’da Cumhuriyet Bayramı kutlamaları coşkuyla gerçekleştirildi